Αυτά ψάχνουν στην χειμερινή μεταγραφική αγορά οι Big-6 της Premier League
i

Άρσεναλ/©Photo by Alex Pantling/Getty Images/Ideal Images

Αυτά ψάχνουν στην χειμερινή μεταγραφική αγορά οι Big-6 της Premier League

Κώστας Τόπας 09:51 - 30.12.2022 / Ανανεώθηκε: 10:09 - 30.12.2022

Αρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ, Λίβερπουλ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα επιδιώξουν ενίσχυση σε όλους τους τομείς, κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, ώστε να διεκδικήσουν τον φετινό τίτλο της Premier League.

Όπως συνηθίζουν να δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται οι προπονητές, η αποστολή των ομάδων να ενισχυθούν σημαντικά τον Ιανουάριο είναι πολύ δύσκολη. Οι περισσότεροι σύλλογοι δεν θέλουν να παραχωρήσουν στα μέσα της σεζόν τους καλύτερούς τους ποδοσφαιριστές, ενώ ούτε και οι ίδιοι οι παίκτες επιθυμούν να αλλάξουν ομάδα τον πρώτο μήνα του έτους. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα χειμερινά μεταγραφικά παζάρια είναι... ήσυχα. Ωστόσο, φέτος τα πράγματα ενδέχεται να είναι διαφορετικά, μιας και ήδη οι BIG-6 έχουν ξεκινήσει την ενίσχυση των ρόστερ τους.

Η Αρσεναλ, διεκδικήτρια του τίτλου, βρίσκεται σε τρομερή φόρμα. Χάρη σε μια κυρίαρχη εμφάνιση που «έβρεξε» γκολ στο δεύτερο ημίχρονο με την Γουέστ Χαμ, οι παίκτες του Μικέλ Αρτέτα αντέστρεψαν τα δεδομένα και με το τελικό 3-1 συνέχισαν στο ίδιο μονοπάτι που βαδίζουν μήνες τώρα για να εξασφαλίσουν πως το 2023 θα τους βρει ολομόναχους στην κορυφή. Ο Ισπανός τεχνικός γνωρίζει από πρώτο χέρι πως για να διατηρηθεί μέχρι το τέλος η ομάδα του στην πρώτη θέση, θα χρειαστεί ενίσχυση του κορμού. 

Η Άρσεναλ τα δίνει όλα για όλα για το wonderkid της Ουκρανίας

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο Νησί, η Άρσεναλ έχει στο στόχαστρό της το wonderkid από την Ουκρανία, Μιχαΐλο Μούντρικ και σύμφωνα με τον Φαμπρίτσιο Ρομάνο, ήδη κατέθεσε πρόταση 40 εκατομμυρίων ευρώ στον σύλλογο από το Ντονμπάς. Σε αυτή θα συμπεριλάβει ακόμη 20 εκατομμύρια σε μορφή bonus. Πέρα από τον Ουκρανό επιθετικό, η Άρσεναλ φέρεται πως εξετάζει και άλλες περιπτώσεις για την ενίσχυση της μεσοεπιθετικής της γραμμής. 

Οπως αυτή του Ζοάο Φέλιξ, του οποίου η σχέση με τον Ντιέγκο Σιμεόνε βρίσκεται στα τάρταρα. Ο Πορτογάλος επιθετικός είναι θετικός στο ενδεχόμενο μετακόμισής του στο «Έμιρεϊτς» και μένει να φανεί αν οι «κανονιέρηδες» καταθέσουν πρόταση στην Ατλέτικο για την απόκτησή του.

Δεν βιάζεται η Σίτι

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα περιμένει έναν ήσυχο μήνα μετά τις συναντήσεις με τον πρόεδρο Καλντούν Αλ Μουμπάρακ και τον διευθυντή ποδοσφαίρου Τσίκι Μπεγκιριστάιν. «Πιστεύω ότι θα τελειώσουμε τον Ιανουάριο, όπως είμαστε τώρα. Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αλλά από τότε που συναντήθηκα στο Άμπου Ντάμπι με τον αθλητικό διευθυντή, με τον Τσίκι δεν υπήρχε κανένα όνομα στο τραπέζι», ήταν τα λόγια του Καταλανού τεχνικού. Δημοσιεύματα πάντως συνδέουν την Μάντσεστερ Σίτι με την Ραφαέλ Λεάο της Μίλαν.

