Όταν ο Γκασπερίνι πλησίασε στον πάγκο του Παναθηναϊκού!

Τζιάν Πιέρο Γκασπερίνι

i

Intime

Όταν ο Γκασπερίνι πλησίασε στον πάγκο του Παναθηναϊκού!

Μπάμπης Τσιμπίδας 15:01 - 22.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:28 - 29.05.2024

Ο Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι αναμόρφωσε την Αταλάντα και θα διεκδικήσει απόψε το πρώτο τρόπαιο κατά την παραμονή του στο Μπέργκαμο. Όμως η ιστορία του Ιταλού προπονητή θα μπορούσε να είχε εξελιχτεί διαφορετικά, αν έλεγε «ναι» στον Παναθηναϊκό τον Νοέμβριο του 2010.

Μπάγερ Λεβερκούζεν και Αταλάντα θα διεκδικήσουν απόψε (22:00) το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της σεζόν, στον τελικό του Europa League στο Δουβλίνο. Οι «ασπιρίνες» δεν συγκαταλέγονται στις παραδοσιακές δυνάμεις της Ευρώπης, όμως έχουν επιτυχίες στο παρελθόν: κέρδισαν το Κύπελλο UEFA το 1988 και ήταν φιναλίστ στο Champions League το 2002.

Αντιθέτως, οι «νερατζούρι» δεν έχουν παράδοση στις διεθνείς διοργανώσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως η Αταλάντα έπαιξε στο Europa League της σεζόν 2017-2018, μετά από μία απουσία 26 ετών από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Πλέον, αυτό έχει αλλάξει και η έξοδος στην Ευρώπη έχει μετατραπεί σε μονιμότητα.

Ο αρχιτέκτονας της μεταμόρφωσης των «ορομπίτσι» από μία μικρομεσαία ομάδα της Serie A, που ανεβοκατέβαινε στις κατηγορίες, σε πρωταγωνίστρια, έχει ονοματεπώνυμο: Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι. Ο 66χρονος προπονητής εγκαταστάθηκε στο Μπέργκαμο στις 14 Ιουνίου του 2016 και έκτοτε έχει αναμορφώσει το club.

Ο Γκασπερίνι είχε προπονήσει την Αταλάντα σε 384 παιχνίδια, την οδήγησε στο Champions League και στην τετράδα του πρωταθλήματος και το μόνο που λείπει, είναι ένα τρόπαιο. Η κατάκτηση της Serie A μοιάζει ουτοπική για την Αταλάντα, ενώ στο Coppa Italia δεν έχει επιτευχθεί διάκριση. Απόψε, είναι η πρώτη ευκαιρία του Ιταλού να πάρει έναν τίτλο με τους «νερατζούρι».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ιστορία του Γκασπερίνι θα μπορούσε να είχε γραφτεί διαφορετικά. Εάν τον Νοέμβριο του 2010 επέλεγε να αφήσει την Ιταλία για μία εμπειρία στο εξωτερικό: την Ελλάδα. Γιατί τότε, ο Γκασπερίνι πλησίασε πάρα πολύ στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού!

Στις 15/11/2010 ο Νίκος Νιόπλιας διέκοψε τη συνεργασία του με το Τριφύλλι, μετά από μία εντός έδρας ισοπαλία με τη Λάρισα. Ο Γιάτσεκ Γκμοχ ανέλαβε υπηρεσιακός τεχνικός και το δίδυμο των Κώστα Αντωνίου και Κάρλος Φρέιτας, αναζήτησε στο εξωτερικό έναν προπονητή εγνωσμένης αξίας για να αναλάβει.

Μετά από ολιγοήμερο σκάουτινγκ, οι δύο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος εισηγήθηκαν στον Νικόλα Πατέρα δύο υποψήφιους: τον Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι και Ζεσουάλδο Φερέιρα. Για να ληφθεί η τελική απόφαση, ο Αντωνίου ταξίδεψε στη Ρώμη και στη Λισαβόνα για να συναντηθεί με τους δύο άνδρες.

Το πρώτο ραντεβού του τότε αθλητικού διευθυντή του Παναθηναϊκού πραγματοποιήθηκε με τον Γκασπερίνι. Ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε φύγει από τη Τζένοα και ήταν ελεύθερος. Ο Αντωνίου διηγήθηκε ότι το ραντεβού κύλησε εξαιρετικά, σχημάτισε εξαιρετική εντύπωση για τον Γκασπερίνι, όμως ο Ιταλός δίστασε να δουλέψει για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του.

Ποια είναι η κορυφαία διαιτητής Στεφανί Φραπάρ που ορίστηκε στον τελικό Κυπέλλου

Ποια είναι η κορυφαία διαιτητής Στεφανί Φραπάρ που ορίστηκε στον τελικό Κυπέλλου

Μία από τις κορυφαίες ρέφερι στον κόσμο, η Στεφανί Φραπάρ ετοιμάζεται να διευθύνει τον μεγάλο τελικό Κυπέλλου Ελλάδος Betsson και με αυτόν τον τρόπο να γράψει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Εν τέλει, ο Γκασπερίνι αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση του Παναθηναϊκού. Επειδή δεν ένιωθε έτοιμος να ξενιτευτεί, αλλά και της μικρής διορίας που είχε για να απαντήσει. Όσο για τη δουλειά, την πήρε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Γκασπερίνι εργάστηκε λίγο αργότερα στην Ίντερ, έμεινε για λίγο στο Παλέρμο και επέστρεψε στη Γένοβα για μία τριετία. Πριν συμφωνήσει για την καλύτερη ευκαιρία της καριέρας του, όταν αποδέχτηκε την πρόταση της Αταλάντα τον Ιούνιο του 2016...