Ο Γιοβάνοβιτς αλλάζει… «δέρμα» στο Φάληρο
i

© Intime

Ο Γιοβάνοβιτς αλλάζει… «δέρμα» στο Φάληρο

Μπάμπης Τσιμπίδας 09:35 - 23.02.2023 / Ανανεώθηκε: 10:05 - 23.02.2023

Στα δύο παιχνίδια που ο Γιοβάνοβιτς κοουτσάρισε τον Παναθηναϊκό στην έδρα του Ολυμπιακού, άφησε στην άκρη το αγαπημένο σύστημα του και δικαιώθηκε.

Το αγαπημένο σύστημα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό είναι το 4-3-3. Με τις παραλλαγές του, είτε για πιο αμυντικό, είτε για πιο επιθετικό προσανατολισμό. Δηλαδή, τους τρεις κεντρικούς μέσους ή τους δύο «κόφτες» και το «δεκάρι».

Φυσικά, ο Σέρβος δεν διστάζει να προσαρμοστεί όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες. Το έχει αποδείξει πολλάκις, αλλάζοντας τα συστήματα και τον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού. 

Κατά σύμπτωση, το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» είναι ένα γήπεδο που ο Γιοβάνοβιτς έχει παρεκκλίνει δύο φορές από τη γνωστή τακτική του. Με αμφότερες τις περιπτώσεις να δικαιώνεται για την απόφαση του, αφού ο 60χρονος προπονητής έφυγε αλώβητος, με μία ισοπαλία και μία νίκη.

Η πρώτη επίσκεψη του Γιοβάνοβιτς στο Φάληρο με την ιδιότητα του προπονητή του Παναθηναϊκού καταγράφηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2021. Ο Σέρβος παρέταξε την ενδεκάδα του με 4-4-2 και με υπηρεσιακό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας, τους Σάρλια και Πούγγουρα. Ο Ολυμπιακός είχε μερικές καλές στιγμές, αλλά κατά βάση απενεργοποιήθηκε και το τελικό 0-0 κρίθηκε θετικό αποτέλεσμα σε εκείνο το τάιμινγκ. 

Για αρκετό καιρό, η ισοπαλία στον Πειραιά, ήταν το μόνο θετικό εκτός έδρας αποτέλεσμα του Παναθηναϊκού. Αφού μακριά από το «Απόστολος Νικολαΐδης» μετρούσε ήττες, με τη δουλειά του Γιοβάνοβιτς να μην έχει αποδώσει μέχρι τότε.

Η δεύτερη κάθοδος του Ιβάν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» σημειώθηκε στις 11 Μαΐου του 2022. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό για τα Play Offs και ήθελε μόνο νίκη, στην προσπάθεια του να πάρει μέρος στα προκριματικά του Conference League. Η κόπωση και οι τραυματισμοί είχαν χτυπήσει τους «πράσινους» και ο Γιοβάνοβιτς κατέφυγε στο 3-4-3.

Ο Σένκεφελντ είχε τον ρόλο του παλιού λίμπερο, οι Κουρμπέλης και Σάρλια ήταν οι δύο στόπερ και ο Παναθηναϊκός άντεξε αμυντικά και νίκησε 2-1, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την επιστροφή στην Ευρώπη. Σε άλλη μία τακτική επιλογή που δικαίωσε τον Γιοβάνοβιτς, παρότι η ομάδα του δεν έπαιξε με το συνηθισμένο στυλ της.