 Ο Πορτογάλος ήταν πρωταγωνιστής την προηγούμενη σεζόν στην πορεία των «ροσονέρι» προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος με 14 γκολ και 12 ασίστ σε 42 εμφανίσεις και στο ίδιο τέμπο συνεχίζει και φέτος. Η περίπτωση του 23χρονου εξτρέμ δεν περνάει αδιάφορη από πολλά οικονομικά ισχυρά κλαμπ και σε αυτά συγκαταλέγεται και η Μάντσεστερ Σίτι. Μάλιστα, στην Αγγλία τονίζουν ότι οι Πολίτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν στους «ροσονέρι» τον Τζακ Γκρίλις ως αντάλλαγμα για την απόκτηση του Πορτογάλου winger.

Ο Κόντε περιμένει πώς και πώς ενίσχυση

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Αντόνιο Κόντε είχε δηλώσει ότι η Τότεναμ χρειάζεται άλλες τρεις μεταγραφικές περιόδους για να διεκδικήσουν την Premier League. Τώρα ξεκινάει η πρώτη...

Έχοντας ξοδέψει 172 εκατομμύρια λίρες το καλοκαίρι, τα «σπιρούνια» θα επιδιώξουν να βελτιώσουν ξανά το ρόστερ τους, ώστε να παλέψουν για τον τίτλο. Ο κεντρικός μέσος, Άντριεν Ραμπιό της Γιουβέντους, έχει συνδεθεί με τον σύλλογο, ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκεται και ο Γιανίκ Καράσκο της Ατλέτικο Μαδρίτης. Το δεξί μπακ είναι μια άλλη θέση που δίνει προτεραιότητα η Τότεναμ με τον Ντένζελ Ντάμφρις να προσελκύει το ενδιαφέρον της. Ο Ολλανδός αμυντικός όμως βρίσκεται στο στόχαστρο και των Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ερωτηθείς αν θέλει να αποκτήσει έναν κεντρικό αμυντικό, ο Κόντε είπε: «Όχι, δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε εκεί ενίσχυση. Πλέον έχουμε και τον Τζάφετ Τανγκάνγκα, ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό του και είναι έτοιμος να βοηθήσει».

Μετά το «ναυάγιο» με τον Χάκπο η Γιουνάιτεντ ψάχνεται για να... ρεφάρει 

Ο Χάκπο προτού υπογράψει στην Λίβερπουλ, βρισκόταν στα ραντάρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και συγκεκριμένα του Έρικ Τεν Χαχ. Ωστόσο, η μεταγραφή του δεν προχώρησε ποτέ, παρά το γεγονός ότι ο Ολλανδός τεχνικός είχε ανάψει το «πράσινο» φως για την απόκτηση του. Ετσι, οι «κόκκινοι διάβολοι» στρέφουν σε διαφορετικές περιπτώσεις το ενδιαφέρον τους, ώστε η ομάδα να ενισχυθεί τον Γενάρη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Calciomercato» ο θηριώδης (1,90 μέτρα) Νοτιοκορεάτης στόπερ της Νάπολι, Κιμ Μιν Τζε είναι ο πρώτος στόχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την ενίσχυση της αμυντικής της γραμμής. Το συμβόλαιο του διεθνή σέντερ μπακ έχει συμπεριλαμβάνει ρήτρα εξαγοράς της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

«Είμαστε πάντα στην αγορά, αλλά πρέπει να ταιριάζει με τα αθλητικά κριτήρια αλλά και τα οικονομικά κριτήρια και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε αυτόν τον παίκτη σε αυτό που χρειαζόμαστε. Δεν μιλάω για μεμονωμένες περιπτώσεις. Δεν κοιτάζω άλλες ομάδες, κοιτάζω την ομάδα μας. Είμαι πεπεισμένος στους παίκτες που έχουμε, ατομικά και ως ομάδα, ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε άλλες ομάδες». είπε ο Τεν Χαχ.

