Η τρομακτική εξέλιξη του Φώτη Ιωαννίδη, που τρέχει με 100, το MLS και τα σημαντικά του γκολ

Ο Φώτης Ιωαννίδης.

i

©intime

Η τρομακτική εξέλιξη του Φώτη Ιωαννίδη, που τρέχει με 100, το MLS και τα σημαντικά του γκολ

Γιώργος Σακελλαρίου 22:42 - 11.05.2023 / Ανανεώθηκε: 22:43 - 11.05.2023

Ο Φώτης Ιωαννίδης στην Ευρώπη θα συμπληρώσει 100 συμμετοχές με τον Παναθηναϊκό και είναι πλέον από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο Φώτης Ιωαννίδης ασφαλώς είναι ο παίκτης με τη μεγαλύτερη εξέλιξη στον Παναθηναϊκό.

Ο 23χρονος φορ (γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου 2000) αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2020 από τον Λεβαδειακό με συμβόλαιο έως το 2024. Τότε ήταν μία επένδυση, αλλά αυτή τη στιγμή θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου. Ο Ιωαννίδης την τρέχουσα σεζόν είχε τον συναγωνισμό με τον Σπόραρ, ο οποίος αποκτήθηκε έναντι 3,5 εκατ. ευρώ, αλλά κατάφερε να δηλώσει παρών και μάλιστα έχει καταγράψει 41 συμμετοχές, ενώ μένει ένα ακόμα ματς με τον Άρη.

Ο ταλαντούχος φορ του Παναθηναϊκού έχει δείξει ότι μπορεί να σταθεί και σε σχηματισμό με τον ίδιο στην κορυφή, αλλά και ως δεύτερος επιθετικός. Με τον ΠΑΟΚ στην πρόσφατη αναμέτρηση στα playoffs ήταν εξαιρετικός παίζοντας πιο πίσω κι έβγαζε μπαλιές. Στα στοιχεία του και το γεγονός ότι βοηθάει πολύ στο πρέσινγκ. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον πιστεύει, ο Ιωαννίδης μέσα από τη δουλειά εξελίχθηκε και δικαίως πήρε νέα συμβόλαιο με αυξημένες αποδοχές έως το 2027.

Λεβαδειακός

Να θυμίσουμε ότι είναι γιος του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Βασίλη Ιωαννίδη, ο οποίος έκανε σημαντική καριέρα σε Καλαμαριά, Ολυμπιακό κι επίσης έπαιξε και σε Πανιώνιο, Προοδευτική. Ο Ιωαννίδης ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία στον Ολυμπιακό Χαλκίδας, με τον οποίο αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Ευβοίας.

Το καλοκαίρι του 2016 αποκτήθηκε από τον Λεβαδειακό κι εντάχθηκε στην Κ17 του συλλόγου. Το καλοκαίρι του 2017 προωθήθηκε στην ανδρική ομάδα, υπογράφοντας το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στις 24/8/2017. Στην ανακοίνωση των Βοιωτών αναφερόταν τότε: «Η Π.Α.Ε. Λεβαδειακός βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ο Φώτης Ιωαννίδης υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα του Λεβαδειακού. Με αυτό τον τρόπο η ομάδα επιβραβεύει το ήθος, την προσπάθεια, την αγωνιστικότητα και το ταλέντο κάθε νεαρού ποδοσφαιριστή και δείχνει ότι η Π.Α.Ε. πάντα ρίχνει το βάρος στις υποδομές και χρειάζεται τα ταλέντα που στο μέλλον θα επανδρώσουν την μεγάλη ομάδα».

Ο Ιωαννίδης έκανε επαγγελματικό ντεμπούτο με τη φανέλα του Λεβαδειακού στις 24 Οκτωβρίου 2017 στο Κύπελλο Ελλάδας με τον Αιγινιακό. Έπαιξε 21’ στη νίκη με 5-0.

Στο πρωτάθλημα έκανε ντεμπούτο στις 26 Νοεμβρίου 2017. Πέρασε ως αλλαγή στο 73’, στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης στο «Θ. Κολοκοτρώνης». Όσο για το πρώτο του γκολ, το πέτυχε στις 10 Δεκεμβρίου 2018, σε μία εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 με τον Πανιώνιο κι αποτέλεσε τον δεύτερο κατά σειρά νεότερο σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου στη μεγάλη κατηγορία. Ο Ιωαννίδης σκόραρε σε ηλικία 18 ετών και 11 μηνών. Ο νεότερος είναι ο Λουκάς Γκαλαμέλος, που στις 5 Μαρτίου 1995 σκόραρε στον αγώνα Καβάλα - Λεβαδειακός 3-1, σε ηλικία 17 ετών 8 μηνών και 8 ημερών. Ο Ιωαννίδης, μάλιστα, μαζί με τον Γκαλαμέλο είναι οι μοναδικοί σκόρερ του Λεβαδειακού, κάτω από 20 ετών πάντα σε ό,τι αφορά τη μεγάλη κατηγορία.

