Premier League: Η Boxing Day, το όνειρο της Άρσεναλ και ο ασυγκράτητος Χάαλαντ
i

© Sportal

Premier League: Η Boxing Day, το όνειρο της Άρσεναλ και ο ασυγκράτητος Χάαλαντ

Κώστας Τόπας 10:35 - 26.12.2022 / Ανανεώθηκε: 12:22 - 26.12.2022

Η επανέναρξη της Premier League βρίσκεται πλέον προ των πυλών και βασική απορία όλων είναι σε τι αγωνιστική κατάσταση θα βρίσκονται οι ομάδες, μετά την διακοπή λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου...

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν εξαιρετικό και τρομερά απρόβλεπτο, με την Αργεντινή να κατακτάει τελικά το πολυπόθητο τρόπαιο. Οι Άγγλοι όμως δεν έχουν και τις καλύτερες αναμνήσεις καθώς η εθνική τους ομάδα, γνώρισε τον αποκλεισμό στα προημιτελικά της διοργάνωσης. 

Στα γήπεδα του Κατάρ παρευρέθηκαν 133 παίκτες από το Νησί για να συμμετάσχουν στην μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Αυτομάτως, αυτό δημιουργεί κούραση. Από τη διαδρομή και την επιστροφή, μέχρι τις προπονήσεις, φαντάζει εξουθενωτικό. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αγωνιστικό ρυθμό που έπρεπε να αποκτήσουν, τις καιρικές συνθήκες που έπρεπε να «εγκλιματιστούν» και φυσικά το ψυχολογικό κομμάτι.

Άπαντες όμως στρέφουν την προσοχή τους στη σημερινή ημέρα. Σε λίγες ώρες θα κάνει ξανά σέντρα η Premier League και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Με «Boxing Day». Σήμερα (26/12) διεξάγονται επτά παιχνίδια μεταξύ των οποίων και τα ματς Λέστερ-Νιούκαστλ (17:00), Άστον Βίλα-Λίβερπουλ (19:30) και Άρσεναλ-Γουέστ Χαμ (22:00).

Θα ζήσει φέτος το όνειρο η Άρσεναλ;

Οι «κανονιέρηδες» είναι διεκδικητές του τίτλου. Άλλωστε, έκαναν Χριστούγεννα στην κορυφή, σε απόσταση πέντε βαθμών από τη Μάντσεστερ Σίτι. Πέρυσι, τέτοιο καιρό πέρυσι, ο Μικέλ Αρτέτα ήταν ένα βήμα πριν την έξοδο, μετά την κακή πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα. Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Ισπανός τεχνικός αποθεώνεται από τους φίλους της Άρσεναλ, μιας κι έχει τεράστιο μερίδιο στην επιτυχία των Λονδρέζων. Εως τώρα, η ομάδα του μετράει 12 νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα σε 14 παιχνίδια, ούσα στην κορυφή με 37 βαθμούς.

Θεωρείται βέβαιο ότι η Άρσεναλ θα βρίσκεται στην πρώτη τετράδα της Premier League. Μεγαλύτερη έκπληξη θα είναι αν καταφέρει να παραμείνει στην κορυφή μέχρι τέλους. Πλήγμα ο σοβαρός τραυματισμός του Γκαμπριέλ Ζεσούς και πλέον αναζητείται λύση στην επίθεση!

Πάντως, στις τέσσερις τελευταίες περιπτώσεις που ήταν στην κορυφή της αγγλικής κορυφαίας κατηγορίας την ημέρα των Χριστουγέννων (2007-08, 2002-03, 1989-90 και 1986-87), η Άρσεναλ δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο εκείνη τη σεζόν.

