Κριστόφ Κλάρερ, ένας στόπερ που σκοράρει - Το όνειρο της Premier League και το ξεπέταγμα στη Γερμανία

Ο Κριστόφ Κλάρερ.

i

©instagram/christophklarer

Κριστόφ Κλάρερ, ένας στόπερ που σκοράρει - Το όνειρο της Premier League και το ξεπέταγμα στη Γερμανία

Ο Παναθηναϊκός έχει στη λίστα του τον 23χρονο Αυστριακό στόπερ Κριστόφ Κλάρερ, ο οποίος έχει βρει δίχτυα σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε.

Μία από τις λύσεις που εξετάζει ο Παναθηναϊκός για το κέντρο της άμυνας είναι ο Κριστόφ Κλάρερ.

Ο Αυστριακός στόπερ γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 2000 αγωνίζεται στη Φορτούνα Ντίσελντορφ κι έχει συμβόλαιο με τη γερμανική ομάδα έως το καλοκαίρι του 2024. Οπότε το «τριφύλλι» θα πρέπει να πληρώσει τη Φορτούνα. Το κόστος από τη στιγμή που μένει ένας χρόνος συμβολαίου δεν είναι τεράστιο, αλλά τα πράγματα δεν θα είναι απλά.

Η Φορτούνα βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία και δεν κατάφερε εκ νέου να κερδίσει την άνοδο, αφού τερμάτισε τέταρτη, εννέα βαθμούς μακριά από την πρώτη και τη δεύτερη θέση κι οκτώ από την τρίτη που ήταν το Αμβούργο κι έπαιξε μπαράζ με τη Στουτγκάρδη (έμεινε στην πρώτη κατηγορία η ομάδα του Μαυροπάνου). Ο Κλάρερ θα ήθελε να κάνει το επόμενο βήμα και να παίξει σε πιο υψηλό επίπεδο, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι απλά. Οι Αυστριακοί, παράλληλα, τον έχουν συμπεριελάβει στους καλύτερους νέους παίκτες της χώρας.

Το προηγούμενο καλοκαίρι η γερμανική ομάδα πούλησε τον Κάλεντ Νάρεϊ στον ΠΑΟΚ, αλλά στις διαπραγματεύσεις ήταν πολύ σκληρή. Ο παίκτης πίεζε, αλλά ο σύλλογός του δεν έλεγε το «ναι», όσο δεν έπαιρνε τα χρήματα που ζητούσε. Οπότε θα χρειαστούν προσεκτικοί χειρισμοί από τον Παναθηναϊκό κι αν αποφασίσει να τελειώσει θετικά την υπόθεση, μπορεί να μην πρέπει να δώσει ένα πολύ σημαντικό ποσό, αλλά σίγουρα δεν θα τον πάρει και τζάμπα…

Η Αγγλία

Ο Κλάρερ εκπροσωπείται από το γραφείο του Αυστριακού μεγαλοατζέντη Μαξ Χαγκμάιρ (έχει και τον Ταξιάρχη Φούντα στο πελατολόγιο). Ξεκίνησε την καριέρα από την Μπεχάιμκιρχεν, ομάδα της γενέτειράς του και το 2011 εντάχθηκε στην Ακαδημία της Ραπίντ Βιέννης. Στους «πράσινους» της Βιέννης έμεινε έως το 2016.

Στις 8 Ιουλίου 2016, η Σαουθάμπτον, η οποία τότε πόνταρε σε πολλούς νέους και ταλαντούχους παίκτες, ανακοίνωσε την απόκτησή του. Ο 16χρονος Κλάρερ υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο και εντάχθηκε αρχικά στην Κ18 της Σαουθάμπτον. Με το συγκεκριμένο ηλικιακό κλίμα των Άγγλων έπαιξε σε 35 αγώνες, είχε 2 γκολ και 3 ασίστ. Τα δύο γκολ ήταν από στατικές φάσεις, δείγμα της ικανότητάς του στο ψηλό παιχνίδι. Ο Κλάρερ είναι 1,91, παρά το ύψος του, στην Αυστρία υποστηρίζουν ότι έχει καλή ταχύτητα και τεχνικές αρετές. Σίγουρα, όμως, στον «αέρα» είναι δυναμικός και ικανός σε ένα κομμάτι που είναι απαραίτητο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, τις στατικές φάσεις.

Τον Απρίλιο του 2019 ο Κλάρερ υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους «Αγίους» έως το καλοκαίρι του 2021. Στο μεταξύ, από την περίοδο 2017-18 είχε προωθηθεί στη δεύτερη ομάδα και έπαιζε στην Premier League 2, όπου συνολικά μέχρι το πρώτο εξάμηνο της περιόδου 2019-20, μέτρησε 41 συμμετοχές και 2 γκολ. Και πάλι από στατικές φάσεις προήλθαν τα γκολ.

Αυστρία και Φορτούνα

Στις 7 Ιανουαρίου 2020, ο Κλάρερ, αφού είδε ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει το όνειρο της Premier League γύρισε στην πατρίδα του κι εντάχθηκε με τη μορφή δανεισμού στη Σεντ Πόλτεν. Εκεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020 μέτρησε 14 συμμετοχές, 1 γκολ και 1 ασίστ. Από τα 14 ματς ήταν βασικός στα 13. Στα 11 στο πρωτάθλημα αγωνίστηκε 90λεπτο και μία φορά στο Κύπελλο, έπαιξε 120 λεπτά με την παράταση.

Η εικόνα του έπεισε τη Φορτούνα να τον αποκτήσει και στις 5 Οκτωβρίου 2020, πήγε στη Γερμανία, υπογράφοντας συμβόλαιό έως το καλοκαίρι του 2024. Τη σεζόν 2020-21 μέτρησε 14 ματς, αλλά πέρσι έγινε βασικός στέλεχος και είχε 33 αγώνες, 3 γκολ και μία ασίστ. Καθόλου κακή επίδοση τα τρία γκολ, όταν τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ο Παναθηναϊκός δεν πήρε τόσα γκολ ούτε από μέσους του. Όσο για τη σεζόν που πέρασε, ο Κλάρερ μέτρησε ξανά 33 αγώνες, 2 γκολ και μία ασίστ. Συνολικά με τη Φορτούνα σε 2,5 ουσιαστικά χρόνια έχει 80 ματς, 5 γκολ και 2 ασίστ.

Δείτε το γκολ του Κλάρερ κόντρα στην Καρλσρούη με σουτ από κοντά.

Εθνική

Ο Κλάρερ ήταν μέλος όλων των μικρών εθνικών ομάδων της Αυστρίας. Στον προθάλαμο της Ανδρών στην Κ21 έχει 12 ματς (εκ των οποίων στα 10 ήταν βασικός και τα επτά ήτνα 90λεπτα)χωρίς γκολ. Έκανε ντεμπούτο στις 8/9/20 στην ήττα με 2-1 από την Αγγλία για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ21 και η τελευταία συμμετοχή ήταν στις 29/3/22 στην εντός έδρας νίκη με 2-1 επί της Νορβηγίας.