Και τώρα οι τρεις τους: Η πιο αμφίρροπη Premier League της τελευταίας δεκαετίας

Γιούργκεν Κλοπ, Πεπ Γκουαρντιόλα, Μικέλ Αρτέτα

Και τώρα οι τρεις τους: Η πιο αμφίρροπη Premier League της τελευταίας δεκαετίας

Κώστας Τόπας 09:59 - 12.03.2024

Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι πηγαίνουν χέρι-χέρι στον δρόμο για τη μάχη της κατάκτησης της Premier League, κάτι που δεν έχει συμβεί για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Παρά την τελική ατμόσφαιρα που επικράτησε στο Άνφιλντ κατά την ισοπαλία 1-1 μεταξύ της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Σίτι, ο πρωταθλητής της Premier League απέχει ακόμα πολύ από το να κριθεί. Τόσο η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, όσο κι εκείνη του Πεπ Γκουαρντιόλα δεν πανηγύρισαν ιδιαίτερα το ισόπαλο αποτέλεσμα. Αυτή που το έκανε ήταν στο Λονδίνο, στη γειτονιά της Άρσεναλ, η οποία φώναξε δυνατά το γκολ του Μακ Άλιστερ ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Η ισοπαλία ήταν το ιδανικό σενάριο που ήθελε η ομάδα του Μικέλ Αρτετά, καθώς γνώριζε πως θα περνούσε στην κορυφή της κατάταξης.

Ετσι, οι τρεις ομάδες παραμένουν στο κόλπο για την κατάκτηση της φετινής Premier League, με κορυφαίους τους παίκτες του Μίκελ Αρτέτα αλλά και τους «Reds» του Γιούργκεν Κλοπ, οι οποίοι είναι στη δεύτερη θέση αλλά με τους ίδιους βαθμούς μαζί με τους «κανονιέρηδες». Από την άλλη, πίσω, με μόνο έναν λιγότερο βαθμό, βρίσκεται ο Πεπ Γκουαρντιόλα και συγκεκριμένα στην τρίτη θέση. Οπως φαίνεται όλα θα κριθούν στο νήμα μέχρι τέλους.

Ποτέ, τα τελευταία δέκα χρόνια της αγγλικής κορυφαίας κατηγορίας, ο πρωτοπόρος είχε μόνο έντεκα πόντους διαφορά με την πέμπτη θέση όταν έφτασε στην 28η αγωνιστική. Η τελευταία Premier League με παρόμοια νούμερα συνέβη τη σεζόν 2009/2010, όταν η Τσέλσι του Κάρλο Αντσελότι προηγήθηκε με μόλις έναν βαθμό μπροστά από την δεύτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Άλεξ Φέργκιουσον και τρεις μπροστά από την τρίτη Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ.

Από το 2009/10 τέτοια μάχη

Στον αγώνα για την ευρωπαϊκή ζώνη, η Άστον Βίλα ήταν επίσης στην μάχη. Η ομάδα του Μάρτιν Ο' Νιλ είχε τότε 51 βαθμούς, δέκα πίσω από την Τσέλσι και έναν περισσότερο από την πέμπτη ομάδα, περιέργως, την ίδια την Τότεναμ, η οποία παρέμεινε στους 49 βαθμούς. Το τέλος εκείνης της σεζόν, ωστόσο, αποφασίστηκε μεταξύ δύο διεκδικητών. Της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η χρυσή εποχή των «μπλε» έκλεισε εκείνη τη σεζόν με τον τίτλο του πρωταθλήματος, ολοκληρώνοντας τη σεζόν στους 86 πόντους και οι «κόκκινοι διάβολοι» παρέμειναν στους 85 βαθμούς, με ένανπόντο πίσω. Η Άρσεναλ έκλεισε τη σεζόν με 75 βαθμούς, πέντε περισσότερους από την τέταρτη Τότεναμ.

Και τώρα οι... τρεις τους

Τη σεζόν 2018/19, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι έδωσαν από την αρχή μια μάχη μεταξύ τους, με τους ίδιους πρωταγωνιστές τους σήμερα στον πάγκο. Τον Γιούργκεν Κλοπ και τον Πεπ Γκουαρντιόλα. Οι δύο ομάδες κράτησαν τον ενθουσιασμό μέχρι το τέλος, με τους Πολίτες να κατακτάνε τον τίτλο του πρωταθλήματος, με έναν βαθμό διαφορά από τους «Reds». Αυτή η σεζόν στοχεύει σε μια νέα... ταινία με τρεις πρωταγωνιστές, με την Άρσεναλ να εντάσσεται στη δράση. Για τους «κανονιέρηδες» πάντως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα είναι πρωτοπόροι το τελευταίο δεκαήμερο της Premier League.

Η τελευταία σεζόν, 2022/23 η κατάσταση ήταν παρόμοια, καθώς η ομάδα του Αρτέτα ήταν ακόμη και με πέντε βαθμούς μπροστά από την ομάδα του Γκουαρντιόλα, αλλά τελικά έχασαν το πρωτάθλημα από τους «πολίτες», που κατέκτησαν το τρεμπλ.