Το «πάρτι» του Χαριστέα, η «τεσσάρα» του Δικεφάλου και το γκολ-ποίημα του Αθανασιάδη: Τα ΠΑΟΚ - Άρης που έμειναν στην ιστορία

Χαριστέας - Αθανασιάδης

i

© Intime

Το «πάρτι» του Χαριστέα, η «τεσσάρα» του Δικεφάλου και το γκολ-ποίημα του Αθανασιάδη: Τα ΠΑΟΚ - Άρης που έμειναν στην ιστορία

Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη είναι προ των πυλών για την 4η αγωνιστική της Super League και το Sportal σας θυμίζει τα ντέρμπι που έμειναν στην ιστορία με γηπεδούχο τον Δικέφαλο.

Επιτέλους δράση για την Stoiximan Super League, η οποία επιστρέφει με δύο σπουδαία ντέρμπι!

Εκτός από την αναμέτρηση στην Opap Arena ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό, τα φώτα είναι στραμμένα και στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. ΠΑΟΚ και Άρης θα κοντραριστούν στην Τούμπα την ερχόμενη Κυριακή (17/9, 20:30), με μοναδικό στόχο το τρίποντο.

Από τη μία ο Δικέφαλος προέρχεται από την ήττα στην Κρήτη κόντρα στον ΟΦΗ (1-0) και θέλει να επιστρέψει στις νίκες, ενώ στην αντίπερα όχθη οι «κιτρινόμαυροι» με τον Άκη Μάντζιο στον πάγκο τους πλέον, ψάχνουν το πρώτο τους διπλό τη φετινή σεζόν, μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες σε Ηράκλειο και Λαμία.

Με αφορμή το επερχόμενο σπουδαίο ντέρμπι λοιπόν, το Sportal σας παρουσιάζει τα ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες που έμειναν στην ιστορία, τις μεγαλύτερες νίκες αλλά και την προϊστορία.

Αυτή θα είναι η 64η αναμέτρηση ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη με γηπεδούχο τον Δικέφαλο από το 1959-60, όταν και καθιερώθηκε η Α’ Εθνική. Στις 34 ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη, υπήρξαν 18 ισοπαλίες, ενώ 11 φορές έσπασε η έδρα του με νίκη του φιλοξενούμενου. Ο ΠΑΟΚ είναι κυρίαρχος και στις συνολικές αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα ανεξάρτητα έδρας, αφού μετρά 49 νίκες, 42 ισοπαλίες και ο Άρης έχει 33 νίκες.

Πριν από τις δύο σερί νίκες του Άρη στην Τούμπα τη σεζόν 2021-22 σε κανονική διάρκεια και play offs, η προηγούμενη ήταν στις 3 Οκτωβρίου 2010 με 1-0 (76’ Χαβίτο). Ενδιάμεσα είχαν διεξαχθεί οκτώ αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ να έχει τρεις νίκες και πέντε ισοπαλίες με το συνολικό σκορ να βρίσκεται στο 14-7. 

Το 2-0 είναι το αγαπημένο σκορ του ΠΑΟΚ στις αναμετρήσεις που έχουν δώσει οι δύο ομάδες και έχει παρουσιαστεί 11 φορές. Ακολουθεί το 1-0 με 9 φορές, ενώ το 4-1 έχει παρουσιαστεί δύο φορές, το 2009 και το 2012.

Στις 16 Φεβρουαρίου 1975 σημειώθηκε η ευρύτερη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Άρη, με σκορ 5-0. Τα γκολ των Παρίδη (23’), Κούδα (28’, 52’), Τσιλιγκιρίδη (66’), Σαράφη (87’) υπέγραψαν τον θρίαμβο του Δικεφάλου που έφερε τη απόλυση του τεχνικού του Άρη, Μπράνκο Στάνκοβιτς.

Ο Γιώργος Κούδας έχει σημειώσει πέντε γκολ σε ντέρμπι με τον Άρη εντός και εκτός έδρας. Το πρώτο ήταν στις 27 Φεβρουαρίου 1966 μέσα στο γήπεδο του Άρη, όταν είχε μειώσει σε 2-1 στο 42ο λεπτό της αναμέτρησης, σε ένα παιχνίδι που ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 5-1. Από τότε σκόραρε ακόμη τέσσερις φορές με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ και είναι στην πρώτη θέση των σκόρερ μαζί με τον Γιώργο Σκαρτάδο.

