Ο Ντούγκλας Αουγκούστο είναι κεφάλαιο αλλά και... πονοκέφαλος για τον ευρωπαίο ΠΑΟΚ

Αουγκούστο

i

© Intime

Ο Ντούγκλας Αουγκούστο είναι κεφάλαιο αλλά και... πονοκέφαλος για τον ευρωπαίο ΠΑΟΚ

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 10:50 - 04.08.2023 / Ανανεώθηκε: 11:12 - 04.08.2023

Κομβικός στο πλάνο Λουτσέσκου ο Αουγκούστο αλλά και... σεσημασμένος καρτάκιας, αποτελεί κεφάλαιο αλλά και «πονοκέφαλο» στις αξιώσεις του ΠΑΟΚ στο Europa Conference League, τη στιγμή που η Ναντ δεν τον βγάζει από τη μεταγραφική της λίστα.

Μπορεί η νίκη να μην ήρθε τόσο εύκολα όσο δείχνει το τελικό σκορ (1-4), όμως ο ΠΑΟΚ των δέκα παικτών έκανε τη δουλειά του και πέτυχε μια παλικαρίσια πρόκριση.

Μετά το αποτέλεσμα στο πρώτο ματς της Τούμπας (0-0), που ο ανώτερος «Δικέφαλος» δεν κατάφερε να βρει το νικητήριο γκολ, άπαντες στο στρατόπεδο των ασπρόμαυρων ήξεραν πως η ρεβάνς στο Ισραήλ κόντρα στην Μπεϊτάρ έχει μετατραπεί σε έναν «τελικό» δίχως... αύριο. Ο περσινός αποκλεισμός από τη Λέφσκι Σόφιας είχε αποτελέσει ισχυρό σοκ και κανένας μέσα στο σύλλογο δεν ήθελε να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο, το οποίο θα προκαλούσε ζημιά σε όλα τα επίπεδα.

Σε ότι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι του επαναληπτικού στο κατάμεστο «Teddy stadium», η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου μπήκε αποφασισμένη στο ματς από το πρώτο λεπτό κι έχοντας την τύχη με το μέρος της, έβαλε νωρίς τις βάσεις για την πρόκριση. 

Τα παιδικά λάθη στην άμυνα των Ισραηλινών, η σταθερότητα του Κοτάρσκι και το εντυπωσιακό «στοπ» στη φάση του πέναλτι, η αποτελεσματικότητα στην επίθεση, οι καθοριστικές αλλαγές των Τσιγγάρα και Κουλιεράκη αλλά και η είσοδος του Κωνσταντέλια ο οποίος έδωσε το δικό του «σόου», έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και σφράγισαν το εισιτήριο για την επόμενη φάση, εκεί που η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα κληθεί να ξεπεράσει το δύσκολο εμπόδιο της Χάιντουκ του Μάρκο Λιβάγια.

Τα ελληνόπουλα που «κλείδωσαν» την πρόκριση

Στην χθεσινή αναμέτρηση ο Ράζβαν Λουτσέσκου έκανε ένα εξαιρετικό κοουτσάρισμα, με τις επιλογές και τα ρίσκα που πήρε να του βγαίνουν μέχρι τέλους. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έβαλε το καλό του ευρωπαϊκό κοστούμι κι επέστρεψε στις επιτυχίες, σε ένα βράδυ που οι πρωταγωνιστές ήταν πολλοί. Μπορεί στο πρώτο ημίχρονο όλα τα φώτα να έπεσαν στο Ντομινίκ Κοτάρσκι, ο οποίος με μία εντυπωσιακή απόκρουση απέτρεψε από τον Γιάρντεν Σούα να ισοφαρίσει με εκτέλεση πέναλτι, όμως αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως MVP ήταν οι καθοριστικές αλλαγές του Ρουμάνου τεχνικού.

Να θυμίσουμε, ο 54χρονος προπονητής του ΠΑΟΚ πέρασε ως αλλαγή τους Τσιγγάρα, Κουλιεράκη και Κωνσταντέλια, με τα τρία ελληνόπουλα να συμβάλλουν στα μέγιστα για το τελικό αποτέλεσμα. Από τη μία, ο νεαρός μέσος του «Δικεφάλου» ο οποίος επέστρεψε στην ομάδα έπειτα από τον δανεισμό του στην Τουλούζ, πέρασε ως αλλαγή στο 44ο λεπτό, λίγα λεπτά μετά την κόκκινη του Αουγκούστο και κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του. 

Μάλιστα, έφτασε πολύ κοντά στο πρώτο του ευρωπαϊκό γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, όμως αστόχησε από πλεονεκτική θέση. Το... κερασάκι στην τούρτα για την εξαιρετική εμφάνιση του Τσιγγάρα ήρθε στο τελευταίο λεπτό του ματς, όταν ο ίδιος έκανε την κούρσα μετά από ένα κλέψιμο και σέρβιρε στον «Ντέλια» για το τελικό 1-4.