Ο Παναθηναϊκός

Το άλμα στην καριέρα του Ιωαννίδη έγινε στις 10 Αυγούστου 2020 όταν ανακοινώθηκε η απόκτησή του από τον Παναθηναϊκό με τετραετές συμβόλαιο. «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του Έλληνα επιθετικού Φώτη Ιωαννίδη. Το συμβόλαιο συνεργασίας με τον 20χρονο ποδοσφαιριστή έχει τετραετή διάρκεια.

Τον Αύγουστο του 2017 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Λεβαδειακό και τη σεζόν 2017/18 κατέγραψε 5 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 4 στο Κύπελλο. Την περίοδο 2018/19 πέτυχε 3 γκολ σε 20 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις.

Τη σεζόν 2019/20, που τερματίστηκε πρόωρα λόγω της πανδημίας, σκόραρε 5 φορές σε 19 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Super League 2». αναφερόταν στην ανακοίνωση του «τριφυλλιού», ενώ ο 20χρονος τότε Ιωαννίδης είχε δηλώσει για τη σπουδαία μεταγραφή:

«Είμαι πολύ χαρούμενος και ευγνώμων που βρίσκομαι σε ένα τόσο μεγάλο κλαμπ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρώην ομάδα μου, τον Λεβαδειακό, τους συμπαίκτες που είχα και τον πρόεδρο. Φυσικά οφείλω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” πρώτα από όλα στην οικογένειά μου. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα νέο βήμα στην καριέρα μου, ένα όνειρο που είχα από μικρός. Θέλω να πετύχω πολλά με τη νέα μου ομάδα και θα το αποδείξω στο γήπεδο.

Όλο το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού μου άρεσε πάρα πολύ. Αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξα να έρθω στον Παναθηναϊκό. Γνωρίζω πολλά από τα παιδιά και από τις εθνικές ομάδες και θα βοηθήσω όσο περνάει από το χέρι μου να πετύχουμε τους στόχους μας. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα να φορέσω αυτά τα χρώματα», δήλωσε ο Φώτης Ιωαννίδης αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου του».

Οι πρωτιές

Ο Φώτης έκανε ντεμπούτο στις 28/9/20, όταν μπήκε στο 92’ αντί του Καρλίτος στο εκτός έδρας 1-1 με την ΑΕΛ στο Αλκαζάρ με προπονητή τον Ντάνι Πογιάτος.

Στις 6/1/21 ο Ιωαννίδης ήταν βασικός στον εκτός έδρας αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Μαζί με άλλα νεαρά παιδιά, όπως οι Ζαγαρίτης, Αλεξανδρόπουλος, Αθανασακόπουλος, αλλά και ο Χατζηγιοβάνης. Με δικό του γκολ στο 20’ ο Παναθηναϊκός επικράτησε 1-0 και αντικαταστάθηκε στο 85’ από τον Φάνη Μαυρομμάτη. Αυτό ήταν και το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Τα σημαντικά γκολ

Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ο Ιωαννίδης συνεχώς βελτιώνεται. Έφτασε πλέον τα 98 ματς με τον Παναθηναϊκό, η τρέχουσα είναι η πιο γεμάτη σεζόν στην καριέρα του, έκανε σπουδαίες εμφανίσεις και γι’ αυτό ανταμείφθηκε από την ΠΑΕ. Σ’ αυτά τα 98 παιχνίδια μετράει 17 γκολ και 5 ασίστ. Με τον Άρη εκτός απροόπτου, θα φτάσει τα 99 παιχνίδια και τη νέα σεζόν στην Ευρώπη θα συμπληρώσει τα 100 και θα βάλει πλώρη για τα 200…

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ιωαννίδης όποτε βρίσκει δίχτυα, ο Παναθηναϊκός δεν χάνει. Στις 27/1/21 κλείδωσε τη νίκη σημειώνοντας το 0-2 στην εκτός έδρας νίκη με τον Βόλο. Στις 14/3/21 πέτυχε το πρώτο του γκολ σε ντέρμπι. Συγκεκριμένα, έκανε το 2-0 στη Λεωφόρο στη νίκη με 2-1 επί του ΠΑΟΚ για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Στις 13/2/22 ήταν η πρώτη φορά που πέτυχε δύο γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε ένα ματς. Αυτός διαμόρφωσε τη νίκη με 2-0 επί της Λαμίας. Στις 27/2/22, δύο εβδομάδες αργότερα, σκόραρε ξανά σε ντέρμπι. 

Αυτή τη φορά σημείωσε το 3-0 που ήταν και το τελικό σκορ επί της ΑΕΚ. Κόντρα στην Ένωση είχε βρει δίχτυα και στο 1-1 στις 21/4/21 στο ΟΑΚΑ για τα playoffs (έκανε το 0-1, αλλά η ΑΕΚ ισοφάρισε στο 92’ με τον Λιβάι).

