Η ΑΕΚ έδειξε απολύτως συνειδητοποιημένη γι' αυτό που ψάχνει πλέον

Η ΑΕΚ έδειξε απολύτως συνειδητοποιημένη γι' αυτό που ψάχνει πλέον

Κώστας Τσίλης 23:30 - 05.04.2023 / Ανανεώθηκε: 01:59 - 06.04.2023

Δεν έχει τίποτα να αποδείξει, αλλά μόνο να κατακτήσει πλέον η ΑΕΚ και στο Βόλο αυτό φάνηκε πως το έχουν συνειδητοποιήσει παίκτες και κόσμος. Γράφει ο Κώστας Τσίλης.

Η πραγματικότητα είναι πως εδώ που έχει φτάσει το πράγμα μέσα στη σεζόν, η ΑΕΚ δεν έχει πλέον τίποτα που να χρειάζεται να αποδείξει. Έχει παίξει μέσα στη σεζόν καλό και πειστικό και ελκυστικό στο μάτι ποδόσφαιρο. Έχει κάνει και σούπερ αριθμούς μέσα στο γήπεδο. 

Έχει πάρει και νίκες σε ντέρμπι αλλά κυρίως έχει δείξει ακόμα και σε ματς που δεν κέρδισε, πως ήταν καλύτερη απ’ όλους τους αντιπάλους της. Έχει καταφέρει ακόμα και να βγάλει αντίδραση υπό μεγάλη πίεση και σε εξαιρετικά ζόρικες συνθήκες, όπως την προηγούμενη Κυριακή στην Τούμπα.

Πλέον είναι πολύ ξεκάθαρο, πως το μόνο που μένει για την ΑΕΚ να κάνει, προκειμένου να τελειώσει την δουλειά που έχει ξεκινήσει, είναι να βάζει στο σακούλι της τρεις βαθμούς. Αυτό χρειάζεται και τίποτα άλλο. Και μαθηματικά και πρακτικά, αν η ΑΕΚ κερδίσει όλα τα ματς που έχει εως και το τέλος των πλέι οφ, ακόμα και μισό μηδέν, την τελευταία αγωνιστική θα κάνει φιέστα πρωταθλήτριας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η ΑΕΚ έδειξε στο ματς με τον Βόλο, πως είναι απολύτως συνειδητοποιημένη πάνω σ’ αυτό. Ούτε σούπερ ποδόσφαιρο, ούτε υψηλές στροφές γιατί τα παιχνίδια είναι απαιτητικά και συνεχόμενα. Μόνο ότι χρειάζεται για να έρθουν οι τρεις βαθμοί. 

Και η ΑΕΚ έκανε στο Πανθεσσαλικό, ακριβώς ότι χρειάζεται, ούτε ποδοσφαιρικό… δράμι παραπάνω, προκειμένου να πάρει τους τρεις βαθμούς και να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας.

Ήξεραν οι παίκτες της ΑΕΚ πως σε τέτοιου είδους παιχνίδια, με ομάδες όπως ο Βόλος, αν δεν βάλεις γρήγορα ένα γκολ τα πράγματα ζορίζουν και γίνονται περίπλοκα. Το είδαν άλλωστε να συμβαίνει μόλις την προηγούμενη Κυριακή στη Λεωφόρο, με τον ίδιο ακριβώς αντίπαλο. 

Γι αυτό και οι κιτρινόμαυροι μπήκαν και συγκεντρωμένοι και πολύ φορτσάτοι στο γήπεδο. Τρία κλεψίματα έκαναν από πρέσινγκ στο πρώτο τέταρτο και στο τρίτο και φαρμακερό ο Πινέδα την έκανε την δουλειά όπως έπρεπε.

