Οι ερασιτέχνες που έγιναν «αστέρια» της Premier League

Τζέιμι Βάρντι

i

©Photo by James Williamson - AMA/Getty Images

Οι ερασιτέχνες που έγιναν «αστέρια» της Premier League

Κώστας Τσιακλής 13:21 - 25.03.2023 / Ανανεώθηκε: 13:45 - 25.03.2023

Με αφορμή την ημέρα των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων στην Αγγλία σας παρουσιάζουμε κάποιους παίκτες της Premier League που πέρασαν από αυτά.

Αυτό το Σάββατο (25/03) στην Αγγλία πραγματοποείται η «Non-League Day», η οποία είναι μια μέρα αφιερωμένη στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η «γιορτή» της συγκεκριμένης μέρας ξεκίνησε το 2010 και πλέον διοργανώνεται πάντα σε κάποιο Σαββατοκύριακο όπου δεν υπάρχουν αγώνες στην Premier League, με τις ομοσπονδίες της χώρας να ενθαρρύνουν τους φιλάθλους να δείξουν την υποστήριξή τους στο ποδόσφαιρο της βάσης πηγαίνοντας να δουν μια ομάδα πιο μικρών κατηγοριών σε δράση.

Με αφορμή αυτή τη μέρα λοιπόν σας παρουσιάζουμε μερικούς παίκτες που πέρασαν από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και πλέον τους απολαμβάνουμε στα γήπεδα της Premier League.

Οι τερματοφύλακες της εθνικής Αγγλίας

Ένα εκπληκτικό γεγονός είναι ότι και οι τρείς τερματοφύλακες της εθνικής Αγγλίας πέρασαν νωρίτερα στην καριέρα τους από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Ο νυν τερματοφύλακας της Άρσεναλ, Άαρον Ράμσντειλ, το 2015 είχε δοθεί δανεικός από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στην Άλντερσοτ, με την οποία όμως είχε μόλις μια συμμετοχή.

Ο Νικ Πόουπ που πλέον είναι βασικός στη Νιουκάστλ στο παρελθόν είχε αγωνιστεί και αυτός ως δανεικός στην Άλντερσοτ, όπως επίσης και στις Χάροου και Κέιμπριτζ Γιουνάιτεντ. Ο Τζόρνταν Πίκφορντ με τη σειρά του δόθηκε και αυτός δανεικός από τη Σάντερλαντ στην Άλφρετον και στη Ντάρλιγκτον, με τις οποίες κατέγραψε συνολικά 29 συμμετοχές. Στη συνέχεια της καριέρας του ο Άγγλος βρήκε το «λιμάνι» του στην Έβερτον.

Τζέιμι Βάρντι

Ο επιθετικός της Λέστερ, Τζέιμι Βάρντι, αποτελεί πιθανότατα μια από τις πιο όμορφες ιστορίες στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ο Άγγλος στράικερ για εννέα χρόνια αγωνιζόταν σε μη επαγγελματικά πρωταθλήματα με τη φανέλα των Στόκσμπριτζ Παρκ Στιλς, Χάλιφαξ και Φλίτγουντ μέχρι που στα 27 του χρόνια αποκτήθηκε από τη Λέστερ.

Ο Βάρντι βοήθησε την ομάδα του να επιστρέψει και να παραμείνει στην Premier League και ήταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του «παραμυθιού» της Λέστερ το 2016, όταν και οι «αλεπούδες» έφτασαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 36χρονος πλέον Βάρντι είναι ο 14ος σκόρερ στην ιστορία της Premier League με 134 τέρματα και βρίσκεται 16 τέρματα μακριά από την πρώτη δεκάδα. Επιπλέον το 2015 ο Άγγλος επιθετικός σκόραρε σε 11 συνεχόμενα παιχνίδια της Premier League και «έσπασε» το προηγούμενο ρεκόρ του Ρούντ Βαν Νίστελροϊ.

Τζέιροντ Μπόουεν

Ο Μπόουεν αποτελεί το σημείο αναφοράς της Γουέστ Χαμ τα τελευταία δύο χρόνια, όμως ούτε για αυτόν ο δρόμος ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα αφού ξεκινησε την καριέρα του από τη Χέρεφορντ. Μέσα σε λίγα χρόνια ο 26χρονος κατάφερε από παίκτης στη National League να γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Premier League και ο πρώτος σκόρερ της Γουέστ Χαμ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Άγγλος ακραίος επιθετικός μίλησε για την εμπειρία του με τη Χέρεφορντ και ανέφερε: «Ήταν μόνο οκτώ παιχνίδια, αλλά η κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Χέρεφορντ στο τέλος, μια μάχη για τον υποβιβασμό, για μένα στα 17 μου, μου στάθηκε σε καλή θέση γιατί είχα αυτή την αίσθηση των ερασιτεχνικών αποδυτηρίων, του τι σημαίνει να κερδίζεις παιχνίδια και τι διακυβεύεται. Νομίζω πως οτιδήποτε και να συμβεί τώρα, είσαι έτοιμος να το αντιμετωπίσεις».

Όλι Γουότκινς και Κάλουμ Γουίλσον

Ο Όλι Γουότκινς της Άστον Βίλα και ο Κάλουμ Γουίλσον της Νιουκάστλ πέρασαν και αυτοί κάποια στιγμή από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα πριν καταλήξουν να είναι δύο εκ των πιο αξιόπιστων φορ της Premier League.

Ο μεν Γουότκινς την τριετία 2014-2017 αγωνίστηκε σε Έξετερ Σίτι και Weston-super-Mare AFC, με τις οποίες είχε περίπου 100 εμφανίσεις πριν αποκτηθεί από τη Μπρέντφορντ. Το Σεπτέμβριο του 2020 η Άστον Βίλα είδε την εκτελεστική δεινότητα του Άγγλου επιθετικού και τον έκανε δικό της με το ποσό των 34 εκατομμυρίων ευρώ. Φέτος ο Γουότκινς κατέγραψε και μια ιστορική επίδοση αφού έγινε ο πρώτος παίκτης της Άστον Βίλα που σκοράρει σε πέντε συνεχόμενα παιχνίδια στην Premier League.

Ο δε Γουίλσον τις περιόδους 2010-2011 και 2011-2012 είχε δοθεί δανεικός για ένα διάστημα σε Κέτερινγκ και Τάμγορθ από την Κόβεντρι. Το 2014 εντάχθηκε στο ρόστερ της Μπόρνμουθ με την οποία πανηγύρισε δύο ανόδους (αφού η ομάδα τότε ήταν στην τρίτη κατηγορία), με τον ίδιο να πετυχαίνει συνολικά 42 τέρματα και να «μοιράζει» 19 ασίστ.