Με τον «εξωγήινο» Χάαλαντ και τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Άλβαρες η Σίτι

Από την άλλη, η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία βρίσκεται στο -5 από την κορυφή, δεν φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να αφήσει ακόμα ένα πρωτάθλημα να της ξεφύγει. Ειδικά από τη στιγμή που στο ρόστερ της, υπάρχει το βαρύ «πυροβολικό» που ακούει στο όνομα Έρλινγκ Χάαλαντ (πρώτος σκόρερ με 18 γκολ), αλλά και τον Χούλιαν Άλβαρες, εκ των πρωταγωνιστών της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αυτή είναι η πέμπτη φορά που η Μάντσεστερ Σίτι δεν είναι στην κορυφή τα Χριστούγεννα υπό την καθοδήγηση του Πεπ Γκουαρδιόλα, αλλά σε δύο εξ αυτών κατάφερε να ανακάμψει και στο τέλος να κατακτήσει την Premier League. Το 2018-19 βρέθηκε τέσσερις βαθμούς μακριά από την κορυφή, την ημέρα των Χριστουγέννων, αλλά στο τέλος κέρδισε τον τίτλο με έναν βαθμό, ενώ το επανέλαβε το 2020-21 με διαφορά 12 πόντων έναντι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρότι ήταν στην όγδοη θέση και οκτώ βαθμούς μακριά από την κορυφή του πρωταθλήματος την ημέρα των Χριστουγέννων του 2020.

Η Νιουκάστλ... Σαουδικής Αραβίας η μεγαλύτερη έκπληξη

Αν έλεγε κανείς ότι η Νιουκάστλ θα βρισκόταν τη φετινή σεζόν στην τρίτη θέση της βαθμολογικής κατάταξης της Premier League, δεν θα το πίστευε κανείς. Κι όμως, η ομάδα του Έντι Χάου έχει διαψεύσει τους πάντες με την εκπληκτική απόδοσή της, μιας και βρίσκεται στην 3η θέση, μόλις επτά βαθμούς πίσω από την Άρσεναλ, με αποτέλεσμα να τραβήξει τα βλέμματα όλων, καταφέρνοντας να παραμείνει τόσο ψηλά.

Σε ρηχά νερά Τότεναμ, Λίβερπουλ και Τσέλσι

Στην τέταρτη θέση συναντάμε την Τότεναμ του Αντόνιο Κόντε, ωστόσο δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν και φέτος δεν καταφέρει το κάτι παραπάνω. Εκτός αν ο Χάρι Κέιν, ο οποίος μετράει 12 γκολ έως τώρα με τα «σπιρούνια» πάρει στις πλάτες τους την ομάδα και την οδηγήσει στην πρώτη τριάδα. Την πεντάδα συμπληρώνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία πλέον καλείται να πορευτεί χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Βέβαια, μετά από δύσκολη αρχή, οι «κόκκινοι διάβολοι» αρχίζουν να παρουσιάζουν εξαιρετικά δείγματα, με τον Ολλανδό τεχνικό να φαίνεται ικανός να δώσει ξανά τη χαμένη αίγλη. 

Η Λίβερπουλ από την άλλη, προσπαθεί ακόμα να βρει τα πατήματά της και πιθανότατα δεν θα κυνηγήσει κάτι παραπάνω από την τετράδα, κάτι που ισχύει και για την Τσέλσι που πλέον πορεύεται με τον Γκρέιαμ Πότερ στον πάγκο της.

Τέλος, μάχη για την παραμονή στην κατηγορία αναμένεται να δώσουν οι Λιντς, Γουέστ Χαμ, Έβερτον, Νότιγχαμ Φόρεστ, Σαουθάμπτον και Γουλβς. Η ουραγός Γουλβς απέχει μόλις πέντε βαθμούς από την 15η Λιντς και όλα τα σενάρια για υποβιβασμό είναι πιθανά.

Το σίγουρο είναι ότι η Premier League φέτος μοιάζει εντελώς απρόβλεπτη και κάθε απώλεια μετά την επιστροφή θα είναι… μοιραία. Θα καταφέρει η Άρσεναλ να κάνει την έκπληξη και να στεφθεί πρωταθλήτρια Αγγλίας μετά από 18 χρόνια; 

Η Μάντσεστερ Σίτι θα προλάβει την κούρσα ώστε να ανατρέψει τα δεδομένα; Ποια θα είναι αυτή η οποία θα καταφέρει να σώσει την παρτίδα στο τέλος και θα παραμείνει στην κατηγορία; Οι απαντήσεις στο χορτάρι…