Πάολο Φερνάντες: Ένας αρτίστας του ποδοσφαίρου που έμαθε την τέχνη του στην Μάντσεστερ Σίτι και πανηγύρισε το νταμπλ με την ΑΕΚ (vids)

Πάολο Φερνάντες

i

©Tourette Photography

Πάολο Φερνάντες: Ένας αρτίστας του ποδοσφαίρου που έμαθε την τέχνη του στην Μάντσεστερ Σίτι και πανηγύρισε το νταμπλ με την ΑΕΚ (vids)

Κώστας Τόπας 09:47 - 28.05.2023

Τα πρώτα του βήματα στην Σαραγόσα, η εκτόξευση στη Μάντσεστερ Σίτι, ο τραυματισμός και η μεταγραφή του στην Ελλάδα για Βόλο κι έπειτα για να ενταχθεί στην ΑΕΚ. Ο Πάολο Φερνάντες ήταν αυτός που έβαλε το κερασάκι στην τούρτα στον τελικό Κυπέλλου Novibet κι αποθεώθηκε για την περίτεχνη ενέργειά του.

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο τη φετινή σεζόν, καθώς λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η Ένωση στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος για 16η φορά στην ιστορία του συλλόγου, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο το νταμπλ. Το 2-0 κόντρα στον ΠΑΟΚ στο «Πανθεσσαλικό» διαμόρφωσε ο Πάολο Φερνάντες με υπέροχο τρόπο.

Συγκεκριμένα, η ΑΕΚ έφυγε στην αντεπίθεση στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Ίνγκασον δεν μπόρεσε να ανακόψει τον Τσούμπερ, ο οποίος έδωσε στον Πάολο Φερνάντες. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός με μία περίτεχνη ενέργεια παίζοντας την μπάλα και με τα δύο πόδια, απελευθερώθηκε από τον Ισλανδό στόπερ και είχε και την ψυχραιμία για το ιδανικό τελείωμα απέναντι στον Κοτάρσκι, για το 2-0.

Ο Φερνάντες, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχείρησε αυτή την τρομερή ντρίμπλα. Τον Οκτώβριο του 2022 στο ίδιο γήπεδο, αλλά με τη φανέλα του Βόλου, στο 48' «έσπασε» τη μέση του στόπερ του Άρη, Ενκουλού. Η διαφορά είναι ότι σε εκείνο το ματς Βόλος - Άρης, ο Φερνάντες δεν εκτέλεσε. Έδωσε στον Μεσκίδα έτοιμο γκολ για το 3-0.

Τα πρώτα χρόνια και η μετακόμιση στη Μάντσεστερ Σίτι

Ο Πάολο Φερνάντες έκανε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο από τις Ακαδημίες της Σαραγόσα και από μικρή ηλικία έδειξε ότι έχει τα χαρακτηριστικά για να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Γεγονός που το απέδειξε το 2013, όντας 15 ετών, καθώς πέρασε με επιτυχία τα απαιτητικά δοκιμαστικά της Μάντσεστερ Σίτι και εντάχθηκε στο τμήμα Under 18 των Πολιτών. Μάλιστα, τότε είχε εκτυλιχθεί και ένα σκάνδαλο με τους πρώην τεχνικούς διευθυντές της Σίτι που είχαν μετακομίσει στην Λίβερπουλ να κατηγορούνται για κατασκοπεία και εν τέλει οι «Reds» να πληρώνουν 1 εκατ. λίρες στους Πολίτες. Η ανησυχία στις τάξεις της Σίτι για κατασκόπους εκφράστηκαν για πρώτη φορά όταν η Σίτι ανακάλυψε ότι η Λίβερπουλ ενδιαφερόταν για τον Πάολο Φερνάντες, που ήταν ακόμα στη Ρεάλ Σαραγόσα.

