Τσιμίκας: «Απαιτητική η θέση του full-back όταν παίζεις για τον Κλοπ»

O Κώστας Τσιμίκας στην προπόνηση της Λίβερπουλ.

i

Τσιμίκας/Printscreen

Τσιμίκας: «Απαιτητική η θέση του full-back όταν παίζεις για τον Κλοπ»

Sportal newsroom 11:55 - 21.12.2022 / Ανανεώθηκε: 12:09 - 21.12.2022

Συνέντευξη στο «The Athletic» παραχώρησε ο Κώστας Τσιμίκας, μιλώντας -μεταξύ άλλων- για τον Γιούργκεν Κλοπ, την έως τώρα πορεία του στη Λίβερπουλ και τη σχέση του με τον Σαλάχ.

Το… διάλειμμα τελείωσε, η μίνι προετοιμασία της Λίβερπουλ στο Ντουμπάι ολοκληρώθηκε και ο Κώστας Τσιμίκας με τους συμπαίκτες του εγκατέλειψαν τον ήλιο και τη ζέστη για το βροχερό και πιο κρύο Λίβερπουλ. Με την επιστροφή του στη «βάση» της ομάδας, ο «Greek Scouser» παραχώρησε συνέντευξη στο «The Athletic», μιλώντας για αρκετά πράγματα που έχει βιώσει στο διάστημα που βρίσκεται στο «Ανφιλντ». Για τις απαιτήσεις που έχει ο Γιούργκεν Κλοπ από το παιχνίδι του, για την ικανοποίηση που του προσφέρει μια ασίστ και επίσης για τη σχέση του με τον Μοχάμεντ Σαλάχ. Διαβάστε τα σημαντικότερες από τις δηλώσεις του Τσιμίκα…

Επιστροφή στο… κάστρο

«Ο καιρός σίγουρα ήταν καλύτερος στο Ντουμπάι, αλλά μου είχε λείψει η πόλη. Μου έλειψε το να αγωνίζομαι στο “κάστρο” μας. Οι άνθρωποι εδώ ήταν ευγενικοί και φιλικοί απέναντί μου από την πρώτη μέρα που ήρθα σε αυτόν τον σύλλογο. Ηταν όμορφο που κάναμε ένα διάλειμμα αλλά τώρα ανυπομονούμε να ξαναμπούμε στο γήπεδο. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούμε ακόμα να πετύχουμε σαν ομάδα ως το τέλος της σεζόν».

«Πεινασμένος» για το μέλλον

«Νοιώθω πως έχει εξελιχθεί πολύ ως παίκτης στο διάστημα που βρίσκομαι στη Λίβερπουλ. Είναι όνειρο για κάθε παιδί στη χώρα μου να παίξει σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο. Ηταν και δικό μου, επίσης, και έγινε πραγματικότητα, αλλά ποτέ δεν πίστευα πως θα είμαι πολύ ανταγωνιστικός σε αυτήν την ομάδα. Όταν έφτασα είπα στον εαυτό μου: “Αν σε επέλεξαν για να βρίσκεσαι εδώ είναι επειδή έχουν δει κάτι σε εσένα, πιστεύουν πως μπορεί να γίνεις σαν αυτούς”. Απλά έπρεπε να πιστέψω στον εαυτό μου περισσότερο και να δουλέψω σκληρά. Και όταν κάποιος σαν τον Γιούργκεν Κλοπ πιστεύει σε εσένα και σε εμπιστεύεται, τότε θέλεις να δώσεις ακόμα περισσότερα. Οι συμπαίκτες με βοήθησαν επίσης πολύ. Είμαι "πεινασμένος” για το μέλλον. Θέλω να εξελιχθώ ακόμα περισσότερο και να βοηθήσω τη Λίβερπουλ να κατακτήσει πολλά περισσότερα τρόπαια. Στόχος μου είναι να γίνω ένας από τους καλύτερους αριστερούς μπακ στον κόσμο. Σε αυτό στοχεύω».

Οι απαιτήσεις του Κλοπ από τους πλάγιους μπακ

«Δεδομένα είναι πολύ απαιτητικός, μιας και θέλει να επιτίθεσαι και να αμύνεσαι με την ίδια ένταση. Πρέπει να προωθήσε και να δημιουργήσεις ευκαιρίες, αλλά επίσης χρειάζεται να δείχνεις την ίδια συγκέντρωση και αφοσίωση στο να επιστρέψεις και να αμυνθείς σε κάθε επίθεση του αντίπαλου. Νομίζω πως είναι η πιο απαιτητική θέση σε ομάδα του Κλοπ αλλά είναι και συναρπαστικό επειδή πάντα έχεις συμμετοχή στα παιχνίδια και αυτό με χαροποιεί. Εχω την ίδια αγάπη και για την άμυνα και για την επίθεση. Προσπαθώ να τα κάνω και τα δύο με την ίδια ένταση. Στην αρχή χρειάστηκα χρόνο για να μάθω το πλάνο παιχνιδιού της ομάδας και παρακολουθούσα πως ο Αντι (Ρόμπερτσον) και ο Τρεντ (Αλεξάντερ-Αρνολντ) κινούνταν στον αγωνιστικό χώρο, πότε προωθούνται, πότε επιστρέφουν στην άμυνα. Τώρα είμαι σε ένα καλό επίπεδο όταν αγωνίζομαι».

