Η πρώτη χώρα που αποδέχθηκε την πρόταση του Ινφαντίνο να ονομάσει ένα γήπεδο με το όνομα του Πελέ
i

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο με τον Κλάιφερτ/ © Intime

Η πρώτη χώρα που αποδέχθηκε την πρόταση του Ινφαντίνο να ονομάσει ένα γήπεδο με το όνομα του Πελέ

Κώστας Τόπας 09:49 - 05.01.2023

Η πρόταση του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο για κάθε χώρα να ονομάσει ένα στάδιο με το όνομα του θρύλου της Βραζιλίας Πελέ έχει ήδη γίνει αποδεκτή από ένα έθνος.

Ο Πελέ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, άφησε την τελευταία του πνοή στα τέλη του 2021 στο Νοσοκομείο Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της γιγαντιαίας χώρας της Νοτίου Αμερικής έσπευσαν στο γήπεδο της Σάντος, ώστε να πουν το τελευταίο αντίο στον Πελέ. Μεταξύ αυτών είναι προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, αλλά και ο επικεφαλής της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις με τις selfie πάνω από το φέρετρο του «Βασιλιά».

Ο επικεφαλής της FIFA, μετά το τέλος της κηδείας, πρότεινε για κάθε έθνος να ονομάσει ένα στάδιο με το όνομα του Πελέ, με την αφρικανική χώρα του Πράσινου Ακρωτηρίου να συμφωνεί με τις επιθυμίες του Ινφαντίνο.

Ο πρωθυπουργός του Πράσινου Ακρωτηρίου, Ουλίσες Κορέια Σίλβα, επιβεβαίωσε ότι το Εθνικό Στάδιο του Πράσινου Ακρωτηρίου, θα μετονομαστεί σε «Στάδιο Πελέ». Πρόκειται για ένα γήπεδο 15.000 θέσεων, το οποίο φιλοξενεί ποδοσφαιρικούς αγώνες για την εθνική ομάδα του Πράσινου Ακρωτηρίου.

«Ως φόρο τιμής και αναγνώριση σε αυτή τη φιγούρα που μας κάνει όλους σπουδαίους, εκδηλώνω την πρόθεση να ονομάσουμε το εθνικό μας γήπεδο ως "Στάδιο Πελέ", σε μια πρωτοβουλία που, πιστεύω, θα ακολουθήσουν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Με τον θάνατο του βασιλιά Πελέ, ο οποίος έγινε μια πλανητική φιγούρα, μια εικόνα των μαζών που δείχνει ότι ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να ενώσει τον κόσμο, τώρα είναι επιθυμία μας να του αποτίσουμε φόρο τιμής», δήλωσε ο Σίλβα στο Facebook.