Το απίστευτο σενάριο που μπορεί να κρίνει πρωταθλητή στην Premier League μέσω playoff!

Γιούργκεν Κλοπ & Πεπ Γκουαρντιόλα

i

©Photo by Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images/Ideal Images

Το απίστευτο σενάριο που μπορεί να κρίνει πρωταθλητή στην Premier League μέσω playoff!

Κώστας Τόπας 13:27 - 20.03.2024 / Ανανεώθηκε: 13:30 - 20.03.2024

Ο Γιούργκεν Κλοπ και ο Πεπ Γκουαρντιόλα θα μπορούσαν να έχουν μια τελευταία αναμέτρηση τη φετινή σεζόν. Πώς ο φετινός πρωταθλητής στην Premier League θα μπορούσε να κριθεί μέσω αγώνα playoff!

Αυτή τη σεζόν έχουμε μια από τις πιο έντονες κούρσες τίτλου στην ιστορία της Premier League, με τρεις ομάδες να τις χωρίζουν μόλις ένας βαθμός και με δέκα παιχνίδια να απομένουν μέχρι το φινάλε. Η Άρσεναλ αυτή τη στιγμή προηγείται μπροστά από τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά οι ομάδες του Πεπ Γκουαρντιόλα και του Γιούργκεν Κλοπ παραμένουν τα δύο φαβορί για να στεφθούν πρωταθλητές, ξεπερνώντας τους παίκτες του Μίκελ Αρτέτα.

Αν και είναι ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο δεδομένης της σπάνιας ευθυγράμμισης τέτοιων περιστάσεων, η ανταγωνιστικότητα μεταξύ της Λίβερπουλ και της Σίτι τις τελευταίες σεζόν κράτησε την ιδέα ζωντανή! Με τις δύο ομάδες να αποδίδουν σταθερά σε υψηλό επίπεδο, δεν είναι εντελώς απίθανο σενάριο ότι θα χρειαζόταν ένας αγώνας playoffs για να καθοριστεί ο πρωταθλητής. Ωστόσο, οι κανονισμοί της Premier League καθιστούν αυτό το αποτέλεσμα εξαιρετικά δύσκολο, αλλά η πιθανότητα προσθέτει στον ενθουσιασμό και το δράμα της κούρσας για τον τίτλο.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας στην Premier League

Οι κανονισμοί για τα tie-breakers στην Premier League είναι σχετικά απλοί. Εάν δύο ομάδες τερματίσουν ισόπαλες στους βαθμούς, η πρώτη ισοβαθμία είναι η διαφορά τερμάτων. Εάν η διαφορά τερμάτων είναι επίσης ίδια, το επόμενο κριτήριο είναι τα γκολ που σημείωσαν. Εάν εξακολουθεί να υπάρχει ισοπαλία, λαμβάνεται υπόψη τα αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων και τέλος τα εκτός έδρας γκολ που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των αντιμέτωπων αναμετρήσεων τους.

Πώς μπορεί να κριθεί ο πρωταθλητής μέσω playoffs

Στην προκειμένου περίπτωση Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 τόσο στο «Άνφιλντ» όσο και στο «Έτιχαντ», εξαλείφοντας ουσιαστικά τους δύο τελευταίους «τάι μπρέικ» κανονισμούς και καθιστώντας την προοπτική διεξαγωγής ενός μονού αγώνα πολύ πιο πιθανή. Ουσιαστικά, εάν ο Γκουαρντιόλα και ο Κλοπ τελειώσουν τη σεζόν με ίσους βαθμούς, διαφορά τερμάτων και γκολ που σημειώθηκαν, θα υπάρχουν playoffs!

Με την τρέχουσα κατάσταση, η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται κάτω από τη Λίβερπουλ με +35 διαφορά γκολ σε σύγκριση με το +39 των «Reds». Η ομάδα του Κλοπ είναι επίσης ένα βήμα μπροστά από τους Πολίτες όσον αφορά τα γκολ που δέχθηκε (26 τέρματα έναντι 28 της Σίτι) με μόλις δύο να χωρίζουν τις δύο ομάδες. Με όλες τις μεταβλητές τόσο κοντά, η προοπτική ενός αγώνα για να καθοριστεί ο φετινός τίτλος της Premier League είναι κοντά!

