Παναθηναϊκός: Οι σκέψεις του Πατσέτα για την ενδεκάδα της Βιγιαρεάλ

Πατσέτα

i

Villareal / Twitter

Παναθηναϊκός: Οι σκέψεις του Πατσέτα για την ενδεκάδα της Βιγιαρεάλ

Το Sportal εξηγεί τι έχει δείξει ο Πατσέτα στις πρώτες μέρες της δουλειάς του στη Βιγιαρεάλ, λίγες μέρες πριν από τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της καριέρας του κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Ο Χοσέ Ρόχο Μαρτίν ή απλά Πατσέτα, όπως είναι η σύντμηση του μεγάλου ονόματος του, δεν πρόλαβε να παρέμβει σημαντικά στο στυλ της Βιγιαρεάλ. Αφενός, επειδή το club έχει νόρμες και κάθε προπονητής επιβάλλεται να προσαρμόζεται σε αυτές και ποτέ το αντίθετο.

Αφετέρου, οι περίπου δέκα προπονήσεις δεν ήταν δυνατόν να υποκαταστήσουν την προετοιμασία. Ο Πατσέτα δεν άλλαξε την κεντρική επιθετική ιδέα που διέπει τη Βιγιαρεάλ, όμως διαφοροποίησε μικρότερα κομμάτια της τακτικής.

Η πρώτη αλλαγή του Πατσέτα αφορούσε το σύστημα, μετατρέποντας το 4-3-3 του Κίκε Σετιέν σε 4-2-3-1. Ο σκοπός του ήταν να δώσει μεγαλύτερη στιβαρότητα στην ανασταλτική λειτουργία, με τη χρησιμοποίηση δύο αμυντικών μέσων μπροστά από την τετράδα της άμυνας.

Σε ότι αφορά τα πρόσωπα, ο Πατσέτα εμπιστεύτηκε τον Φίλιπ Γιόργκενσεν για την εστία. Ο Δανός τον δικαίωσε, κρατώντας με τις αποκρούσεις του ζωντανή τη Βιγιαρεάλ, ώστε να νικήσει στις καθυστερήσεις της Αλμερία.

Οι Ραούλ Αλμπιόλ και Ματέο Γκάμπια έπαιξαν βασικοί στόπερ, με τον Χόρχε Κουένσα να μένει στον πάγκο. Ο 55χρονος τεχνικός διατήρησε τον έμπειρο Χόιθ στο δεξιό άκρο της άμυνας και αιφνιδίασε με τον 21χρονο Κάρλος Ρομέρο για το αριστερό άκρο. Ήταν το ντεμπούτο του νεαρού παίκτη, ο οποίος έπαιζε στο Β’ ομάδα.

Στον “άξονα”, ο Πατσέτα προτίμησε την εμπειρία: Καπούε και Παρέχο ανέλαβαν να προσδώσουν σταθερότητα στο «κίτρινο υποβρύχιο». Στο τερέν, το δίδυμο δεν λειτούργησε τόσο καλά παρά τη νίκη: η Αλμερία έβγαλε πολλές φάσεις στην κόντρα επίθεση.

Ο Ζέρεμι Πίνο έπαιξε δεξιός εξτρέμ, ο Άλεξ Μπαένα αριστερός εξτρέμ και ο Ζεράρ Μορένο είχε ελεύθερο ρόλο. Όμως, ο Ισπανός κινείται κυρίως κοντά στον «φουνταριστό», ο οποίος στην προκειμένη ήταν ο Σορλόθ. Ο Ζεράρ Μορένο δεν είναι play-maker και αν ο Πατσέτα χρειαστεί δημιουργό, έχει δοκιμάσει τους Ντενίς Σουάρες και Μανού Τριγκέρος.

Είναι προφανές πως με αποθεραπείες, ταξίδι και χαλαρές προπονήσεις, ο Πατσέτα δεν θα μεταβάλλει πλήρως τις σκέψεις του για τον Παναθηναϊκό. Στον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της καριέρας του, ο Ισπανός προπονητής δύσκολα θα αποβάλλει τον συντηρητισμό του. Άρα, ο Πατσέτα θα στηριχτεί στη βάση που έχει στο μυαλό του, με ορισμένες μικρές προσαρμογές.