Η τελευταία μεγάλη πορεία του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη και η σύγκριση με το σήμερα

ΠΑΟΚ - Μίντιλαντ

i

© Intime

Η τελευταία μεγάλη πορεία του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη και η σύγκριση με το σήμερα

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 11:06 - 21.09.2023 / Ανανεώθηκε: 11:08 - 21.09.2023

Η σπουδαία πορεία του ΠΑΟΚ στο Conference League τη σεζόν 2021-22 και οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί συγκριτικά με το φετινό ρόστερ.

Σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς κινούνται άπαντες στο «στρατόπεδο» του ΠΑΟΚ, καθώς πλησιάζει η σέντρα της πρεμιέρας της φάσης των ομίλων του Conference League.

Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου ταξίδεψε στη Φινλανδία και θα αντιμετωπίσει την Ελσίνκι (21/9, 19:45), στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής. Ο Δικέφαλος θέλει να ξεκινήσει με το δεξί τις υποχρεώσεις του στον όμιλο και να βάλει τις κατάλληλες βάσεις, με σκοπό να επαναληφθεί το σενάριο της σεζόν 2021-22.

Μπορεί την περσινή σεζόν η ομάδα της Θεσσαλονίκης να γνώρισε τον πρόωρο αποκλεισμό από τη Λέφσκι Σόφιας και να έμεινε εκτός Ευρώπης από τον Ιούλιο κιόλας, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει την ονειρική πορεία της προηγούμενης χρονιάς.

Τη σεζόν 2021-22, ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος ενώ παράλληλα ηττήθηκε και στον τελικό Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό, ωστόσο το τελικό πρόσημο εκείνης της σεζόν αποδείχθηκε θετικό κι αυτό οφείλεται στην ευρωπαϊκή πορεία.

Οι ασπρόμαυροι τα πήγαν κάτι παραπάνω από περίφημα στη νεοσύστατη διοργάνωση του Conference League, φτάνοντας μέχρι και τους «8» του θεσμού.

Οι προκρίσεις στα προκριματικά που έστειλαν τον ΠΑΟΚ στους ομίλους

Το καλοκαίρι του 2021, ο Ράζβαν Λουτσέσκου επέστρεψε στον ασπρόμαυρο πάγκο για τη δεύτερή του θητεία. Στο πρώτο επίσημό του ματς ωστόσο, η ομάδα γνώρισε ήττα-σοκ, η οποία τελικά δεν κόστισε στη συνέχεια. Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Ιρλανδία για να αντιμετωπίσει την Μποέμιανς, για το πρώτο ματς του τρίτου προκριματικού γύρου του Conference League. Η ομάδα της Ιρλανδίας έκανε την έκπληξη κι επικράτησε με 2-1, ωστόσο στη ρεβάνς της Τούμπας γνώρισε την ήττα (2-0) και τον αποκλεισμό από τη νεοσύστατη διοργάνωση.

Ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε δύσκολα το πρώτο του εμπόδιο και αυτό που θα ακολουθούσε στη συνέχεια δεν το περίμενε ούτε ο πιο αισιόδοξος. Για τη φάση των Play offs, ο Δικέφαλος κοντραρίστηκε με τη Ριέκα σε δύο πολύ δυνατές μονομαχίες.

Στο πρώτο ματς στη Θεσσαλονίκη, οι Κροάτες απέσπασαν την ισοπαλία (1-1) και πήραν το πάνω χέρι για την πρόκριση, ωστόσο το σύνολο του Λουτσέσκου δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Στη ρεβάνς της Κροατίας, ο... αποφασισμένος ΠΑΟΚ κυριάρχησε από το πρώτο λεπτό και πήρε μία σπουδαία νίκη (0-2), η οποία συνοδεύτηκε με την πρόκριση στους ομίλους του Conference League.

Η πορεία στους ομίλους και οι βάσεις για τη συνέχεια

Η κλήρωση της UEFA για τη φάση των ομίλων του Europa Conference League έφερε τον ΠΑΟΚ στο 6ο γκρουπ με αντιπάλους τις Κοπεγχάγη, Λίνκολν και Σλόβαν Μπρατισλάβας. Με απολογισμό 3 νίκες 2 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα στις έξι αγωνιστικές, ο Δικέφαλος κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 11 πόντους και στο -4 από την πρωτοπόρο ομάδα της Δανίας.

Πιο αναλυτικά, ο ΠΑΟΚ έκανε το καθήκον του κόντρα στην αδύναμη Λίνκολν μετρώντας 2/2, ενώ με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας μέτρησε δύο ισοπαλίες (1-1, 0-0). Το ματς στην ουσία που έκανε τη διαφορά κι έστειλε τον Δικέφαλο στην επόμενη φάση, ήταν το μεγάλο διπλό στη Δανία απέναντι στην Κοπεγχάγη.

