Παναθηναϊκός: Το σκεπτικό της αλλαγής του Ιωαννίδη

Φώτης Ιωαννίδης

i

Intime

Παναθηναϊκός: Το σκεπτικό της αλλαγής του Ιωαννίδη

Μπάμπης Τσιμπίδας 13:11 - 31.08.2023 / Ανανεώθηκε: 13:11 - 31.08.2023

Η αντικατάσταση του Φώτη Ιωαννίδη από τον Άντραζ Σπόραρ, ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα συζητήσης στην επόμενη μέρα του αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μπράγκα. Το Sportal έχει την εξήγηση της απόφασης του Γιοβάνοβιτς.

Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στην επόμενη μέρα του αποκλεισμού του Παναθηναϊκού από τη Μπράγκα από στους ομίλους του Champions League, ήταν η αντικατάσταση του Φώτη Ιωαννίδη. Με την επικρατούσα άποψη να υποστηρίζει πως ο 23χρονος στράικερ έπρεπε να μείνει στο τερέν.

Ουδείς αμφισβητεί ότι ο Ιωαννίδης ήταν από τους καλύτερους στη μία ώρα που αγωνίστηκε. Οι αμυντικοί της Αντβέρπ ταλαιπωρήθηκαν πολύ και αδυνατούσαν να τον αναχαιτίσουν, τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα.

Επομένως, η αλλαγή του διεθνή επιθετικού με τον Άντραζ Σπόραρ, ο οποίος τελεί υπό σφοδρή αμφισβήτηση, είναι λογικό να προκαλεί απορίες. Καθώς και αντιρρήσεις, αφού ο Σλοβένος δεν κατάφερε να αναπληρώσει την ενέργεια και την κινητικότητα του Ιωαννίδη.

Ο πρώτος κανόνας που ισχύει είναι πως… «όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος». Ο Γιοβάνοβιτς έχει πλήρη γνώση για την ατομική κατάσταση κάθε ποδοσφαιριστή, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους οι οποίοι βλέπουν έναν παίκτη μόνο στα παιχνίδια.

Ο Σέρβος είχε το πλάνο του και είχε υπολογίσει πόσο χρόνο θα αφήσει τον Ιωαννίδη στο τερέν, προκειμένου να πάρει το 100% των δυνάμεων του και της ενέργειας του. Ούτως ώστε να μην έχει στην ενδεκάδα έναν «φουνταριστό» εξαντλημένο και χωρίς καθαρή σκέψη.

Γενικότερα, ο Γιοβάνοβιτς διαχειρίζεται με τον συγκεκριμένο τρόπο τους δύο επιθετικούς του. Είτε αρχίσει βασικός ο Ιωαννίδης, είτε ο Σπόραρ, ανάμεσα στο 60’ με 65, θα δρομολογηθεί η εναλλαγή στο «9».

Εκτός ορισμένων ελαχίστων εξαιρέσεων, που ο Γιοβάνοβιτς θα τους αρχίσει ως δίδυμο ή θα επιλέξει να τους χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα στη ροή του 90λεπτου. Αλλά αυτό έχει συμβεί σπάνια στη θητεία του 61χρονου προπονητή.

Περαιτέρω, ο Ιωαννίδης αντιλήφθηκε πως είχε καταναλώσει την ενέργεια του. Εκ φύσεως, το στυλ που έχει υιοθετήσει o Έλληνας άσος καταπονεί πιο γρήγορα έναν παίκτη, αφού περιλαμβάνει πολύ τρέξιμο με μεγάλη ένταση και σκληρές μονομαχίες. Δεν είναι εύκολο να συντηρηθεί αυτός ο ρυθμός από τον Ιωαννίδη για ολόκληρο το ματς.

Όσο για το σενάριο της εκδήλωσης δυσαρέσκειας για την αντικατάσταση του, μόνο ως ανέκδοτο εκλαμβάνεται. Ασφαλώς, ο Ιωαννίδης, όπως και κάθε άλλος στη θέση του, θα προτιμούσε να… μείνει στο χορτάρι μέχρι τελικής πτώσεως. Ωστόσο, όλοι στο Τριφύλλι σέβονται τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και έχουν εμπιστοσύνη στις επιλογές του και ουδέποτε τις αμφισβητούν. Πόσο μάλλον δημοσίως...