Τα σπουδαιότερα γκολ στην καριέρα του θρυλικού Πελέ! (vids)
i

Πελέ/©Intime

Τα σπουδαιότερα γκολ στην καριέρα του θρυλικού Πελέ! (vids)

Κώστας Τόπας 13:17 - 30.12.2022 / Ανανεώθηκε: 13:20 - 30.12.2022

Ο κορυφαίος των κορυφαίων, Πελέ που κρατά ακόμα το ρεκόρ των 1.281 γκολ σε 1.363 αγώνες, σημείωσε ουκ ολίγα μαγικά τέρματα που έκαναν τον κόσμο να παραμιλάει. Το SPORTAL συγκέντρωσε τα σπουδαιότερα γκολ του «Βασιλιά» και σας τα παρουσιάζει...

Όσα γκολ κι αν σημείωσε ο σπουδαίος Πελέ σε όλη την εκπληκτική του καριέρα, όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ήταν πολλά. Τόσα πολλά, στην πραγματικότητα, που είναι προφανώς σχεδόν αδύνατο να μετρηθούν σωστά - και ακόμα πιο δύσκολο να περιοριστεί σε μια σύντομη λίστα με τα σπουδαιότερα γκολ. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι τόσο μεγάλο μέρος της καριέρας του δεν αποτυπώθηκε σε φωτογραφική μηχανή.

Ο Πελέ κυριάρχησε στο άθλημα για περίπου δύο δεκαετίες, εμπνέοντας τον κόσμο και όλες τις νεότερες γενιές. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλά γκολ που σημείωσε ο Βραζιλιάνος θρύλο, το SPORTAL παρουσιάζει τα σπουδαιότερα γκολ του εμβληματικού «Βασιλιά».

Το θρυλικό άλμα το 1970

Όταν σκέφτεστε την ικανότητα με το κεφάλι, μπορεί να στρέψετε την προσοχή σας στον Κριστιάνο Ρονάλντο και όχι στον Πελέ. Ισως γιατί δεν έχετε δει το εμβληματικό άλμα του Βραζιλιάνου και την κεφαλιά που έκανε για να πετύχει το 1-0 με την εθνική Βραζιλίας εναντίον της Ιταλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970.

Το πρώτο του γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο

Το 1958 ήταν η χρονιά του Πελέ, η χρονιά κατά την οποία ένας μικρός, 17χρονος πρωταγωνίστησε και κυριάρχησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο «Βασιλιάς» έπαιξε κάθε λεπτό στη νοκ-άουτ φάση στο δρόμο προς την παγκόσμια δόξα, σημειώνοντας έξι γκολ σε αυτούς τους τρεις αγώνες. Αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι το πρώτο γκολ που σημείωσε στη μεγάλη διοργάνωση με αντίπαλο την Ουαλία...

Οταν σταμάτησε τον χρόνο

Το 1970 ήταν άλλη μια θριαμβευτική χρονιά για τον Πελέ, κερδίζοντας το ρεκόρ του τρίτου μεταλλίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την εθνική Βραζιλίας. Στο παιχνίδι με την Τσεχοσλοβακία κι αντικατοπτρίζοντας το ανάστημα και το κύρος του στο παιχνίδι, ο Πελέ φάνηκε ότι... σταμάτησε τον χρόνο για μερικά δευτερόλεπτα, καθώς κατέβασε μια ψηλή μπαλιά με το στήθος, πήρε το χρόνο του και εξαπέλυσε ένα δυνατό σουτ, για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Ενας καλλιτέχνης με την μπάλα στα πόδια του

Λίγες καταγεγραμμένες στιγμές καταδεικνύουν την απόλυτη λαμπρότητα του Πελέ και την κατανόηση του παιχνιδιού από τον κόσμο, όπως το απίστευτο χτύπημα του που οδήγησε τη Βραζιλία σε μια νίκη 1-0 στα προημιτελικά επί της Ουαλίας στο δρόμο για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958. Με την πλάτη στο τέρμα, ο Πελέ γίνεται αποδέκτης της μπάλας, την κοντρολάρει με το στήθος και με μια υπέροχη ντρίμπλα αφήνει «άγαλμα» τον αντίπαλο και στη συνέχεια σκοράρει με... χαλαρότητα.

Οι «μαγικές» του ντρίμπλες

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 ήταν η 6η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και διεξήχθη στη Σουηδία, από τις 8 Ιουνίου μέχρι τις 29 Ιουνίου. Σε αυτή τη διοργάνωση έκανε την εμφάνιση του ο τότε άγνωστος Πελέ, πριν ακόμη κλείσει τα 18 του χρόνια οδηγώντας τη χώρα του στον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της. Το αποκορύφωμα της περίφημης νίκης της Βραζιλίας με 5-2 επί της Σουηδίας εκείνη την ημέρα ήρθε καθώς ο Πελέ απέφυγε με εντυπωσιακές ντρίμπλες δύο αντιπάλους του και στη συνέχεια σκόραρε.