«Η παρουσία των Αταμάν και Τερίμ στον Παναθηναϊκό ρίχνει τους τόνους στην ελληνοτουρκική ένταση»

Ο Τερίμ και ο Αταμάν

«Η παρουσία των Αταμάν και Τερίμ στον Παναθηναϊκό ρίχνει τους τόνους στην ελληνοτουρκική ένταση»

Τζιοβάνι Ζάκαρη 21:56 - 26.02.2024 / Ανανεώθηκε: 22:40 - 26.02.2024

Αφιέρωμα για της σχέσης Ελλάδας - Τουρκίας έκανε ο υποψήφιος διδάκτορας του «University of Exeter», Ταρίκ Σολμάζ, αναφέροντας πως ο Φατίχ Τερίμ και ο Εργκίν Αταμάν έχουν καταλυτικό ρόλο στο να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο χωρών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Παναθηναϊκός έφερε στον πάγκο του έναν άνθρωπο ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στην Τουρκία. Ο λόγος για τον Φατίχ Τερίμ ο οποίος ανακοινώθηκε επίσημα από τους «πράσινους» στις 26 Δεκεμβρίου του 2023. Λίγο καιρό νωρίτερα, το μπασκετικό τμήμα του «τριφυλλιού» έκανε δικό του τον Εργκίν Αταμάν.

Εν πρώτης όψης, οι συγκεκριμένες αφίξεις αφορούσαν τον χώρο του αθλητισμού και μόνο. Εντούτοις, σε αφιέρωμα που δημοσίευσε ο υποψήφιος διδάκτορας του «University of Exeter», Ταρίκ Σολμάζ, η απόκτηση των Φατίχ Τερίμ και Εργκίν Αταμάν από τον Παναθηναϊκό ήταν κάτι παραπάνω από μία πρόσληψη. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι δύο αυτοί άνθρωποι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

«Ενώ η μετακίνηση του Τερίμ στον Παναθηναϊκό μοιάζει με μια τυπική ποδοσφαιρική ιστορία, αποτυπώνει την ολοένα και μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας. Η πρόσληψη από τον ελληνικό σύλλογο αντιπροσωπεύει μια νέα φάση, αναδεικνύοντας τον αθλητισμό ως καταλύτη για την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων.

Η πρόσφατη ύφεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στηρίχθηκε και στην «αθλητική διπλωματία». Αυτή αξιοποιεί «"τη μοναδική δύναμη του αθλητισμού να φέρει ανθρώπους, έθνη και κοινότητες πιο κοντά μέσω μιας κοινής αγάπης". Στο πλαίσιο της τουρκοελληνικής προσέγγισης, αυτή η τελευταία μορφή αθλητικής διπλωματίας επιδιώκεται ενεργά. Σημειωτέον, δύο τουρκικές αθλητικές προσωπικότητες με μεγάλη επιρροή, ο Εργκίν Αταμάν και ο Φατίχ Τερίμ, ανέλαβαν προπονητές στους κλάδους μπάσκετ και ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, αντίστοιχα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος διδάκτωρ στο αφιέρωμά του.

Αλλαγή ώρας στο ντέρμπι αιωνίων της Euroleague λόγω Conference
EUROLEAGUE

18:57 - 26.02.2024

Αλλαγή ώρας στο ντέρμπι αιωνίων της Euroleague λόγω Conference

Οι «μάχες» του Ολυμπιακού κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, για το Conference League φέρνουν αλλαγές στις ώρες των αγώνων στην Euroleague, με το ντέρμπι αιωνίων, κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, αλλά και την αναμέτρηση με την Βίρτους Μπολόνια, να αλλάζουν ώρα.

Εντούτοις, όπως τόνισε, οι δύο προπονητές δεν ήταν η μοναδική αιτία για την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως τόνισε ο Σολμάζ. Ο σεισμός στη γειτονική χώρα τον Ιανουάριο του 2023 και η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα ήταν δύο σημαντικές αφορμές, ούτως ώστε οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά.