«Πέσιμο» στους διαιτητές, mind games και καθυστερήσεις: Οι οκτώ αλλαγές στους κανονισμούς της Premier League (vids)

Πεπ Γκουαρδιόλα

i

©Photo Shaun Botterill/Getty Images/Ideal Images

«Πέσιμο» στους διαιτητές, mind games και καθυστερήσεις: Οι οκτώ αλλαγές στους κανονισμούς της Premier League (vids)

Κώστας Τόπας 11:31 - 06.08.2023 / Ανανεώθηκε: 11:36 - 06.08.2023

Η Premier League πρόκειται να εφαρμόσει αρκετούς νέους κανονισμούς την ερχόμενη σεζόν 2023/24.

Ένα από τα μεγαλύτερα δυνατά σημεία του ποδοσφαίρου είναι η προθυμία του να προσαρμοστεί στην εποχή και να εξελιχθεί όσο περνούν τα χρόνια. Ως επί το πλείστον, το άθλημα είναι σε μεγάλο βαθμό αγνώριστο από αυτό που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά πριν από περισσότερα από 150 χρόνια. Έχουν τεθεί πολλοί κανονισμοί στο παιχνίδι όλα αυτά τα χρόνια για τη βελτίωση του ποδοσφαίρου και ακόμη και τώρα, το 2023, γίνονται ακόμα πράγματα για να γίνει αυτό.

Καθώς πλησιάζει η νέα σεζόν της Premier League, θα τεθούν σε ισχύ αρκετοί νέοι κανονισμοί, με τον καθένα να έχει σχεδιαστεί για να εξαλείψει σφάλματα που υπάρχουν επί του παρόντος στο ποδόσφαιρο και απλώς να βελτιώσει το άθλημα στο σύνολό του για οπαδούς, παίκτες και διαιτητές. Έτσι, καθώς η πρώτη κατηγορία Αγγλίας επιστρέφει, παρακάτω είναι μερικοί από τους νέους κανονισμούς που θα δει κάποιος στην Premier League αυτή τη σεζόν, όπως αναφέρει η Mirror.

Οφσάιντ

Αν και αυτό δεν είναι απαραιτήτως νέο και εφαρμόστηκε την περασμένη σεζόν, είναι επίσημα γραπτώς τώρα, με στόχο να διευκολύνονται οι αποφάσεις που βασίζονται σε οφσάιντ για τους διαιτητές και το VAR. Ο νέος νόμος ορίζει ότι «ένας παίκτης που είναι ξεκάθαρα οφσάιντ δεν πρέπει να σφυρίζεται ως οφσάιντ σε κάθε περίπτωση όταν ένας αντίπαλος κινείται και αγγίζει την μπάλα». Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελεί πλέον εγγύηση ότι ένας παίκτης θα θεωρείται οφσάιντ εάν η μπάλα άγγιξε έναν αντίπαλο πριν από αυτόν.

Αντιαθλητική συμπεριφορά

Ξεκινώντας από την επερχόμενη σεζόν, οι παίκτες μπορούν τώρα να αποφύγουν μια κάρτα, παρά το φάουλ, εάν ο διαιτητής πιστεύει ότι έκανε σκόπιμη προσπάθεια για την μπάλα. Αυτή θα είναι μια τεράστια αλλαγή, ειδικά όταν πρόκειται για τον τελευταίο που κάνει φάουλ σε έναν επιθετικό για να αποτρέψει μια ευκαιρία για γκολ. Αν και ιστορικά αυτό θα είχε σχεδόν πάντα ως αποτέλεσμα στον αμυντικό να δεχτεί απευθείας κόκκινη κάρτα, τώρα θα μπορούσαν να δουν μόνο με μια κίτρινη κάρτα, εάν ο διαιτητής κρίνει ότι έκαναν προσπάθεια να κερδίσουν την μπάλα.

Τα mind games

Τέλος τα παιχνίδια μυαλού από τους τερματοφύλακες στην διαδικασία των πέναλτι, επειδή οι κανόνες ορίζουν πλέον ότι «δεν πρέπει να συμπεριφέρονται με τρόπο που αποσπά άδικα την προσοχή του παίκτη και αποτυγχάνει να δείξει σεβασμό για το παιχνίδι και τον αντίπαλο». Αυτό περιλαμβάνει την προσπάθεια «να καθυστερήσει το λάκτισμα ή να αγγίξει τα δοκάρια, το δοκάρι ή τα δίχτυα του τέρματος» Και ο Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο άνθρωπος που πολλοί πιστεύουν ότι ανάγκασε την αλλαγή του συγκεκριμένου κανονισμού λόγω των mind games του στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο, πρέπει να είναι το μεγάλο φαβορί για να είναι ο πρώτος ένοχος.

Περιορισμός των καθυστερήσεων

Οι τερματοφύλακες θα πρέπει να συνηθίσουν μια άλλη νέα αλλαγή την επόμενη σεζόν, που είναι η απώλεια χρόνου σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ολοι έχουν συνηθίσει να βλέπουν έναν τερματοφύλακα να βρίσκει τρόπους για να καθυστερήσει το χρόνο. Αλλά μια νέα αναφορά σύμφωνα με τη Mirror αποκάλυψε ότι οι τιμωρίες για σπατάλη χρόνου δεν θα περιορίζονται πλέον στα τελευταία λεπτά ενός παιχνιδιού. Αντίθετα, οι διαιτητές θα εκδίδουν τώρα μια έγκαιρη προειδοποίηση εάν έχουν την αίσθηση ότι ένας τερματοφύλακας χρονοτριβεί. Και αν επιμείνουν, ο ρέφερι θα επιβάλει τιμωρία στον τερματοφύλακα.

Προσθήκη χρόνου για περισσότερη μπάλα

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ήταν διαβόητο για την προσθήκη τεράστιων καθυστερήσεων στο τέλος και των δύο ημιχρόνων. Και φαίνεται ότι και η Premier League θα έχει παρόμοια εμπειρία. Από αυτή τη σεζόν, ο χρόνος θα προστίθεται στο τέλος ενός παιχνιδιού για τυχόν δευτερόλεπτα που χάνονται από παρατεταμένους πανηγυρισμούς γκολ, αλλαγές ή καθυστερήσεις λόγω τραυματισμών. Το ρολόι θα σταματάει από τη στιγμή που θα γίνεται η διακοπή και θα συνεχίζεται με την επανέναρξη του αγώνα

Μεγαλύτερες τιμωρίες για τους προπονητές

Με τα χρόνια, οι οπαδοί έχουν συνηθίσει να βλέπουν να εξοργίζονται οι προπονητές και μερικές φορές να ξεπερνούν τα όρια, είτε ουρλιάζουν μπροστά σε έναν τέταρτο διαιτητή είτε κάτι άλλο. Πλέον, οι διαιτητές θα έχουν τη δύναμη να απαντήσουν στους προπονητές παίρνοντας πιο ισχυρές ενέργειες, κυρίως εκδίδοντας κίτρινες και κόκκινες κάρτες και στέλνοντάς τους στις εξέδρες. Σίγουρα θα υπάρξουν μερικές περιπτώσεις μάνατζερ που θα παρακολουθούν από ψηλά στο γήπεδο τους αγώνες.

Μείωση του τεχνικού επιτελείου

Οι προπονητές της Πρέμιερ Λιγκ συχνά συνοδεύονται από τον βοηθό ή το προπονητικό επιτελείο τους ενώ βρίσκονται στον πάγκο. Δεν βλέπεις συχνά τον Έντι Χάου χωρίς τον Τζέισον Τίνταλ δίπλα του. Ωστόσο, από την επόμενη σεζόν, μόνο ένας άνδρας θα επιτρέπεται ακριβώς στην άκρη του πάγκου. Το υπόλοιπο επιτελείο θα πρέπει να βρίσκεται καθισμένο στον πάγκο.

«Πέσιμο» στον διατητή

Μετά από μια σκληρή πρόκληση ή μια αμφίβολη φάση, οι διαιτητές συχνά κατακλύζονται από παίκτες που απαιτούν να τους επιβληθεί ένα πέναλτι, ένα φάουλ η ζητούν την τιμωρία ενός αντίπαλου παίκτης. Όμως, οι απαιτήσεις για τιμωρία θα μπορούσαν να λάβουν τέλος τη νέα σεζόν, με τους διαιτητές να έχουν τη δυνατότητα να μοιράζουν κάρτες σε οποιονδήποτε μπαίνει μπροστά τους.