Μπορεί η ομάδα του Κάρλος Ζέκα να «απέδρασε» από την Τούμπα (1-2), ωστόσο μία αγωνιστική νωρίτερα ο ΠΑΟΚ είχε πετύχει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου πήρε τη νίκη στην έδρα της Κοπεγχάγης χάρη στα γκολ των Σίντκλεϊ και Ζίβκοβιτς, ενώ για τους Δανούς μείωσε στα τελευταία λεπτά ο... δικός μας Πεπ Μπιέλ (1-2).

Αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα έβαλε τις βάσεις κι έθεσε τον ΠΑΟΚ το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.

Η ονειρική συνέχεια και το πρώτο εμπόδιο της Μίντιλαντ

Στην φάση των play offs ο ΠΑΟΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Μίντιλαντ από τη Δανία. Μία όχι και τόσο δυνατή ομάδα, αλλά σίγουρα ένα σύνολο παικτών που θα έδινε το 100% των δυνατοτήτων του στον αγωνιστικό χώρο. Σαφώς πιο ξεκούραστοι οι γηπεδούχοι στο πρώτο ματς λόγω της διακοπής του πρωταθλήματός τους, κατάφεραν να επικρατήσουν του ΠΑΟΚ με 1-0. Χωρίς να υπολογίζονται τα εκτός έδρας τέρματα πλέον ο Δικέφαλος ήθελε νίκη με 2 ή περισσότερα γκολ για να πανηγυρίσει την πρόκριση. 

Στη ρεβάνς της Τούμπας ξεκίνησε ονειρικά και βρέθηκε από νωρίς να προηγείται με 2-0 κυριαρχώντας ολοκληρωτικά στο ματς. Ένα κακό δεύτερο ημίχρονο όμως έδωσε το δικαίωμα στους Δανούς να πιστέψουν στο γκολ. Τα κατάφεραν και μειώνοντας σε 2-1 πήγαν το ματς στην παράταση. Χωρίς γκολ εκεί οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι με τον ΠΑΟΚ να είναι πιο ψύχραιμος και να πανηγυρίζει τελικά την ιστορική πρόκριση.

Επόμενος αντίπαλος η Γάνδη και το όνειρο συνεχίζεται...

Στην κλήρωση για τους 16 της διοργάνωσης, ο ΠΑΟΚ στάθηκε τυχερός καθώς απέφυγε τα μεγαθήρια και κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Γάνδη από το Βέλγιο. Στο πρώτο ματς της Τούμπας, ο Δικέφαλος πήρε τη νίκη με μία πειστική εμφάνιση και χάρη στην εκτέλεση φάουλ του Κούρτιτς (1-0), παίρνοντας έτσι ένα μικρό αλλά σημαντικό προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς.

Μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 17 Μαρτίου του 2022, ο σύλλογος πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας του κι αυτό όχι τόσο λόγω της δυναμικής του αντιπάλου, αλλά για την σπουδαιότητα της αναμέτρησης.

Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου ταξίδεψε στο Βέλγιο για να... τελειώσει τη δουλειά και τα κατάφερε. Χάρη στα γκολ των Κρέσπο και Αουγκούστο, ο Δικέφαλος πήρε τη νίκη, ενώ το μόνο που κατάφερε η Γάνδη ήταν να βρει το γκολ της ισοφάρισης με τον Ντεπουάτρ στο 40ο λεπτό.

Στις δύο αναμετρήσεις με τους Βέλγους και ειδικότερα στη ρεβάνς ο ΠΑΟΚ πιέστηκε αρκετά, όμως ο απολογισμός έγραψε 2/2 νίκες και μία ιστορική πρόκριση.

Μάλιστα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του συλλόγου και πρώτη από το μακρινό 1974, όταν τότε βρέθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων με αντίπαλο τη Μίλαν, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να βρεθεί ξανά σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το τελευταίο εμπόδιο της Μαρσέιγ και ο πικρός αποκλεισμός

Στη φάση των «8» του Conference League, η κληρωτίδα έφερε στον ΠΑΟΚ το δύσκολο εμπόδιο της Μαρσέιγ. Στο πρώτο ματς στη Μασσαλία και συγκεκριμένα στο πρώτο 45λεπτο, το σύνολο του Ρουμάνου τεχνικού βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Η Μαρσέιγ κατάφερε με δύο γκολ να πάρει ισχυρό προβάδισμα και ταυτόχρονα το πάνω χέρι στην υπόθεση πρόκριση.

Στην επανάληψη, οι ασπρόμαυροι αντέδρασαν και μείωσαν με ένα εντυπωσιακό γκολ του Ελ Καντουρί σε 2-1. Μάλιστα βρήκαν κι άλλες ευκαιρίες για να κάνουν τη... ζημιά στους Μασσαλούς, ωστόσο η πολυπόθητη ισοφάριση δεν ήρθε ποτέ.

