Ρεάλ: Ποιοι οδεύουν στην έξοδο και τα δύσκολα για τον Πέρεθ
i

Φλορεντίνο Πέρεθ και Κάρλο Αντσελότι/@twitter

Ρεάλ: Ποιοι οδεύουν στην έξοδο και τα δύσκολα για τον Πέρεθ

Γιάννης Καραγιάννης • 11:35 - 27.12.2022 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου απέχει μόλις μερικές ημέρες και στη Ρεάλ καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον των παικτών που τα συμβόλαιά τους εκπνέουν το καλοκαίρι

Το 2022 πλησιάζει προς το φινάλε του, κάτι που σημαίνει πως είναι θέμα ημέρων να ανοίξει το μεταγραφικό «παράθυρο» του Ιανουαρίου. Ένα «παράθυρο» που γενικά δεν είναι το… αγαπημένο της Ρεάλ Μαδρίτης. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο Φλορεντίνο Πέρεθ σπανίως κάνει business στα μέσα της περιόδου. Μολονότι, λοιπόν, δύσκολα θα υπάρξουν νέες αφίξεις στο «Μπερναμπέου», δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις στο κομμάτι των αποχωρήσεων. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που απλά… δεν κάνουν στον Κάρλο Αντσελότι και κάποιοι των οποίων τα συμβόλαια εκπνέουν το καλοκαίρι, συνεπώς τον Ιανουάριο παρουσιάζεται στη Ρεάλ η τελευταία ευκαιρία για να «εξαργυρώσει».

Στη δεύτερη κατηγορία -εν μέρει και στην πρώτη- εντάσσεται ο Μάρκος Ασένσιο. Ο μεσοεπιθετικός από τις Βαλεαρίδες Νήσους, ο οποίος σύντομα θα κλείσει τα 27 χρόνια του, βρίσκεται από το 2014 στη Ρεάλ (τις δύο πρώτες σεζόν είχε δοθεί δανεικός σε Μαγιόρκα και Εσπανιόλ) και ίσως έφτασε η ώρα να αναζητήσει αλλού την τύχη του. Είναι εξόφθαλμο πως δεν αποτελεί βασική επιλογή για τον Κάρλο Αντσελότι, που φέτος του έχει δώσει μόνο 179 λεπτά στο πρωτάθλημα. Ο Ασένσιο δεδομένα θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο στο τερέν και μένει να δούμε πως θα το χειριστεί η Ρεάλ. Στην Ισπανία, πάντως, ήδη κυκλοφορούν τα πρώτα σενάρια περί ενδιαφέροντος της Μπαρτσελόνα...

Περίπου ίδια είναι η κατάσταση και για τον Ντάνι Σεμπάγιος, ο οποίος βρίσκεται πολύ πίσω στις προτιμήσεις του Αντσελότι για μια θέση στη μεσαία γραμμή. Τα χρόνια που βρίσκεται στη Μαδρίτη είναι μόνιμα στη σκιά των Μόντριτς και Κρόος, ενώ ούτε και η αποχώρηση του Καζεμίρο δούλεψε υπέρ του. Τσουαμενί και Καμαβινγκά είναι σαφώς πιο ενδιαφέροντα projects και αν η Ρεάλ δεχθεί την παραμικρή πρόταση για τον Σεμπάγιος, μέχρι που τον… τυλίγει με κορδέλα!

Περίπου 35 εκατομμύρια είχε κοστίσει το 2018 στους «μερένχες» η απόκτηση του Αλβαρο Οντριοθόλα από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Χρήματα που πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων, μιας και ο 27χρονος δεξιός μπακ ποτέ δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες. Το μέλλον του σίγουρα βρίσκεται μακριά από τη Ρεάλ, που δύσκολα θα καταφέρει να αποσβέσει έστω κι ένα μικρό μέρος των χρημάτων που δαπάνησε για την απόκτησή του. Ο Οντριοθόλα είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στον οποίο ο Αντσελότι δεν έχει δώσει φέτος ούτε ένα δευτερόλεπτο συμμετοχής, σε οποιαδήποτε διοργάνωση.

