Νίκη με «υπογραφή» Σπόραρ και καρδιοχτύπι στο φινάλε

Σπόραρ, Τζούρισιτς

i

© Intime

Νίκη με «υπογραφή» Σπόραρ και καρδιοχτύπι στο φινάλε

Μπάμπης Τσιμπίδας 19:02 - 07.01.2024 / Ανανεώθηκε: 20:46 - 07.01.2024

Με δύο γκολ του Άντραζ Σπόραρ, ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-1 τον Παναιτωλικό στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Μείωσε το σκορ ο Σενγκέλια στις καθυστερήσεις, προκαλώντας μικρή κρίση στο Τριφύλλι πριν το φινάλε. Ο Τζούρισιτς είχε σουτ στο δοκάρι.

Η δεύτερη νίκη στην εποχή του Φατίχ Τερίμ, επιτεύχθηκε με μεγαλύτερο κόπο και περισσότερη αγωνία. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 2-1 του αξιόμαχου Παναιτωλικού, ως αποτέλεσμα το άξιζε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ένιωθε τόσο άνετος και ασφαλής όσο απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα του Αγρινίου, εάν είχε πιο πολύ τόλμη και παραπάνω ποιότητα, μπορούσε να διεκδικήσει τον βαθμό στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Η περίοδος των δοκιμών και της αξιολόγησης και των δοκιμών τελειώνει για τον Τερίμ και έπεται η ώρα των αποφάσεων. Για την ενδεκάδα που θα χρησιμοποιήσει στα επόμενα ντέρμπι του Παναθηναϊκού, αρχής γενομένης από τον Ολυμπιακό την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου. Αλλά και για τις μεταγραφές, τον αριθμό και τις θέσεις, αφού ο Τούρκος έχει εξάγει αρκετά συμπεράσματα. Όπως και να έχει, άλλος διαθέσιμος χρόνος δεν υφίσταται.

Ο Παναθηναϊκός μοιάζει να μην είναι έτοιμος να υποστηρίζει με στιβαρότητα αυτό που έχει στο μυαλό του ο Τερίμ. Ο 70χρονος προπονητής θα αποφασίσει πως θα το διαχειριστεί, αλλά τουλάχιστον κέρδισε τους Σπόραρ και Ζέκα, που είχαν καθοριστική συμβολή στη νίκη. 

Ο Παναιτωλικός δεν έχει καμία σχέση με τον πρώτο γύρο, έχει σκληραγωγηθεί και ψάχνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα στην επίθεση. Με παρόμοιες εμφανίσεις δεν θα κινδυνεύσει και τα «καναρίνια» μπορούν να προχωρήσουν σε μία βάση για την επόμενη σεζόν.

Το παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός έχασε αρκετές ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο με τους Ιωαννίδη, Τζούρισιτς και Μαντσίνι, αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκε. Χρειάστηκε να φτάσει το δεύτερο ημίχρονο για να προηγηθεί στο σκορ. Ο Χουάνκαρ σέντραρε από αριστερά, ο Σπόραρ ξεμαρκαρίστηκε από τον Οικονόμου και με κοντινή κεφαλιά σκόραρε στο 51’. 

Το προβάδισμα δεν έδωσε και την κυριαρχία στο Τριφύλλι. Ο Παναιτωλικός έψαχνε τη στιγμή του και στο 74’ ο Ζοάο Πέδρο με κεφαλιά, ανάγκασε τον Λοντίγκιν να εκτιναχτεί και να αποκρούσει. Πάντως, ο Παναθηναϊκός μπορούσε να πετύχει δεύτερο γκολ στο 80’, όταν το σουτ του Τζούρουσιτς χτύπησε στο κάθετο δοκάρι του Καπίνο.

Το δεύτερο γκολ ήρθε με τη συμπλήρωση του 90λεπτου. Ο Τζούρισιτς πάσαρε στον Σπόραρ και αυτός από πλάγια θέση στην περιοχή, πέτυχε το 2-0. Ο Παναθηναϊκός δεν πρόλαβε να χαλαρώσει και ο Παναιτωλικός μείωσε στις καθυστερήσεις με τον Σενγκέλια. Η μείωση του σκορ έφερε έναν μικρό πανικό στους «πράσινους» που κλείστηκαν στην άμυνα και δέχτηκαν πίεση και μία χαμένη ευκαιρία, με τον Λοντίγκιν να αποκρούει δύσκολα ένα φάουλ του Σενγκέλια.

Ο MVP: O Άντραζ Σπόραρ. Σκόραρε δύο γκολ, λύτρωσε τον Παναθηναϊκό και τόνωσε την αυτοπεποίθηση του σε ένα τάιμινγκ που το είχε ανάγκη.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στην αδυναμία του Παναιτωλικού να διεκδικήσει κάτι περισσότερο. Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε ευάλωτος σε σημεία του ματς, αλλά ο φιλοξενούμενος δεν είχε το κάτι παραπάνω.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ: Ο Φατίχ Τερίμ προέβη σε μεγάλο ροτέισον και άλλαξε πολλά πρόσωπα, μοιράζοντας τον χρόνο. Δεν άλλαξε τη φιλοσοφία του, όμως το ρόστερ δείχνει μία αδυναμία να ανταποκριθεί. Ο Γιάννης Πετράκης με έξυπνη τακτική προσπάθησε να εγκλωβίσει τον Παναθηναϊκό, εν μέρει τα κατάφερε, αλλά δεν μπόρεσε να δώσει κάτι άλλο επιθετικά στην ομάδα του.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: O διαιτητής Φωτιάς διαχειρίστηκε την πιο δύσκολη φάση του στο 45’, όταν ο Τζούρισιτς φάνηκε να βρίσκει με το πόδι τον Μαυρία στην περιοχή του Παναθηναϊκού. Ο Φωτιάς δεν υπέδειξε κάτι, ενώ και ο Περράκης στο VAR έλεγξε τη φάση και δικαίωσε τον ρέφερι, αφού δεν διαπίστωσε κάτι μεμπτό. Γενικά, ο Φωτιάς προσπάθησε να μην σφυρίξει πολύ και να αφήσει το ματς να εξελιχτεί.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φατίχ Τερίμ): Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Γεντβάι, Αράο, Χουάνκαρ (91’ Φικάι), Ζέκα, Τσέριν, Βιλένα (46’ Αϊτόρ), Τζούρισιτς (91’ Γερεμέγεφ), Μαντσίνι (46’ Σπόραρ), Ιωαννίδης (75’ Μπερνάρ)

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Γιάννης Πετράκης): Καπίνο, Μαλής, Οικονόμου, Σεμπάστιαν, Μαυρίας, Χατζηθεοδωρίδης (62’ Ζοάο Πέδρο), Λιάβας, Μπαλντασάρα (73’ Τσιγγάρας), Πέρρες (62’ Ντουάρτε), Καρέλης (62’ Χουανπί), Σενγκέλια