 Στην «γαλάζια» όχθη του Μάντσεστερ, ο Πάολο Φερνάντες παρέμεινε μέχρι το 2019, έχοντας να θυμάται τη σεζόν 2016/17 μιας και τότε μέτρησε 26 συμμετοχές με απολογισμό 11 γκολ στην Premier League 2, το πρωτάθλημα των Β’ ομάδων της Premiership. Αξίζει να σημειωθεί ότι για συμπαίκτες στην Μάντσεστερ Σίτι είχα τον Τζέιντον Σάντσο και τον Μπραχίμ Ντίας. Δύο παίκτες που σήμερα είναι πρωταγωνιστές με τις ομάδες τους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μίλαν, αντίστοιχα.

Ο τραυματισμός στην Περούτζια

Οσο άνηκε στη Μάντσεστερ Σίτι, ο Πάολο Φερνάντες, πέρασε και από την Μπρέντα με τη μορφή δανεισμού από τους Πολίτες, το 2017, προκειμένου να πάρει περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του. Η επιλογή που έκανε ο Ισπανός μεσοεπιθετικός μόνο καλό του έκανε, καθώς με την ολλανδική ομάδα πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά με 33 συμμετοχές και δύο γκολ στην Eredivisie. Την επόμενη χρονιά, παραχωρήθηκε πάλι ως δανεικός στην Περούτζια. Ωστόσο, τα πράγματα εκεί δεν πήγαν ακριβώς όπως τα είχε υπολογίσει ο Ισπανός εξτρέμ. 

Το τέλος από την Σίτι και η επιστροφή στη πατρίδα του

Κι αυτό διότι με την ιταλική ομάδα, παρά τα 16 παιχνίδια που κατέγραψε, υπέστη κάταγμα στην κνήμη τον Δεκέμβριο του 2019, γεγονός που τον άφησε εκτός δράσης περίπου για έναν χρόνο. Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη ανάγκασε την Μάντσεστερ Σίτι να τον αποδεσμεύσει και την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2020-21) να επιστρέψει στην πατρίδα του για να αγωνιστεί στην Καστεγιόν, ομάδα Β’ κατηγορίας, με την οποία είχε 12 συμμετοχές και ένα  γκολ σε πρωτάθλημα και κύπελλο Ισπανίας, χωρίς, ωστόσο, να εντυπωσιάσει με την απόδοση του.

Ο Βόλος και η ΑΕΚ

Ο Πάολο Φερνάντες, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του αναζητούσε ένα μέρος να στηριχθεί αγωνιστικά και το βρήκε στα μέρη μας και την ομάδα του Βόλου. Ο σύλλογος της Μαγνησίας απέκτησε τον έκανε δικό του το καλοκαίρι του 2021 και τη σεζόν που ακολούθησε ήταν… όαση στη Super League με 30 συμμετοχές και έξι γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Συνολικά, με τον Βόλο κατέγραψε 45 εμφανίσεις με απολογισμό εννέα τέρματα, προτού η ΑΕΚ καταβάλλει 700 χιλιάδες ευρώ για να τον αποκτήσει.

Ο 24χρονος Ισπανός μεσοεπιθετικός εντάχθηκε στο ρόστερ της ΑΕΚ τον Δεκέμβριο στην Ένωση και από τον Γενάρη μπήκε στο rotation του Ματίας Αλμέιδα.

Δύο γκολ κόντρα στον ίδιο αντίπαλο

Ο Πάολο Φερνάντες πανηγύρισε το πρώτο του τέρμα κόντρα στον ΠΑΟΚ, στο ελληνικό πρωτάθλημα, στη νίκη της ΑΕΚ με 4-0 στην «OPAP Arena» τον περασμένο Απρίλιο. Στο 86ο λεπτό ο Ισπανός κατέβασε την μπάλα έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ, έκανε το σουτ και η «στρογγυλή θεά» κατέληξε στα δίχτυα του Κοτάρσκι

Λίγους μήνες αργότερα, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κόντραραν ξανά τις δυνάμεις τους, αυτή τη φορά στον τελικό Κυπέλλου, με τον Πάολο Φερνάντες να βρίσκει ξανά δίχτυα κόντρα στους «ασπρόμαυρους» και να βάζει το κερασάκι στην τούρτα, για να διαμορφώσει το τελικό 2-0 υπέρ της Ένωσης.