Η απόφαση του Παναθηναϊκού για εξάρι και πόσο χρήσιμος είναι ένας ακόμα κόφτης - Τα δεδομένα για φορ

Ο Γιοβάνοβιτς και ο Παπαδημητρίου.

i

©intime

Η απόφαση του Παναθηναϊκού για εξάρι και πόσο χρήσιμος είναι ένας ακόμα κόφτης - Τα δεδομένα για φορ

Γιώργος Σακελλαρίου 20:25 - 17.07.2023 / Ανανεώθηκε: 20:26 - 17.07.2023

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει προτεραιότητα την απόκτηση του αμυντικού μέσου. Η κατάσταση, όμως, μπορεί ν' αλλάξει και ειδικά με πρόκριση στους ομίλους του Champions League ή του Europa League. Ανάλογα δεδομένα και με τον επιθετικό.

Φορ κι εξάρι ζητάει ο κόσμος του Παναθηναϊκού για τις επόμενες μεταγραφικές κινήσεις.

Ένα ακόμα στόπερ και δεξί μπακ είναι οι προτεραιότητες του τεχνικού διευθυντή Γιάννη Παπαδημητρίου και του τεχνικού Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Και μπορεί ο κάθε οπαδός και ο κάθε δημοσιογράφος να προτείνουν ό,τι επιθυμούν, αλλά ο Παπαδημητρίου και ο Γιοβάνοβιτς γνωρίζουν καλύτερα και περισσότερα. Αυτοί, άλλωστε, πληρώνονται για να κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά, αυτοί έχουν και την ευθύνη για τις επιλογές τους, για το αν είναι γεμάτο και ποιοτικό το ρόστερ ή μέτριο και με κενά.

Σε ό,τι αφορά τον επιθετικό, υπάρχουν ο Σπόραρ, ο Ιωαννίδης και ο Γερεμέγεφ. Για τον διεθνή Σλοβένο δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα κι έχει ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο. Ο Ιωαννίδης ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη λήξη της σεζόν, όπου ήταν εξαιρετικός και ο Γερεμέγεφ ήρθε ως πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Σουηδίας και τον ερχόμενο Οκτώβριο θα κλείσει τα 30 του χρόνια. Δεν είναι ένα… παιδί, λοιπόν, για να θεωρηθεί ότι χρειάζεται χρόνο. Ή τον πιστεύει ο προπονητής ότι μπορεί να του κάνει τη δουλειά ή όχι και πάει παρακάτω.

Με έναν ακόμα φορ, λοιπόν, ο οποίος προφανώς θα πρέπει να είναι καλύτερος από τους υπάρχοντες, θα μειωθεί ο χρόνος συμμετοχής του Σπόραρ, μίας επένδυσης αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και του Ιωαννίδη, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος, Έλληνας και ασφαλώς κι αυτός ένα σημαντικό πρότζεκτ, ώστε μελλοντικά να έρθουν και χρήματα στο ταμείο της ΠΑΕ. Με παιχνίδια στην Ευρώπη δεδομένα η ομάδα θα έχει ανάγκη από περισσότερες λύσεις, αλλά αν μείνει και ο Γερεμέγεφ θα είναι περίεργο να έρθει και τέταρτος φορ, για να παίζει ένας στον σχηματισμό που επιλέγει ο Γιοβάνοβιτς κι ένας ακόμα να δίνει ανάσες, ενώ δύο θα μένουν στον πάγκο. Και ίσως ο ένας εκ των δύο να μην είναι ούτε στον πάγκο… Αν δεν μείνει ο Σουηδός, αν προκριθεί η ομάδα σε ομίλους κι αν έρθει κάποια πρόταση για Σπόραρ, Ιωαννίδη, αλλάζει η κατάσταση. Αλλά είναι αρκετά τα «αν» και οι προϋποθέσεις.

Το εξάρι

Τα δεδομένα δεν είναι διαφορετικά στη μεσαία γραμμή. Υπάρχει ο 34χρονος Πέρεθ, ο 35χρονος Ζέκα και ο 24χρονος Τσόκαϊ για τον ρόλο του κόφτη. Υπό προϋποθέσεις και σε ένα επιθετικό σχήμα μπορεί να παίξει πιο πίσω και ο Τσέριν, ο οποίος στην πρώτη του σεζόν έδειξε καλά στοιχεία. Ασφαλώς ένας ποιοτικός αμυντικός μέσος χωράει και εννοείται θα πρέπει να είναι καλύτερος από τους προαναφερθέντες, ώστε να πάρει και θέση βασικού. Ο Γιοβάνοβιτς, όμως, έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον Πέρεθ, ο Ισπανός είναι ο εγκέφαλος στη μεσαία γραμμή και δεδομένα θα είναι βασικός.

Ο Ζέκα προέρχεται από χιαστούς, γύρισε στην ομάδα που τον βοήθησε να εξελιχθεί, όμως, στα 35 του δεν είναι απλό ειδικά στο ξεκίνημα της σεζόν να βγάζει 90λεπτα. Το θέμα είναι ότι ο Ζέκα ήρθε για να πάρει τον χρόνο που του αναλογεί. Με ένα ακόμα εξάρι, δεν θα πάρει χρόνο κι απλά θα είναι στα αποδυτήρια και θα πληρώνεται. Το ίδιο ισχύει για τον Τσόκαϊ. Όλα αυτά τη στιγμή που στη θέση οκτώ υπάρχουν οι Βιλένα, Τσέριν, Κλαϊνχάισλερ και ο Γιοβάνοβιτς έχει χρησιμοποιήσει εκεί τον Μπερνάρ, ενώ στην προετοιμασία ανάλογο ρόλο σε 4-3-3 είχε και ο Τζούρισιτς. Την περασμένη σεζόν σε ένα επιθετικό σχήμα, ακόμα και ο Μαντσίνι έπαιξε σ’ αυτόν τον ρόλο.

Η απόφαση του Παναθηναϊκού, λοιπόν, αυτή τη στιγμή είναι να μην πάρει εξάρι. Φυσικά και έχει τα ραντάρ ανοιχτά για διάφορες περιπτώσεις. Όπως και με τον φορ, μία πρόκριση σε ομίλους είναι μία προϋπόθεση ν’ αλλάξει τα δεδομένα. Το σίγουρο είναι ότι ο Πέρεθ ξεκινάει ως βασικός στη θέση, αλλά στην ηλικία του ένα απρόοπτο, έστω και όχι ιδιαίτερα σοβαρό, μπορεί να οδηγήσει τον Σέρβο τεχνικό σε αχλημείες με παίκτες που δεν έχει άμεσα στο μυαλό του για τη θέση. Να βάλει δηλαδή τον Ζέκα που δεν είναι στο 100%, τον Τσέριν που είναι οκτάρι ή τον Τσόκαϊ που είναι δυναμικός, ωστόσο, υστερεί σε δημιουργία. Εν κατακλείδι, μετά τη Ντνίπρο, μπορεί ν’ αλλάξει ο σχεδιασμός και οι έως τώρα αποφάσεις να ανατραπούν.