Παναθηναϊκός: Το μάξιμουμ και το μίνιμουμ της επιτυχίας
i

Ιβάν Γιοβάνοβιτς / Intime

Παναθηναϊκός: Το μάξιμουμ και το μίνιμουμ της επιτυχίας

Μπάμπης Τσιμπίδας 16:00 - 19.03.2023 / Ανανεώθηκε: 16:00 - 19.03.2023

Ο Παναθηναϊκός αρχίζει τα Play Offs ως πρωτοπόρος και έχει μετατραπεί σε διεκδικητή του τίτλου νωρίτερα του αναμενομένου. Το Sportal εξηγεί το ιδανικό, το κακό και το χειρότερο σενάριο για το Τριφύλλι.

Πριν την έναρξη της σεζόν, εάν κάποιος έλεγε στους ανθρώπους οι οποίοι απαρτίζουν τον οργανισμό του Παναθηναϊκού (ιδιοκτησία, διοίκηση, προπονητικό επιτελείο, παίκτες κ.α.) και στον κόσμο, ότι η ομάδα θα τερμάτιζε στην πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας της Super League και θα πήγαινε στα Play Offs ως πρωτοπόρος, άπαντες θα τον ευχαριστούσαν ευγενικά για την πίστη του. Όμως, δύσκολα θα έκρυβαν τη δυσπιστία τους για ένα επίτευγμα που δεν το πίστευαν ούτε οι ίδιοι!

Ίσως να ακούγεται υπερβολικό, αλλά μάλλον κανένας στο εσωτερικό του Τριφυλλιού δεν είχε προβλέψει την μέχρι τώρα έκβαση του πρωταθλήματος. Εμμέσως, το παραδέχτηκε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας ότι «ο πρωταθλητισμός ήρθε πιο νωρίς απ’ ότι τον περιμέναμε». Νωρίτερα απ’ ότι είχε εκτιμήσει και εκείνος, παρότι εμπιστεύεται τους ποδοσφαιριστές του και ξέρει καλύτερα από τον καθένα τις δυνατότητες του.

Ο Γιοβάνοβιτς συγκρότησε ένα ρόστερ με σκοπό να επαναφέρει τον Παναθηναϊκό στη διεκδίκηση των τίτλων. Για να τα καταφέρει, έχει εκπονήσει ένα τριετές σχέδιο, το οποίο συμφώνησε με τον Γιάννη Αλαφούζο από την πρώτη μέρα της συνεργασίας τους και η φετινή σεζόν λειτουργούσε σαν τη μετάβαση. Η οποία θα έπαιρνε ένα δυναμικό που δεν είχε εκπαιδευτεί στην πίεση και στην απορρόφηση κραδασμών και θα το μετέτρεπε σε νικητή και πρωταγωνιστή.

Εν τέλει, η δουλειά του Γιοβάνοβιτς ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ειδικά ο εκπληκτικός και αήττητος πρώτος γύρος του Παναθηναϊκού, με 12 νίκες και μία ισοπαλία σε 13 αγωνιστικές και οι μεγάλες διαφορές από τους εγχώριους ανταγωνιστές, επέτρεψαν στους οπαδούς να ονειρευτούν και να χαμογελάσουν ξανά. Ταυτόχρονα, ανέβασαν τον πήχη για στόχους, οι οποίοι προηγουμένως είχαν τεθεί από τον Γιοβάνοβιτς σε χαμηλότερο επίπεδο…

Το καλοκαίρι, ο Γιοβάνοβιτς θεωρώντας πως ο Παναθηναϊκός δεν είναι έτοιμος να στεφθεί πρωταθλητής, είχε θέσει ως ξεκάθαρη απόδειξη προόδου την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Διότι εκτός από την επιβεβαιωμένα μεγαλύτερη βαθμολογική συγκομιδή που θα είχε το Τριφύλλι για να καταφέρει να την καταλάβει, φέτος έχει άλλο ένα προνόμιο… 

Παρέχει συμμετοχή στον Β’ προκριματικό γύρο του Champions League και αρκεί μία πρόκριση το καλοκαίρι, για να εξασφαλίσει συμμετοχή σε όμιλο διοργάνωσης της UEFA, άρα μίνιμουμ το Conference League. Αναμφίβολα, θα είναι μία πιστοποίηση της εξέλιξης μιας ομάδας που απείχε για μία πενταετία από την Ευρώπη και πέρυσι αποκλείστηκε μετά από μόλις δύο παιχνίδια με τη Σλάβια Πράγας.

Εκ των πραγμάτων, το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός μπαίνει ως πρωτοπόρος στο τουρνουά, αλλά και το μέγεθος του Συλλόγου, τον αναγκάζει να υπερασπιστεί τη θέση του. Στη συνείδηση των οπαδών, πλέον η δεύτερη θέση θα είναι αποτυχία ή με ευνοϊκή προσέγγιση, μία χαμένη ευκαιρία. Πόσο μάλλον οτιδήποτε λιγότερο στην κατάταξη. Για τον Γιοβάνοβιτς, ο οποίος σκέφτεται πιο σφαιρικά και ψύχραιμα, η κατάκτηση του τίτλου θα συνιστά μία μεγάλη υπέρβαση. Επαφίεται στους παίκτες του Σέρβου να αντέξουν την πίεση και να μην λυγίσουν, όπως συνέβη τον Ιανουάριο…

Από την άλλη, αν ο Παναθηναϊκός τερματίσει δεύτερος, για τον προπονητή του θα πρόκειται για μία ξεκάθαρη πιστοποίηση της εξέλιξης της ομάδας του. Ο 60χρονος προπονητής δεν θα το εκλάβει ως αποτυχία, αλλά για τα δικά του κριτήρια, δεν θα έχει ολοκληρωθεί η υπέρβαση. Με αντικειμενικούς όρους, ένα ρόστερ που είχε λιγότερες λύσεις, μικρότερη ποιότητα και το τέταρτο μπάτζετ από το Big-4, θα έχει προσφέρει πολλά περισσότερα σε σύγκριση με τις αρχικές απαιτήσεις. Τι θα θεωρηθεί αποτυχημένη έκβαση της περιόδου; Οτιδήποτε από την τρίτη θέση και κάτω, σε αυτό το σημείο το ταμείο θα… βγει μείον!