Τι προβλέπει η Premier League

Σύμφωνα με το καταστατικό του αγγλικού πρωταθλήματος «Εάν δύο ομάδες δεν διαχωρίζονται από τους προβλεφθείς κανόνες ισοβαθμίας τότε θα παιχτεί αγώνας playoff σε ουδέτερη έδρα με την ημερομηνία και το γήπεδο να ορίζονται από την διοργανώτρια Αρχή».

Τι θα γίνει εάν έρθει ισοπαλία;

Η λογική λέει πως θα υπάρχει παράταση και πέναλτι. Λίβερπουλ και Σίτι έχουν τεθεί αντιμέτωπες στην διαδικασία των πέναλτι δύο φορές στην εποχή Κλοπ το 2016 και το 2019 σε League Cup και Community Shield αντίστοιχα με την ομάδα του Μάντσεστερ να επικρατεί και τις δύο φορές. Πάντως, το συμβούλιο της Premier League δεν έχει καταλήξει στους περιορισμούς ενός αγώνα playoffs, όπερ σημαίνει πως ακόμα και το να μοιραστούν το τρόπαιο οι δύο ομάδες είναι πιθανό σενάριο!

Το υποθετικό σενάριο

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η Άρσεναλ πέφτει στην τρίτη θέση. Ποια αποτελέσματα από τα υπόλοιπα παιχνίδια της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Σίτι θα έφερναν έναν 39ο αγώνα και παράλληλα ένα πραγματικά υπερπαραγωγικό φινάλε της αντιπαλότητας Κλοπ και Γκουαρντιόλα;

Η απάντηση είναι ότι μια... λογική πρόβλεψη των υπόλοιπων αγώνων της Premier League που θα έφερνε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Η Μάντσεστερ Σίτι αυτή τη στιγμή έχει διαφορά τερμάτων τέσσερα χειρότερα από αυτή της Λίβερπουλ. Εάν η ομάδα του Γκουαρντιόλα σκοράρει δύο περισσότερα από τη Λίβερπουλ στο υπόλοιπο της σεζόν και δεχόταν δύο λιγότερα, θα έφτανε στο ίδιο επίπεδο τόσο με τη διαφορά τερμάτων που δέχθηκε όσο και που πέτυχε.

Μετά από αυτό, θα ήταν απλώς μια περίπτωση η τελική συγκέντρωση βαθμών. Αν η Μάντσεστερ Σίτι ισοφαρίσει με την Άρσεναλ αλλά η Λίβερπουλ «σκοντάψει», για παράδειγμα κόντρα στη Τότεναμ (04/05, 17:00) η διαφορά ενός πόντου μεταξύ των δύο ομάδων θα εξαφανιζόταν. Ας υποθέσουμε ένα μονοπάτι σχετικά συνηθισμένων νικών 2-0 για τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι στα περισσότερα από τα υπόλοιπα παιχνίδια. Ενώ ένα τέτοιο σερί παρόμοιων αποτελεσμάτων θα ήταν σαφώς απίθανο, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο...

Ενα πιθανό run-in που θα οδηγήσει στα playoffs:

  • Λίβερπουλ 1-0 Μπράιτον
  • Μάντσεστερ Σίτι 1-1 Άρσεναλ

  • Μάντσεστερ Σίτι 2-0 Άστον Βίλα

  • Λίβερπουλ 2-0 Σέφιλντ Γιουνάιτεντ

  • Κρίσταλ Πάλας 0-2 Μάντσεστερ Σίτι

  • Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2 Λίβερπουλ

  • Μάντσεστερ Σίτι 2-0 Λούτον

  • Λίβερπουλ 2-0 Κρίσταλ Πάλας

  • Φούλαμ 0-2 Λίβερπουλ

  • Τότεναμ 0-2 Μάντσεστερ Σίτι

  • Νότιγχαμ Φόρεστ 0-2 Μάντσεστερ Σίτι

  • Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ 0-2 Λίβερπουλ

  • Λίβερπουλ 0-2 Τότεναμ

  • Μάντσεστερ Σίτι 2-0 Γουλβς

  • Άστον Βίλα 0-2 Λίβερπουλ

  • Φούλαμ 0-2 Μάντσεστερ Σίτι

  • Λίβερπουλ 2-0 Γουλβς

  • Μάντσεστερ Σίτι 2-0 Γουέστ Χαμ

  • Μπράιτον 0-2 Μάντσεστερ Σίτι

  • Έβερτον 0-2 Λίβερπουλ