Χτύπησε... χρυσάφι με τον Χάκπο η Λίβερπουλ

Από το πουθενά, η Λίβερπουλ ήρθε σε συμφωνία με την Αϊντχόφεν για την απόκτηση του Χάκπο (αντί 50 εκατομμυρίων λιρών (μαζί με τα μπόνους), ο οποίος μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε θέση στην επίθεση. Με τους Λουίς Ντίαζ, Ντιόγκο Τζότα και Ρομπέρτο ​​Φιρμίνο εκτός δράσης, θα είναι μια σημαντική ελπίδα για τους «κόκκινους» ώστε να μπουν στην πρώτη τετράδα. Η Λίβερπουλ όμως επιδιώκει να κάνει ακόμη μία ηχηρή μεταγραφή, η οποία ακούει στο όνομα Τζουντ Μπέλιγχαμ. Ο 19χρονος, που έγινε ο πρώτος που σκοράρει και δίνει ασίστ σ' ένα Παγκόσμιο Κύπελλο πριν κλείσει τα 20 χρόνια από το 2006 βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με τη Λίβερπουλ, με τον δημοσιογράφο Κρίστιαν Φαλκ να αναφέρει πως η οικογένεια του παίκτη της Ντόρτμουντ προτιμά τους «κόκκινους» από τη Ρεάλ.

Ωστόσο, δημοσιεύματα από την Γερμανία αναφέρουν ότι ο νεαρός Άγγλος αστέρας είναι πιθανό να παραμείνει στη Borussia Dortmund μέχρι το καλοκαίρι κι έπειτα να εξετάσεις τις προτάσεις που θα έχει στο τραπέζι του. Από την άλλη, η Λίβερπουλ έχει στη λίστα της και τον Έντσο Φερνάντες, για τον οποίο μάλιστα κατέθεσε πρόταση 127 εκατομμυρίων ευρώ στην Μπενφίκα, κάτι που σημαίνει πως ο πορτογαλικός σύλλογος ουσιαστικά δεν έχει πλέον λόγο. Τα πάντα δηλαδή πλέον εξαρτώνται από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή και ποια ομάδα θα επιλέξει...

«Αν υπάρχει κάτι δυνατό, θα το κάνουμε. Αν ανοίξει μια πόρτα, είμαστε κι εμείς ανοιχτοί. Δεν έχει να κάνει με το να θέλεις ή οτιδήποτε άλλο. Φυσικά, θέλουμε να βελτιώνουμε συνεχώς την ομάδα. Θα δούμε τι θα γίνει», είχε αναφέρει ο Κλοπ.

Ο Φοφανά καλείται να βάλει μπρος τις μηχανές στην Τσέλσι

Η Τσέλσι έκανε τις περισσότερες δαπάνες στην Premier League το καλοκαίρι, αλλά δεν απέδωσε καρπούς καθώς βρίσκεται στην όγδοη θέση μετά από μια απογοητευτική πορεία. Οι «μπλε» φαίνεται πως έχουν μεγάλο πρόβλημα στο σκοράρισμα, μιας κι έχουν βρει δίχτυα μόλις 19 φορές στο πρωτάθλημα, οπότε η περίπτωση του Βίκτορ Οσιμέν της Νάπολι, θεωρείται ιδανική από τους διοικούντες την Τσέλσι για την αιχμή του δόρατος. 

Οπως η Λίβερπουλ, έτσι και η Τσέλσι έχει στο στόχαστρό της, το αστέρι της Μπενφίκα, Έντσο Φερνάντες, για τον οποίο θα πάει μέχρι τέλους, ώστε να πείσει τους «Αετούς» να τον παραχωρήσουν.  Εως τώρα πάντως, οι Λονδρέζοι δαπάνησαν 12 εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν δικό τους τον φορ της Μόλντε, Νταβίντ Ντάτρο Φοφανά ελπίζοντας πως θα κάνει τη διαφορά στη γραμμή κρούσης. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε για τη Μόλντε ο Φοφανά είχε 17 γκολ και έξι ασίστ σε 29 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

«Αυτό που θα έλεγα είναι ότι ιστορικά το παράθυρο του Ιανουαρίου δεν είναι τόσο απλό για την ενίσχυση ρόστερ. Νομίζω ότι η ομάδα, όπως τη βλέπω, δεν έχει λειτουργήσει όσο θα ήθελα και νομίζω ότι μπορεί. Η δουλειά ενός προπονητή είναι να εστιάζει σε αυτούς που είναι εδώ και να τους κάνει καλύτερους. Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης εκεί, σίγουρα», ανέφερε ο Γκράχαμ Πότερ.