Η τραγική ιστορία πίσω από τον θάνατο του 28χρονου Ντουαμένα: Είχε αφαιρέσει τον απινιδωτή για το πάθος του για το ποδόσφαιρο (vid)

Ραφαέλ Ντουαμένα

Η τραγική ιστορία πίσω από τον θάνατο του 28χρονου Ντουαμένα: Είχε αφαιρέσει τον απινιδωτή για το πάθος του για το ποδόσφαιρο (vid)

Κώστας Τόπας 11:03 - 12.11.2023 / Ανανεώθηκε: 11:26 - 12.11.2023

Ο 28χρονος Γκανέζος επιθετικός Ράφαελ Ντουαμένα έφυγε από την ζωή «προδομένος» απ’ την καρδιά του. Η απόφασή του να αφαιρέσει τον απινιδωτή για την αγάπη του για το ποδόσφαιρο.

Ο 28χρονος επιθετικός της Εγνατία, Ράφαελ Ντουαμένα έφυγε από τη ζωή, έπειτα από ανακοπή που υπέστη μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Την τελευταία φορά που ο Γκανέζος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο σε μια κλινική στη Ζυρίχη, έπρεπε να υπογράψει ένα έγγραφο στο οποίο απάλλαζε τους γιατρούς από κάθε κίνδυνο, ακόμη και θάνατο, που θα μπορούσε να προκαλέσει μελλοντικό καρδιακό επεισόδιο. 

Ο Ντουαμένα αποφάσισε πριν από ένα χρόνο να αφαιρέσει τον Αυτόματο Εμφυτεύσιμο Απινιδωτή (ICD) που είχε εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2020 στη Σαραγόσα, όπως εξήγησε σε μια εκτενή συνέντευξη στο NZZ πριν από ένα χρόνο. Ήταν μια προσωπική απόφαση που πήρε αγνοώντας τις εκκλήσεις της οικογένειάς του, των φίλων και του ατζέντη του.

Με βαθιές θρησκευτικές πεποιθήσεις, ο Ντουαμένα. που έπαιξε μεταξύ άλλων για τη Λεβάντε και τη Σαραγόσα, διευκόλυνε τις εκκλήσεις με ένα αδιαμφισβήτητο επιχείρημα: «Έχω πάει με τόσους πολλούς γιατρούς. Όλοι λένε κάτι διαφορετικό. Σέβομαι τις απόψεις, τις διαγνώσεις. Αλλά μερικές φορές πρέπει να γελάσω. Μόνο ένας μπορεί να μου πει πότε είναι ώρα να σταματήσω: Ο Κύριος», εξήγησε σε εκείνη τη συνομιλία με το NZZ.

Πίσω από την απόφαση να συνεχίσει να παίζει υπήρχε μια περίσσεια ευθύνης, τονίζουν όσοι τον γνώριζαν καλά από την εποχή του στην Ισπανία: «Είχε έναν πολύ μεγάλο οικογενειακό κύκλο στο χέρι του για να προχωρήσει και ποτέ δεν ήθελε να σταματήσει να παίζει».

Μετά από πολλές εξετάσεις, ήρθε η αδιαμφισβήτητη διάγνωση. Eπασχε από δομική καρδιοπάθεια που προκαλεί την τάση να αναπτύξει κακοήθεις κοιλιακές αρρυθμίες, οι οποίες συνήθως εκδηλώνονται, ειδικά σε περιόδους μέγιστης προσπάθειας. «Θα σε αφήσουμε να παίξεις μόνο αν βάλεις απινιδωτή», του είπαν. Τελικά του δόθηκε η ίδια συσκευή που χρησιμοποιήθηκε και στον Έρικσεν μετά την κατάρρευσή του, που του επέτρεψε να επιστρέψει στις προπονήσεις την άνοιξη του 2020.

Ο λόγος που αποφάσισε να αφαιρέσει τον απινιδωτή, όπως είπε στο NZZ ότι μετά την επέμβαση αντιμετώπισε δύο προβλήματα που του προκάλεσε ο ίδιος ο απινιδωτής. Παρόλο που του είπαν ότι ήταν αυτό ήταν που τον έσωσε προηγούμενες φορές, εκείνος δεν εμπιστεύτηκε τη συσκευή και αποφάσισε να την αφαιρέσει με μια πολύπλοκη επέμβαση σχεδόν πρωτόγνωρη στην ιατρική. 

Και πάλι χρειάστηκε να περάσει από μια χρονοβόρα ανάκαμψη. Και παρόλο που οι κοντινότεροι του και οι γιατροί του ζήτησαν να σταματήσει να παίζει ποδόσφαιρο, άρχισε να προπονείται και να παίζει με τους BSC Old Boys της πέμπτης κατηγορίας της Ελβετίας για ένα ποσό μεταξύ 200 και 400 ευρώ το μήνα. Όμως μια αποτυχημένη μεταγραφή στην ουκρανική Λουγκάνσκ με την οποία είχε περάσει τις ιατρικές εξετάσεις δεν τον εμπόδισε.

Σε ηλικία 28 ετών, ο Ράφαελ Ντουαμένα ήταν αποφασισμένος να αποσυρθεί αν δεν υπήρχε άλλη ομάδα. Όμως η Εγνατία της Αλβανίας εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2023. Καλπασμένος από τα γκολ του Γκανέζου επιθετικού, ο σύλλογος έπαιξε στα προκριματικά του Conference League το καλοκαίρι και αυτό το Σάββατο αντιμετώπισε την Παρτιζάνι, μέχρι που η καρδιά του Ντουαμένα σταμάτησε για πάντα...