Σύνθημα

Την τρέχουσα σεζόν ήταν καθοριστικός. Αρχικά, στις 6/11/22 πήρε στις καθυστερήσεις το πέναλτι με τον Άβιλα, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Πέναλτι, το οποίο αξιοποίησε ο Σπόραρ για το τελικό 1-1.

Στη συνέχεια πέτυχε το νικητήριο γκολ, ενώ πέρασε αλλαγή στο εκτός έδρας 1-0 επί του Παναιτωλικού.

Στο τέλος του πρώτου γύρου πέτυχε και το 1-0 στο 80’ με τον Ατρόμητο στη Λεωφόρο, ενώ ο Μάγκνουσον έκανε το τελικό 2-0.

Ο Ιωαννίδης είχε πάρει φόρα και στις 28/12/22 με δικό του γκολ ο Παναθηναϊκός στις καθυστερήσεις ισοφάρισε 1-1 τον ΟΦΗ και κράτησε το αήττητο. Τρία γκολ σε τέσσερα ματς.

Στη συνέχεια ο Ιωαννίδης σημείωσε δύο γκολ στο 0-2 στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο (12/3/23). Άνοιξε το σκορ με τρομερό αριστερό σουτ κι ευστόχησε σε πέναλτι (το κέρδισε ο ίδιος) για το 0-2. Μία νίκη που έδωσε την πρωτιά στον Παναθηναϊκό στην κανονική διάρκεια. Πριν, όμως, φτάσει εκεί ο Παναθηναϊκός ο Ιωαννίδης στάθηκε άτυχος. 

Στις 8/1/23 στην OPAP Arena στο 98’ είχε μία παλικαρίσια ενέργεια, αλλά αφού πέρασε τον Αθανασιάδη το πλασέ βρήκε το δεξί δοκάρι και χάθηκε η ευκαιρία για το 1-1. Όσο για τις ασίστ, ήταν κομβικός κι εκεί. Με τη Λαμία πάσαρε στον Κλαϊνχάισλερ για το 1-0 (τελικό 2-0) και στο 1-2 με τον Άρη στην κανονική διάρκεια σέρβιρε στον Μαντσίνι για το 1-1 (τελικό 1-2).

Στα playoffs έκανε σπουδαίες εμφανίσεις. Στην ΑΕΚ στάθηκε και πάλι άτυχος, αφού στο 0-0 ο Αθανασιάδης απέκρουσε το σουτ του από κοντά, ενώ με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα κέρδισε πέναλτι και το αξιοποίησε ο ίδιος για το τελικό 1-2. Έτσι, θύμισε τον Ολισαντέμπε και για χάρη του παραφράστηκε το γνωστό σύνθημα για τον Μανωλάκη από τους φίλους του Παναθηναϊκού. 

Στο επόμενο ματς στον Βόλο άνοιξε το σκορ (τελικό 0-2), με την ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει κερδίσει μία αποβολή του Μουκουντί στη Λεωφόρο, ενώ με τον ΠΑΟΚ έβγαλε σπουδαίες πάσες, αλλά δεν τις αξιοποίησαν οι Σπόραρ, Μπερνάρ. Στο ντέρμπι τίτλου στο Φάληρο με τον Ολυμπιακό, είχε ξανά μία καλή πάσα στον Βραζιλιάνο, ο οποίος σημάδεψε το δοκάρι.

Κύπελλο

Στον θεσμό του Κυπέλλου ο Ιωαννίδης είχε δύο γκολ πέρσι στα ημιτελικά. Σημείωσε το 1-0 στη Λεωφόρο με τη Λαμία (αυτό ήταν το σκορ του πρώτου αγώνα) και στη ρεβάνς άνοιξε το σκορ για να κάνει ο Παλάσιος το 0-2. Έτσι, ο Παναθηναϊκός πήγε στον τελικό και μάλιστα ξεκίνησε κόντρα στον ΠΑΟΚ κι έγινε αλλαγή στο 70’. Φυσικά πανηγύρισε τον πρώτο του τίτλο.

Εθνική ομάδα

Ο Ιωαννίδης ήταν μέλος των μικρών εθνικών ομάδων και η εξαιρετική του παρουσία στον Παναθηναϊκό του άνοιξε την πόρτα και για την Ανδρών. Έτσι, έκανε ντεμπούτο, αγωνίστηκε για 32 λεπτά, στην ήττα εκτός έδρας από την Κύπρο με 1-0 για το Nations League, στις 24/9/22.

MLS

Το όνομα του Ιωαννίδη έχει παίξει σε μεταγραφικά σενάρια για το εξωτερικό. Πριν από 15 μήνες, στις 10/2/22 έγινε γνωστό ότι ήρθε πρόταση 2-2,5 εκατ. ευρώ από σύλλογο του MLS. Ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε διότι πίστευε στον παίκτη, έκρινε χαμηλή την πρόταση κι επιπλέον είχε περάσει η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου και δεν ήταν εφικτό να καλυφθεί το κενό του. Άλλωστε, η χρηματιστηριακή του αξία ήδη έχει εκτοξευθεί.