Οι μικρές λεπτομέρειες ενός πολύ μεγάλου (και του πιο ιστορικού) ταξιδιού της ΑΕΚ
i

ΑΕΚ, φιλικό με Παρτιζάν/©intime

Οι μικρές λεπτομέρειες ενός πολύ μεγάλου (και του πιο ιστορικού) ταξιδιού της ΑΕΚ

Κώστας Τσίλης 09:20 - 07.04.2023 / Ανανεώθηκε: 09:29 - 07.04.2023

Συμπληρώνονται σήμερα 24 χρόνια από το φιλικό ειρήνης της ΑΕΚ με την Παρτιζαν στο εμπόλεμο Βελιγράδι και το Sportal φωτίζει σημαντικές μικρές λεπτομέρειες, ενός πολύ μεγάλου ταξιδιού.

Έχουν περάσει 24 ολόκληρα χρόνια από εκείνο το ηλιόλουστο μεσημέρι Μεγάλης Τετάρτης στο Βελιγράδι, όταν η ΑΕΚ είχε μπει στο γήπεδο όχι για να γράψει ποδοσφαιρική ιστορία. Αλλά για να σπείρει την ειρήνη, εκεί που «έβρεχε» βόμβες και «φύτρωνε» πόλεμος. Εκείνο το φιλικό με την Παρτιζάν, εκείνο το ταξίδι στο εμπόλεμο Βελιγράδι, ήταν ίσως το πιο μεγάλο και πιο σπουδαίο που έχει κάνει η ΑΕΚ. Κι ας μην έδινε κανέναν τίτλο για την τροπαιοθήκη της. Το Sportal, επιχειρεί να φωτίσει τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες, μιας αποστολής της Ένωσης, που θα μνημονεύεται παντοτινά. 

Ο «στόχος» στις φανέλες και η σημασία του

Σ' εκείνο το φιλικό με την Παρτιζάν, η ΑΕΚ επέλεξε να βάλει στην φανέλα της έναν στόχο μ' ένα ερωτηματικό στο κέντρο του. Αυτό ήταν ένα σύμβολο που τότε χρησιμοποιούσαν όλοι οι κάτοικοι του Βελιγραδίου, θέλοντας να αναδείξουν πως όλοι τους ανεξαιρέτως, μπορεί να ήταν στόχος των βομβαρδισμών. Άλλωστε, οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί είχαν σκοτώσει τότε εκατοντάδες αμάχους. 

Το ψωμί και το αλάτι και ο πίνακας ζωγραφικής

Η ομάδα της ΑΕΚ ήταν η πρώτη ξένη αποστολή που «έσπαγε» το εμπάργκο και έμπαινε στο εμπόλεμο Βελιγράδι. Και την υποδοχή των κατοίκων στο Βελιγράδι, απ' όπου περνούσε το πούλμαν, δύσκολα θα την ξεχάσουν όσοι ήταν παρόντες σ' εκείνη την αποστολή. Το πιο χαρακτηριστικό ήταν πως απλώς κόσμος κρατούσε για να δωρίσει στους ανθρώπους της ΑΕΚ ψωμί και αλάτι. Σύμβολο της φιλίας και της φιλοξενίας για τους Σέρβους. Ενώ ακόμα και ο υπουργός αθλητισμούς της Σερβίας, Βέλιζαρ Τσέριτς, έκανε δώρο στην αποστολή της Ένωσης έναν πίνακα ζωγραφικής με την υπόμνηση «προς τα αδέλφια μας τους Έλληνες και την ΑΕΚ»

Η ελιά από την Αρχαία Ολυμπία 

Προφανώς και μόνο η παρουσία της αποστολής της ΑΕΚ στο εμπόλεμο Βελιγράδι για ένα φιλικό παιχνίδι με την Παρτιζάν, είχε από μόνη της έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό. Όμως στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, οι ποδοσφαιριστές και των δυο ομάδων, φύτεψαν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου μια ελιά από την Αρχαια Ολυμπία. Κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, εν μέσω πολέμου. 

Η γέφυρα του Νόβισαντ 

Το φιλικό δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς η γιορτή ειρήνης κάποια στιγμή πέρασε από τις εξέδρες μέσα στο γήπεδο. Όμως έτσι κι αλλιώς υπήρχε τεράστια βιασύνη προκειμένου η ΑΕΚ να πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Φυσικά ο λόγος ήταν οι βομβαρδισμοί, καθώς η αποστολή της ΑΕΚ δεν είχε πάρει καμία διαβεβαίωση για την ασφάλεια της. Όμως ο βασικός φόβος των ανθρώπων της ΑΕΚ, ήταν άλλος. 

Η αποστολή και της ομάδας και των οπαδών και δημοσιογράφων, για να φτάσει στα σύνορα με την Ουγγαρία και να επιστρέψει στην Βουδαπέστη για να πάρει πτήση για Ελλάδα, έπρεπε να περάσει από το Νόβισαντ. Πόλη που είχε «τσακιστεί» από τους βομβαρδισμούς. Αυτό που φοβόντουσαν οι άνθρωποι της ΑΕΚ, ήταν μήπως καταρρεύσει η γέφυρα που υπήρχε στο Νόβισαντ και αποκλειστούν. Τελικά η αποστολή της Ένωσης πέρασε χωρίς πρόβλημα. Όμως η γέφυρα του Νόβισαντ κατέρρευσε ακριβώς την επόμενη μέρα. Μεγάλη Πέμπτη του 1999

Οι δρόμοι που έσμιξαν ξανά... 

Εκείνο το φιλικό χαράχθηκε βαθιά στην μνήμη όλων όσων των έζησαν. Και από την πλευρά όλων όσων βρέθηκαν σ' εκείνη την αποστολή της ΑΕΚ, αλλά και φυσικά από την πλευρά των Σέρβων. Όμως η ποδοσφαιρική μοίρα τα έφερε έτσι, που υπήρξαν μέλη της Παρτιζάν από εκείνο το φιλικό, που αργότερα κατέληξαν στην οικογένεια της ΑΕΚ. Με πρώτο απ' όλους τον προπονητή Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, αλλά και τον επιθετικό Νέναντ Μπιέκοβιτς. Οι δυο τους ήδη από το καλοκαίρι του 1999 μετακόμισαν στην ΑΕΚ. Πέντε χρόνια αργότερα, τα κιτρινόμαυρα φόρεσε και ο Βλάνταν Ίβιτς, που σ' εκείνο το φιλικό ήταν μόλις 22 χρονών.