Πρωταθλήτρια στις απολύσεις η Premier League: Οι ομάδες άλλαξαν 40 προπονητές σε έναν χρόνο!

Φρανκ Λάμπαρντ

i

Φρανκ Λάμπαρντ/©chelseafc

Πρωταθλήτρια στις απολύσεις η Premier League: Οι ομάδες άλλαξαν 40 προπονητές σε έναν χρόνο!

Κώστας Τόπας 09:33 - 23.06.2023

Το αγγλικό πρωτάθλημα κατέρριψε το ρεκόρ προπονητών και ολικών απολύσεων κατά το έτος 2022-23.

Χάθηκε η… μπάλα φέτος στη Premier League κι αυτό δεν συνέβη αποκλειστικά λόγω των μαγικών ενεργειών των ποδοσφαιριστών στο χορτάρι, αλλά, βασικά, εξαιτίας των… ζογκλερικών των διοικήσεων των συλλόγων. Οι ομάδες του, κατά πολλούς κορυφαίου πρωτάθλημα στον κόσμο, που κάποτε φημιζόντουσαν για την υπομονή τους και την πίστωση χρόνου που έδειχναν στους προπονητές τους, φέτος έσπασαν τα κοντέρ!

Από τις 20 ομάδες που αγωνίστηκαν στην Premier League 2022-23, οι 11 άλλαξαν προπονητή τουλάχιστον μία φορά, κάνοντας συνολικά 23 εναλλαγές στους πάγκους, ενώ 40 ήταν συνολικά οι προπονητές που άλλαξαν στο αγγλικό πρωτάθλημα μέσα σε ένα χρόνο.

Οι 14 απολύσεις που σημειώθηκαν ενδιάμεσα αντιπροσωπεύουν ένα ιστορικό ρεκόρ στην εποχή της Premier, ξεπερνώντας τις 10 που σημειώθηκαν τις σεζόν 2013-14, 2017-18 και 2021-22. Πρώτη και... καλύτερη σε απολύσεις φέτος ήταν η Τσέλσι, με τις Σαουθάμπτον και Λιντς Γιουνάιτεντ να ακολουθούν.

Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν επίσης το μέγιστο στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η La Liga είχε 31 διαφορετικούς προπονητές και έχει κάνει οκτώ απολύσεις, Η Bundesliga είχε 29 προπονητές και εννέα απολύσεις, η Serie A είχε 30 τεχνικούς κι οκτώ απολύσεις ενώ στη Ligue 1 φέτος έκατσαν 36 προπονητές κι υπήρξαν 11 απομακρύνσεις.

Ο Γιούργκεν Κλοπ που είναι επικεφαλής στην Λίβερπουλ για το μεγαλύτερο διάστημα (επτά χρόνια και 206 ημέρες), αστειεύτηκε για αυτήν την κατάσταση. Υπό τις εντολές του, οι «Reds» είχαν μια πολύ απογοητευτική σεζόν στην οποία δεν προκρίθηκαν καν στο Champions League.

«Είμαι ο τελευταίος επιζών»

«Τι μπορώ να πω για τις απολύσεις; Ο ελέφαντας στο δωμάτιο (σ.σ: έκφραση για να περιγράψει μια συνθήκη στην οποία οι άνθρωποι αποφεύγουν να συζητήσουν ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει τις ζωές τους) είναι πιθανώς το γιατί κάθομαι ακόμα εδώ σε αυτόν τον τρελό κόσμο; Ο τελευταίος επιζών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κλοπ, ο οποίος είναι ένας από τους πέντε προπονητές που έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια στην ίδια ομάδα. Τον συνοδεύουν οι Γκουαρδιόλα, Φρανκ, Αρτέτα και Μόγιες.