Η δικαίωση του Παναθηναϊκού με Ιωαννίδη, Μπακασέτα και η επιμονή στους Έλληνες παίκτες

Η δικαίωση του Παναθηναϊκού με Ιωαννίδη, Μπακασέτα και η επιμονή στους Έλληνες παίκτες

Η Εθνική Ελλάδας στηρίζεται στο καυτό δίδυμο του Παναθηναϊκού των Ιωαννίδη, Μπακασέτα και το «τριφύλλι» θα επιμείνει μεταγραφικά στο ελληνικό στοιχείο.

Ο Παναθηναϊκός δαπάνησε αρκετά χρήματα για να φέρει στην Ελλάδα τον Σπόραρ.

Το ίδιο διάστημα στο ρόστερ υπήρχε ο Φώτης Ιωαννίδης. Ένας εξελίξιμος επιθετικός, αλλά μέχρι τα μισά της περασμένης σεζόν δεν ήταν ο «killer», που έχει ανάγκη μία ομάδα πρωταθλητισμού. Οι «πράσινοι», ωστόσο, πίστεψαν τον Ιωαννίδη. Τον στήριξαν με κάθε τρόπο, ενώ και ο ίδιος δεν σταμάτησε να δουλεύει. Η εξέλιξή του είναι εκπληκτική και πλέον είναι ο πρώτος φορ του Παναθηναϊκού.

Έγινε, ωστόσο, πρώτος και στην Εθνική, όταν στο ξεκίνημα του Nations League πρώτα βιολιά ήταν οι Παυλίδης, Γιακουμάκης και Δουβίκας. Οι δύο πρώτοι σκοράρουν κατά ριπάς σε Ολλανδία και MLS, αντίστοιχα, αλλά ο Ιωαννίδης κατάφερε να τους προσπεράσει. Ο Παναθηναϊκός, παράλληλα, τον περασμένο Γενάρη στην προσπάθειά του να ενισχυθεί κι άλλο για το πρωτάθλημα έφερε τον Μπακασέτα και τον Λημνιό. Ο τελευταίος δεν έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά ακόμα. Η συμβολή του στο Κύπελλο, όμως και στην πρόκριση στον τελικό ήταν σημαντική.

Ο Μπακασέτας, αντίθετα, λίγους μήνες πριν κλείσει τα 31 του χρόνια (γεννήθηκε στις 28/6/93 κι αν όλα κυλήσουν καλά την Τρίτη θα γιορτάσει τα γενέθλια στη Γερμανία) ήδη έχει ηγετικό ρόλο στην ομάδα και στα αποδυτήρια. Στην Εθνική ούτως ή άλλως είναι αρχηγός. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, με τη στήριξη στον Ιωαννίδη και την έλευση του Μπακασέτα έχει το επιθετικό δίδυμο της Εθνικής στο ρόστερ του.

Οι προθέσεις του σε κάθε περίπτωση φάνηκαν τον Γενάρη και θα υπάρξει και συνέχεια. Ο Παναθηναϊκός δεν θα μείνει στο εξής αδιάφορος για κανέναν Έλληνα ποδοσφαιριστή. Σκοπός του είναι να ενισχύσει στο ρόστερ το ελληνικό στοιχείο. Μην ξεχνάμε ότι η έλλειψη Ελλήνων παικτών προκάλεσε πρόβλημα και στο να δηλώσει τη λίστα στην Ευρώπη στην αρχή της τρέχουσας σεζόν. Αναγκάστηκε να αφήνει εκτός παίκτες, γιατί είχε περάσει το όριο τον ξένων.

Ασφαλώς και κάθε καλός ξένος που μπορεί να έρθει στην Ελλάδα θα τον απασχολεί. Όπως συνέβη με τον Μαξίμοβιτς. Αλλά πλέον όταν θα πρόκειται για ισάξιους ποιοτικά ποδοσφαιριστές, προτεραιότητα θα είναι ο Έλληνας.

Το προσεχές καλοκαίρι θα είναι και πάλι καυτό για τις μεγάλες ομάδες και ο Παναθηναϊκός δεν θα μείνει θεατής. Θα κοιτάξει πολλές περιπτώσεις κι αν διαπιστώσει πρόσφορο έδαφος ορισμένων Ελλήνων, τότε θα μπει δυναμικά στο παιχνίδι. Φυσικά και δεν θα είναι εύκολο να βγει νικητής σε όλες τις υποθέσεις. Θα «παίξει μπάλα», όμως, με διεθνείς παίκτες.