Σχεδόν μόνιμα, τις τελευταίες σεζόν, στη λίστα με τους υπό παραχώρηση παίκτες των «μερένχες» βρίσκεται το όνομα του Μαριάνο Ντίας. Η μεταγραφική περίοδος που ξεκινάει σε λίγες μέρες δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο ίδιος προσπαθεί, μέσω του ατζέντη του, να ρίξει… γέφυρες ανανέωσης, ωστόσο δεν μοιάζει να έχει μέλλον στο «Μπερναμπέου». Τέσσερις παρουσίες έχει φέτος στο πρωτάθλημα, με συνολικό χρόνο συμμετοχής 20 λεπτά. Το θέμα είναι αν η Ρεάλ θα βρει να τον «ξεφορτώσει» κάπου τώρα, λαμβάνοντας ένα έστω μικρό αντίτιμο, ή αν θα αποχωρήσει ως ελεύθερος το καλοκαίρι.

Τα… σκούρα είναι μπροστά

Για τις περιπτώσεις των Ασένσιο, Οντριοθόλα, Μαριάνο και Σεμπάγιος δεν υπάρχει κανένα άγχος στη Ρεάλ. Και αύριο να τους χάσει, αγωνιστικά, δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα. Απλά θα «κοντύνει» λίγο το ρόστερ. Τα πραγματικά δύσκολα για τους Μαδριλένους θα έρθουν σε μερικούς μήνες, όταν θα πρέπει να αποφασίσουν για το τι θα συμβεί με τρεις από τις «κολώνες» της ομάδας.

Λούκα Μόντριτς, Καρίμ Μπενζεμά και Τόνι Κρόος διανύουν τους τελευταίους μήνες των συμβολαίων τους με τη «βασίλισσα» και σύντομα ο Φλορεντίνο Πέρεθ θα πρέπει να καταλήξει στο πλάνο που θα ακολουθήσει. Οι τρεις ποδοσφαιριστές έχουν την πρόθεση να μείνουν στο «Μπερναμπέου» και την επόμενη σεζόν. Όμως ακόμα κι αν συνεχίσουν να φορούν τη λευκή φανέλα, μπορούν να είναι το ίδιο επιδραστικοί στο παιχνίδι των «μερένχες» σε σχέση με προηγούμενες σεζόν;

Ο Μόντριτς βαδίζει, πλέον, στα 38 και υπήρξαν στιγμές στο πρόσφατο Μουντιάλ που έμοιαζε να είχε «αδειάσει» τελείως. Προ ημερών, ο Μπενζεμά έκλεισε τα 35 και μέχρι στιγμής φέτος (και λόγω τραυματισμών) μοιάζει ελάχιστα με τον παίκτη που πριν μερικούς μήνες πήρε τη Χρυσή Μπάλα. Ο Κρόος, στις 4 Ιανουαρίου, συμπληρώνει τα 33 και σίγουρα η απόδοσή του απέχει από αυτό που βλέπαμε μέχρι πριν 2-3 χρόνια.

Ισως, λοιπόν, να αναγκαστεί ο Πέρεθ να κινηθεί στο «παζάρι» ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί με την παραπάνω «τριπλέτα». Το ζήτημα, όμως, είναι πως τις τελευταίες χρονιές η Ρεάλ κινείται ελάχιστα στα μεταγραφικά, κάνοντας τις μίνιμουμ κινήσεις και εκείνες που θεωρεί απολύτως απαραίτητες.

Για παράδειγμα, φέτος απέκτησε ως ελεύθερο τον Ρίντιγκερ από την Τσέλσι και έδωσε περίπου 80 εκατομμύρια για να πάρει από τη Μονακό τον Τσουαμενί. Προ ημερών ήρθε και σε συμφωνία με την Παλμέιρας για τον Εντρικ (έναντι περίπου 70 εκατομμυρίων), ωστόσο η άφιξη του τελευταίου στη Μαδρίτη θα γίνει το 2024.

Εξίσου… φειδωλή ήταν και την προηγούμενη περίοδο. Τα μοναδικά νέα πρόσωπα στο ρόστερ στο ξεκίνημα της σεζόν 2021/22 ήταν ο Νταβίντ Αλάμπα, που είχε μείνει ελεύθερος από την Μπάγερν, και ο Καμαβινγκά, για τον οποίον δόθηκαν περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ στη Ρεν. Την σεζόν 2020/21 δεν είχε βγάλει ούτε ευρώ από τα ταμεία της για την ενίσχυση του ρόστερ!

Η τελευταία μεταγραφική περίοδος κατά την οποία η Ρέαλ έδωσε… κανονικά χρήματα ήταν εκείνη του καλοκαιριού του 2019/20. Τότε είχε ξοδέψει περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ για να αφιχθούν στη Μαδρίτη, μεταξύ άλλων, οι Εντέν Αζάρ, Λούκα Γιόβιτς, Εντερ Μιλιτάο, Φερλάν Μεντί και Ροντρίγκο.