Στη ρεβάνς της κατάμεστης Τούμπας η οποία ζούσε το... όνειρο, η ατυχία χτύπησε την πόρτα στο ασπρόμαυρο «στρατόπεδο». Ο Ομάρ Ελ Καντουρί που μία εβδομάδα νωρίτερα είχε πετύχει το γκολ και κράτησε ζωντανό τον Δικέφαλο, πήρε φανέλα βασικού. Στο ζέσταμα όμως και λίγα λεπτά πριν από τη σέντρα ένιωσε ενοχλήσεις για ακόμη μία φορά.

Η πρώτη αντίδραση του Μαροκινού ήταν το ξέσπασμα, καθώς δεν μπορούσε να πιστέψει στην ατυχία του. Σε ότι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι της ρεβάνς, οι γηπεδούχοι μπήκαν δυναμικά κι έψαξαν την ανατροπή, όμως το γκολ του Παγέτ κόντρα στη ροή του ματς «πάγωσε» την Τούμπα κι έκανε το έργο του ΠΑΟΚ ακόμη δυσκολότερο.

Στα εναπομείναντα λεπτά συνεχίστηκε το ίδιο σκηνικό. Ο ΠΑΟΚ είχε την υπεροχή, σπατάλησε μεγάλες ευκαιρίες όμως δεν κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα, με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα (0-1) και τον αποκλεισμό από τη συνέχεια.

Από το Δουβλίνο στις αρχές Αυγούστου, η ευρωπαϊκή περιπέτεια του ΠΑΟΚ κράτησε μέχρι τα μέσα Απριλίου και τον πικρό αποκλεισμό από τη Μαρσέιγ στην Τούμπα. Η παρουσία του Δικέφαλου στους «8» του Europa Conference League ήταν η πρώτη στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 48 χρόνια. 

Κι αν ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα της Θεσσαλονίκης απέτυχε να προχωρήσει παραπέρα, αφήνει πικρή γεύση, η διαδρομή του συλλόγου αποτελεί οδηγό για τη φετινή σεζόν, στην οποία ο ΠΑΟΚ ρίχνεται και πάλι στη μάχη της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το ρόστερ της σεζόν 2021-22 και οι μεγάλες φετινές αλλαγές

Συγκριτικά με φέτος, τη σεζόν 2021-22 ο ΠΑΟΚ είχε και πάλι στον πάγκο του τον Ράζβαν Λουτσέσκου, ωστόσο στην ενδεκάδα υπάρχουν μερικές μεγάλες αλλαγές.

Τότε, ο Δικέφαλος κατάφερε να πραγματοποιήσει την ονειρική πορεία στην Ευρώπη, έχοντας πρωταγωνιστές τους Πασχαλάκη, Κρέσπο,Ίνγκασον, Αουγκούστο, Κούρτιτς, Άκπομ, Ζίβκοβιτς και Βιεϊρίνια. Σε ότι αφορά τους τελευταίους δύο, είναι οι μοναδικοί από αυτή την... πρωταγωνιστική επτάδα παικτών που έχουν παραμείνει στο ρόστερ. 

Από τη μία, ο Σέρβος εξτρέμ ανανέωσε πρόσφατα το συμβόλαιό του μέχρι το 2027, με τον Ιβάν Σαββίδη να επιβραβεύει την ηγετική του μορφή και τις σπουδαίες εμφανίσεις του, ενώ από την άλλη ο Πορτογάλος αρχηγός του ΠΑΟΚ έχει παραμείνει στο ρόστερ και είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει την τελευταία του χρονιά με τα «ασπρόμαυρα» πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Η αποχώρηση των περισσότερων παικτών εκείνης της σεζόν, σήμανε παράλληλα τη νέα εποχή στον Δικέφαλο. Πλέον κάτω από τα δοκάρια βρίσκεται το νέο σημαντικό κεφάλαιο του ΠΑΟΚ, ο Ντομινίκ Κοτάρσκι. Στην άμυνα πλέον δε υπάρχει ο ηγέτης Ίνγκι Ίνγκασον, με τον Έκονγκ να είναι αυτός που αντικατέστησε τον Ισλανδό στόπερ.

Στη μεσαία γραμμή η αποχώρηση των Αουγκούστο και Κούρτιτς άφησε ένα κενό, το οποίο ο Δικέφαλος κάλυψε με τις μεταγραφές των Οζντόεφ, Μεϊτέ και Μάρκος Αντόνιο.

Τέλος, στο κομμάτι της επίθεσης ο ευρωπαίος ΠΑΟΚ εκείνης της μαγικής σεζόν πορεύτηκε με τους Σβιντέρσκι, Άκπομ και Τσόλακ. Πλέον αυτή τριάδα αποτελεί παρελθόν, με τους Σαμάτα, Τόμας και Τζίμα να αποτελούν τις επιλογές για την αιχμή του δόρατος.