Από την πλευρά του Άρη, η μεγαλύτερη νίκη των «κιτρινόμαυρων» στην Τούμπα ήταν το 1998, όταν η ομάδα του Γιώργου Φοιρού, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Άγγελο Χαριστέα, επικράτησε των «ασπρόμαυρων» με 1-4!

Τα 4 ντέρμπι που δεν θα ξεχαστούν

ΠΑΟΚ - Άρης 5-0 (16/2/1975)

Στις 16 Φεβρουαρίου του 1975, ο ΠΑΟΚ επικράτησε του Άρη με 5-0 και πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη απέναντί του. Το παιχνίδι διεξήχθη στην Τούμπα μπροστά σε περισσότερους από 36.000 θεατές. Σε ότι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, ο Δικέφαλος κυριάρχησε από το πρώτο λεπτό, ενώ με τα γκολ των Παρίδη και Κούδα πήγε στα αποδυτήρια με ένα σημαντικό προβάδισμα (2-0).

Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι συνέχισαν με... σπασμένα τα φρένα κι έχοντας τον «Μεγαλέξανδρο» σε μεγάλα κέφια. Χάρη στα τέρματα των Κούδα, Τσιλιγκιρίδη και Σαράφη, ο Δικέφαλος πήρε μία τεράστια νίκη και κατέγραψε ρεκόρ (5-0).

ΠΑΟΚ - Άρης 1-4 (29/8/1998)

Στο ιστορικό 1-4 της 29ης Αυγούστου 1998, η Ελλάδα γνώρισε τον Άγγελο Χαριστέα, όταν μόλις στα 18 του οδηγούσε τον Άρη σε επιβλητική νίκη επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, μια από τις μεγαλύτερες για τους «κιτρινόμαυρους» εκτός έδρας.

Με δύο γκολ (18΄, 54΄), ο νεαρός φορ είχε δώσει ισχυρό προβάδισμα στους «κιτρινόμαυρους». Οι γηπεδούχοι μείωσαν στο 63΄ μετά από σέντρα του Μπάντοβιτς από τα δεξιά, με κεφαλιά του Καφέ, όμως δεν πρόλαβαν να χαρούν για πολλή ώρα καθώς στο 68΄ μετά από τραγικό λάθος του Μιχόπουλου σε γύρισμα του Κουλακιώτη, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα για το 1-3.

Στο 73ο λεπτό, ο Άρης ολοκλήρωσε τον... θρίαμβο της Τούμπας με τον Πανόπουλο, ο οποίος σημείωσε το 1-4.

ΠΑΟΚ - Άρης 4-1 (30/9/2012)

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» διέλυσε τον Άρη, σε μια αναμέτρηση από την οποία ξεχώρισαν οι μονομαχίες γεμάτο από ένταση αλλά και το γκολ-ποίημα του Στέφανου Αθανασιάδη. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη έδειξε ποιος είναι το αφεντικό του ματς από τη σέντρα κιόλας, ενώ προηγούνταν ήδη με 3-0 στο 30ο λεπτό χάρη στα γκολ των Λόρενς, Κατσικά και Φωτάκη.

Στο 39ο λεπτό, ο Αγκάνθο μείωσε για τον Άρη σε 3-1, ωστόσο αυτό δεν αποδείχτηκε αρκετό. Η χαρά των «κιτρινόμαυρων» δεν κράτησε για πολύ, αφού στο 43' ο Στέφανος Αθανασιάδης πέτυχε σπάνιας ομορφιάς γκολ με βολέ, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του ΠΑΟΚ (4-1).

ΠΑΟΚ -Άρης 0-1 (28/11/21)

Ο Άρης «απέδρασε» από την Τούμπα σε ένα επεισοδιακό ντέρμπι που τα είχε... όλα. Το γκολ του Μαντσίνι έκρινε υπέρ των φιλοξενούμενων το ντέρμπι, με τους «κίτρινους» να σπάνε μία... κατάρα που κρατούσε εδώ και έντεκα χρόνια. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη στην έδρα του μεγάλου αντιπάλου μετά τον Οκτώβριο του 2010, όταν ο Άρης είχε επιβληθεί εκ νέου με 1-0 του «Δικεφάλου του Βορρά» στο γήπεδό του, με γκολ, τότε, του Χαβίτο.