Ο ανταγωνισμός με τον Ρόμπερτσον

«Εχουμε μια πραγματικά πολύ καλή σχέση. Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον. Και οι δύο θέλουμε να παίζουμε σε όλα τα παιχνίδια και γι’ αυτό παλεύουμε. Από εκεί και πέρα είναι στην ευχέρεια του προπονητή να αποφασίσει ποιος είναι σε καλύτερη κατάσταση για κάθε αγώνα. Αυτό είναι δίκαιο. Πάντα η ομάδα έρχεται πρώτη απ’ όλους. Το πιο σημαντικό είναι να κερδίζουμε».

Η συνεργασία με τους Γερμανούς ειδικούς και η βελτίωση στα «στημένα»

«Με έχει βοηθήσει πολύ η δουλειά μαζί τους. Δουλεύουμε για να μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα πιο καθαρά. Να συγκεντρωνόμαστε μόνο στην μπάλα και να προσπαθούμε να τη στείλουμε εκεί που επιθυμούμε […] Η καλύτερη ανάμνηση που έχω ως τώρα από το ποδόσφαιρο ήταν από τον τελικό Κυπέλλου με τη Μάντσεστερ Σίτι. Ηταν το πρώτο πέναλτι που εκτελούσα στη ζωή μου και θα μας έδινε το τρόπαιο. Ευτυχώς σκόραρα και φέραμε το Κύπελλο πίσω στο Λίβερπουλ, κάνοντας χαρούμενους τους οπαδούς μας. Βέβαια, όταν γεύεσαι κάτι τέτοιο, σε κάνεις να θέλεις ακόμα περισσότερες επιτυχίες».

Οι ασίστ και ο Νούνιες

«Για εμένα, το να δίνω μια ασίστ είναι σαν να σκοράρω. Αυτό μου αρέσει να κάνω. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού μου. Πριν επιχειρήσω μια σέντρα, πάντα κοιτάω για να δω ποιες είναι οι επιλογές μου. Δεν επιδιώκω να στείλω την μπάλα απλά σε κάποιο σημείο ελπίζοντας ότι κάποιος συμπαίκτης μου θα βρεθεί εκεί. Όταν σηκώνω το κεφάλι μου έχω μια ιδέα για το που και πότε θα φτάσει ένας παίκτης. Από εκεί και πέρα όλα έχουν να κάνουν με το να βάλεις την κατάλληλη καμπύλη στην τροχιά της μπάλας και να κάνεις τα πράγματα όσο ευκολότερα ώστε οι συμπαίκτες σου να μπορέσουν να σκοράρουν. Ο Ντάργουιν είναι εξαιρετικά ταλαντούχος. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από πέρυσι που τον αντιμετωπίσαμε στους αγώνες με την Μπενφίκα. Χαρήκαμε πολύ όταν αποκτήθηκε από τη Λίβερπουλ. Ολοι οι παίκτες χρειάζονται λίγο χρόνο για να υιοθετήσουν ένα νέο σύστημα κι ένα καινούριο αγωνιστικό πλάνο. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τον Ντάργουιν, μιας και δε μιλάει αγγλικά, αλλά δεν ανησυχώ καθόλου γι’ εκείνον. Θα εξελιχθεί σε μια… μηχανή των γκολ για εμάς. Βελτιώνεται καθημερινά».

Οι σχέσεις με Σαλάχ και Ελιοτ

«Ο Μο είναι ο καλύτερος μου φίλος. Λόγω της καταγωγής του από την Αίγυπτο υποθέτω πως το έχει κάνει κι άλλες φορές αλλά, για εμένα, ήταν η πρώτη φορά που ανέβηκα σε καμήλα και ήταν όμορφα. Ο Μο έχει έρθει κάποιες φορές στην Ελλάδα και απολαμβάνουμε ο ένας την παρέα του άλλου. Είναι ένας από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στο ποδόσφαιρο. Μου αρέσει, επίσης, να περνάω χρόνο και με τον Χάρβεϊ (Ελιοτ). Ο πατέρας του είναι Σκωτσέζος. Ενας φοβερός τύπος και γι’ αυτό ο Χάρβεϊ είναι ο άνθρωπος που είναι. Εχει μια εξαιρετική οικογένεια πίσω του».

Η φημολογία για την πώληση της Λίβερπουλ

«Όχι, είναι κάτι το οποίο δεν συζητήσαμε όσο βρισκόμασταν στο Ντουμπάι. Δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε σχετικά με αυτό. Δεν μας επηρεάζει. Σαν παίκτες, μας νοιάζει τι συμβαίνει μόνο μέσα στο γήπεδο και προσπαθούμε να αποδώσουμε ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω μας. Ως τώρα έχουμε τα πάντα όσα θα μπορούσαμε να ζητήσουμε ως ποδοσφαιριστές. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να συζητήσουμε είναι το πως μπορούσε να παίξουμε καλύτερα και να επιτύχουμε τους στόχους μας».