Από την άλλη, ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης μπήκε ως αλλαγή με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου στη θέση του Μιχαηλίδη και με τις σταθερές τοποθετήσεις του κατάφερε να κάνει τη διαφορά στο ανασταλτικό κομμάτι. Τέλος, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας μπορεί να αγωνίστηκε μόλις για 20 λεπτά, όμως κατάφερε να εντυπωσιάσει ξανά. Η μαγική ενέργεια λίγο πριν το αυτογκόλ για το 1-3 και το τέρμα που πέτυχε τέσσερα λεπτά αργότερα, έκαναν τον νεαρό ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ τον μεγάλο πρωταγωνιστή για ακόμη μία φορά.

Αουγκούστο: Ο... επιρρεπής στο λάθος Βραζιλιάνος με το ξεχωριστό ταλέντο

Ένα από τα αρνητικά της χθεσινής αναμέτρησης για τον ΠΑΟΚ, ήταν η αποβολή του Ντούγκλας Αουγκούστο στο 40ο λεπτό κι ενώ οι φιλοξενούμενοι ήταν μπροστά στο σκορ (0-1). Ο Βραζιλιάνος μέσος του «Δικεφάλου» προσπάθησε να διορθώσει το λάθος γύρισμα του Στέφαν Σβαμπ, όμως την «πλήρωσε» με αποτέλεσμα να προσθέσει ακόμη μία κόκκινη κάρτα στο βιογραφικό του. 

Να θυμίσουμε πως και στο τελευταίο ευρωπαϊκό ματς πριν από αυτό που είχε αγωνιστεί με την «ασπρόμαυρη» φανέλα κόντρα στη Λέφσκι, είχε αποβληθεί ξανά. Μάλιστα, κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ καθώς έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ΠΑΟΚ με δύο αποβολές σε ματς της Ευρώπης.

Είναι αλήθεια πως η σχέση του Αουγκούστο με τον σύλλογο έχει περάσει από... σαράντα κύματα, ενώ η η τετραετής θητεία μέχρι στιγμής του παίκτη στη θεσσαλονίκη θα μπορούσε να γραφτεί εύκολα σε βιβλίο και να γίνει... best seller. Ο 26χρονος ποδοσφαιριστής ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ τον Ιούλιο του 2019, στη μετά-νταμπλ εποχή για τον σύλλογο. Με τη λήξη της προηγούμενης ονειρικής σεζόν, παίκτες όπως ο Σάκχοφ, ο Κάνιας και ο Σέρτζιο Ολιβέιρα αποχώρησαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Με την έλευσή του, ο Ντούγκλας Αουγκούστο υπέγραψε αρχικά συμβόλαιο μέχρι το 2023, όμως τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Βραζιλιάνος επιβραβεύτηκε για τις ηγετικές του εμφανίσεις κι επέκτεινε το συμβόλαιό του έως τον Ιούνιο του 2026. Μέχρι σήμερα, υπήρξαν στιγμές που ο μέσος των ασπρόμαυρων βρέθηκε στο περιθώριο κι έμεινε εκτός ομάδας για λίγο χρονικό διάστημα, λόγω της αγωνιστικής του συμπεριφοράς. 

Η κακή του... συνήθεια στα αχρείαστα φάουλ και στις εύκολες κάρτες είναι ένα από τα αρνητικά του στοιχεία, όμως η ποιότητά του και οι ηγετικές του εμφανίσεις όταν ο ίδιος βρίσκεται σε... καλό φεγγάρι, τον μετατρέπουν σε ένα από τα καλύτερα χαφ του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο απολογισμός του μέχρι στιγμής με τον «Δικέφαλο» στο στήθος είναι 12 γκολ και εννιά ασίστ σε 126 συμμετοχές, με το πιο ξεχωριστό τέρμα να είναι δίχως αμφιβολία αυτό κόντρα στη Γάνδη, που «κλείδωσε» την πρόκριση για τους «8» του Confernece League σε εκείνη την απίστευτη ευρωπαϊκή πορεία του συλλόγου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι μεταγραφικές σειρήνες γύρω από το όνομα του Αουγκούστο είναι ασταμάτητες, με το μέλλον του στην Ελλάδα να είναι αβέβαιο. Ο Βραζιλιάνος χαφ αποτελεί διακαή πόθο της Ναντ, με τη γαλλική ομάδα να πιέζει τους «Θεσσαλονικείς» για την απόκτησή του. Μπορεί ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ να έχει για ακόμη τρία χρόνια συμβόλαιο, όμως τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή. 

Ο 26χρονος παίκτης αποτελεί σταθερά του συλλόγου τα τελευταία δύο χρόνια, με τον Ράζβαν Λουτσέσκου να είναι ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του. «Με τον Ντούγκλας έχω πάρα πολύ καλή σχέση. Είναι από τους καλύτερους παίκτες που έχω προπονήσει. Το γεγονός ότι υπάρχει μια πρόταση φυσικά δεν μπορεί να είναι αμελητέο. Όμως υπάρχει μια κατάσταση εδώ στην οποία όλοι τον εκτιμούν. Δεν θέλω να κάνω κάποιο άλλο σχόλιο», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ρουμάνος τεχνικός.

Όπως όλα δείχνουν η Ναντ είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να τον αποκτήσει, όμως ο τεχνικός του ΠΑΟΚ όπως μας έχει αποδείξει θα τον στηρίξει όσο τον έχει διαθέσιμο, καθώς ο πολυθεσίτης Αουγκούστο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στην φαρέτρα του.