Η πραγματικότητα είναι, πως εκεί, στο γκολ του Μεξικανού, το τακτικό ποδοσφαιρικό κομμάτι τελείωσε για την ΑΕΚ. Και ξεκίνησε αυτό της διαχείρισης. Από εκείνο το σημείο και μετά, οι παίκτες του Αλμέιδα έδειχναν πως το μοναδικό ζητούμενο από το παιχνίδι τους, ήταν να κρατήσουν αυτό το γκολ του Πινέδα, με το λιγότερο δυνατό ξόδεμα δυνάμεων. 

Και για να ξέρουμε και τι λέμε, αυτό χρειαζόταν αυτή την στιγμή η ΑΕΚ. Έχοντας δώσει μια κανονική μάχη την περασμένη Κυριακή στην Τούμπα και με δυο ματς μπροστά της με Άρη και Ολυμπιακό για το κύπελλο μέσα σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, ήταν κομβικό να μην φύγει στο Πανθεσσαλικό άσκοπη ενέργεια.

Κάποιοι μπορεί να πουν πως η ΑΕΚ ουσιαστικά μετά από το γκολ που πέτυχε σχεδόν δεν έκανε άλλη κλασική ευκαιρία. Δεν την χρειάστηκε. Δεν την είχε ανάγκη για να πάρει τους τρεις βαθμούς. 

Κάποιοι μπορεί να πουν πως η ΑΕΚ έμεινε στην κόψη του ξυραφιού μ’ αυτό το 1-0 μέχρι το φινάλε, διότι με μια στραβοκλωτσιά θα έτρεχε και δεν θα έφτανε. Μα η ΑΕΚ ανασταλτικά δούλεψε με τέτοιο τρόπο, που η μοναδική απειλή του Βόλου είναι μια κεφαλιά στην αγκαλιά του Αθανασιάδη κάπου στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου. Και μέχρι εκεί.

Η ουσία είναι πως η ΑΕΚ έπαιξε στον Βόλο με τρόπο τέτοιο, που έδειξε πως απολύτως συνειδητά θα είναι και αγωνιστικά και τακτικά πλέον στοχοπροσηλωμένη, μόνο στους τρεις βαθμούς. Σε τίποτε άλλο. Εξάλλου δεν έχει τίποτα να αποδείξει. Μόνο να κατακτήσει. Και αυτό ο πρώτος που δείχνει να το έχει συνειδητοποιήσει, είναι ο κόσμος της. 

Σκεφτείτε πως σε μέρα εργάσιμη, ταξίδεψαν στον Βόλο περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες οπαδοί της. Άφησαν οι περισσότεροι ένα μεροκάματο και ξόδεψαν και ένα ακόμα για να ταξιδέψουν. Δεν είδαν μπάλαρα, αλλά αυτό που έκαναν στο τέλος του ματς ήταν να στήσουν ένα πάρτι αποθέωσης του Αλμέιδα και των ποδοσφαιριστών του, ζητώντας και το πρωτάθλημα αλλά και το κύπελλο. Και η ΑΕΚ όσο θα κάνει πλέον ότι χρειάζεται για να παίρνει τους τρεις βαθμούς, θα πλησιάζει όλο και περισσότερο σ’ αυτό το πρωτάθλημα.

Και κάτι τελευταίο. Ο Αλμέιδα έκανε στον Βόλο πέντε αλλαγές στην ενδεκάδα σε σχέση με το ματς της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ. Σε μια αποστολή από την οποία απουσίαζαν ο Μουκουντί, ο Φαν Βέερτ, ο Άμραμπατ και ο Σιντιμπέ

Και αφού ήδη είχε μπει μπροστά στο σκορ, έφερε από τον πάγκο παίκτες όπως ο Γκατσίνοβιτς, ο Φερνάντες, ο Τσούμπερ, ο Γαλανόπουλος και ο Σιμάνσκι. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εκτός από το πόσο δουλεμένη είναι αυτή η ΑΕΚ του Αλμέιδα, έχει και το οπλοστάσιο να πάει με βαρέα όπλα σ’ όλες τις μάχες που της απομένουν μέχρι και το φινάλε. Όχι και μικρή υπόθεση.