Ο Γιαννούλης

Ένα παράδειγμα είναι ο Γιαννούλης. Η Νόριτς κυνηγάει τη συμμετοχή στα μπαράζ της Τσάμπιονσιπ. Ο Έλληνας αριστερός μπακ είναι βασικός και μία άνοδο στην Premier League, έστω κι αν λήγει το συμβόλαιό του, μπορεί να τον κάνει να δει διαφορετικά τα πράγματα και να παραμείνει στο νησί. Αν όχι, στο ενδεχόμενο να σκεφτεί την επιστροφή, τότε κανείς από τους τέσσερις μεγάλους δεν θα σφυρίξει αδιάφορα. Η ΑΕΚ επίσης φέρεται να παίζει γερά, ο ΠΑΟΚ είναι η πρώην ομάδα του και κανείς δεν βγάλει από το κόλπο τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός, πάντως, θα ήθελε αριστερό μπακ και ο Γιαννούλης είναι στη λίστα, αν θελήσει να γυρίσει στα πάτρια εδάφη.

Τζόλης και Πέλκας

Το ίδιο ισχύει και για άλλους παίκτες. Ο 30χρονος Πέλκας το περασμένο καλοκαίρι έπαιξε γερά για επιστροφή στον ΠΑΟΚ. Πήγε τελικά στην Μπασάκσεχιρ με συμβόλαιο για έναν χρόνο και προοπτική ανανέωσης. Έχει 19 ματς με 4 γκολ και 1 ασίστ, αλλά δεν είναι βασικός, ενώ είχε κι έναν τραυματισμό. Ασφαλώς δεν είναι απλή περίπτωση. Ούτε αυτός αφήνει αδιάφορο τον Παναθηναϊκό και μην ξεχνάμε τις καλές σχέσεις που έχει με τον Ατζούν…

Ο Χρήστος Τζόλης είναι 22 ετών κι ένα σημαντικό πρότζεκτ για την Εθνική Ελλάδας. Ο νεαρός εξτρέμ βγάζει μάτια στη Γερμανία με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ. Έχει σε 27 αγώνες 17 γκολ και 8 ασίστ. Η ομάδα του είναι τέταρτη και διεκδικεί την άνοδο στη Bundesliga. Αν την πάρει, πολύ δύσκολα δεν θα τον αγοράσει η Φορτούνα. Διαφορετικά μπορεί να θελήσει να εξαργυρώσει την καλή χρονιά, ενώ είναι άγνωστο τι θα πράξει η Νόριτς, με την οποία δεσμεύεται έως το 2026. Φυσικά και είναι μία περίπτωση που κοστίζει. Αν υπάρχουν προϋποθέσεις επιστροφής επίσης ο Παναθηναϊκός δεν θα μείνει εκτός παιχνιδιού. Εξτρέμ, άλλωστε, χρειάζεται από τη στιγμή που θα φύγει ο Μπερνάρ, είναι στον αέρα η παραμονή του Παλάσιος και δεν μπορεί κανείς να προδικάσει το μέλλον των Βέρμπιτς, Αϊτόρ.

Ο Χατζηδιάκος

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι ο Παντελής Χατζηδιάκος. Παίκτης που ξεκίνησε από την Ακαδημία του «τριφυλλιού» και μετακόμισε έφηβος στην Ολλανδία για την Άλκμααρ. Ο 27χρονος στόπερ ανήκει στην Κάλιαρι έως το 2027. Ο ίδιος δεν είναι βασικός, ενώ τελευταία είχε και τραυματισμό. Στη Serie A έχει 10 ματς (από τα 29) και 643 λεπτά. Η ομάδα της Σαρδηνίας είναι στο +2 από την επικίνδυνη ζώνη. Αν επέλθει το μοιραίο, δύσκολα θα συνεχίσει ο Χατζηδιάκος στη β’ κατηγορία. Ο Παναθηναϊκός δεδομένα θέλει στόπερ το καλοκαίρι και δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί ο Χατζηδιάκος, ο οποίος είναι βασικός στην Εθνική. Το περασμένο καλοκαίρι να θυμίσουμε ότι οι Ολλανδοί έγραψαν για κρούση της ΑΕΚ, ενώ στο κόλπο φερόταν να είναι και ο Ολυμπιακός.

Ασφαλώς και πιθανή πρόκριση της Εθνικής στο Euro και η συμμετοχή των συγκεκριμένων παικτών, μπορεί να διαμορφώσει – ανάλογα την εικόνα τους και την πορεία της ομάδας – διαφορετικές συνθήκες. Να ανέβει η μετοχή τους και να μην σκεφτούν καν την επιστροφή. Ο Παναθηναϊκός, όπως και να έχει, στο παζάρι για Έλληνες παίκτες δεν θα είναι αμέτοχος στο εξής.