Ρεάλ: Το ντεφορμάρισμα και ο δύσκολος γρίφος που καλείται να λύσει ο Αντσελότι

Κάρλο Αντσελότι

i

Ο Κάρλο Αντσελότι/©intime

Ρεάλ: Το ντεφορμάρισμα και ο δύσκολος γρίφος που καλείται να λύσει ο Αντσελότι

Γιάννης Καραγιάννης • 11:54 - 17.01.2023 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Σκία του καλού εαυτού της είναι η Ρεάλ μετά την επανέναρξη της σεζόν και ο Κάρλο Αντσελότι καλείται να βρει λύσεις έχοντας παίκτες σε κακή κατάσταση, ορισμένους τραυματίες, αλλά και κάποιους που δεν υπολογίζει.

Αρκετές φορές πριν τη διεξαγωγή του Μουντιάλ ο Κάρλο Αντσελότι και συνάδελφοί του σε κορυφαίες ομάδες, είχαν εκφράσει τον προβληματισμό και την αβεβαιότητά τους για το πως θα επιστρέψουν οι ποδοσφαιριστές τους μετά το τέλος της διοργάνωσης. Ίσως ο Ιταλός τεχνικός να είχε… μυριστεί ήδη τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε η Ρεάλ και από την εικόνα που βγάζει η ομάδα του μετά την επανέναρξη της σεζόν, μάλλον δικαιώνεται.

Από τα πέντε ματς που έχουν δώσει οι «μερένχες» μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν κερδίσει (σε ενενηντάλεπτο ή παράταση) μόνο τα δύο. Εκείνο στην έδρα της Βαγιαδολίδ (1-0), για την Primera Division, και αυτό απέναντι στην… μικρή Κασερένιο (1-0), στο Κύπελλο.

Ακολούθησε η ήττα στη Βιγιαρεάλ (2-1) και τα δύο ματς για το ισπανικό Σούπερ Καπ. Στον ημιτελικό με τη Βαλένθια χρειάστηκε τα πέναλτι για να πάρει το «εισιτήριο», με τις δύο ομάδες να μένουν στο 1-1 μετά από 120 λεπτά αγώνα. Ακολούθησε ο εφιάλτης στον τελικό με την Μπαρτσελόνα, με το τελικό 3-1 υπέρ των «μπλαουγκράνα» σχεδόν να… κολακεύει τη Ρεάλ.

Ο Αντσελότι καλείται να βρει άμεσα τρόπο για να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το ρόστερ των «μερένχες» είναι μικρό αριθμητικά. Επιπλέον, ο Ιταλός έχει λάβει το μήνυμα από τη διοίκηση πως μεταγραφές δεν πρόκειται να γίνουν. Με κάποιον τρόπο οφείλει να βρει τις λύσεις εκ των έσω, ωστόσο τα πράγματα μοιάζουν… σκούρα με δεδομένο ότι υπάρχουν παίκτες «σκασμένοι» και εκτός φόρμας, υπάρχουν τραυματίες, αλλά και κάποιοι που δεν υπολογίζονται. Η εξίσωση που καλείται να λύσει ο Αντσελότι δεν έχει εύκολη λύση.

Ζητείται επειγόντως φορμάρισμα!

Από καιρό ο Ντάνι Καρβαχάλ δεν είναι σε καλή κατάσταση και απόδειξη αυτού είναι πως παρότι ταξίδεψε στο Κατάρ με την εθνική Ισπανίας σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε πρώτη επιλογή για τον Λουΐς Ενρίκε. Επέστρεψε στη Μαδρίτη όχι στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Ο Αντσελότι τον κράτησε στον πάγκο στον ημιτελικό του Σούπερ Καπ, απέναντί στη Βαλένθια. Τον ξεκίνησε στον τελικό με την Μπαρτσελόνα και συνέβη το αναμενόμενο. Εζησε μια εφιαλτική βραδιά απέναντι στον Γκάβι.

Από την άλλη, ο Φερλάν Μεντί δεν πήγε στο Μουντιάλ, αλλά κι αυτός βρίσκεται μακριά από τον καλό εαυτό του. Απέναντι στην Μπαρτσελόνα δεν ήταν ο χειρότερος της Ρεάλ, αλλά δεν απέφυγε τα λάθη. Αυτό που περιμένει στην περίπτωση του Γάλλου μπακ ο Αντσελότι είναι να ανακτήσει την αμυντική συνέπειά του και να βρει ξανά διάρκεια στο παιχνίδι του.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Αντόνιο Ρίντιγκερ, σε καμία περίπτωση δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Τσέλσι, εξ ου και πλέον δεν αποτελεί πρώτη επιλογή για την ενδεκάδα. Ο τραυματισμός του Αλάμπα του έδωσε τη δυνατότητα να ξεκινήσει κόντρα στους «μπλαουγκράνα», αλλά επ’ ουδενί δεν έπεισε ότι έχει βρει τον καλό εαυτό του, κάνοντας και λάθος στη φάση που άνοιξαν το γκολ οι «μπλαουγκράνα».

Ως τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Φεντερίκο Βαλβέρδε ήταν ο πλέον φορμαρισμένος ποδοσφαιριστής των «μερένχες». Μετά την επανέναρξη, μοιάζει κι αυτός σκιά του εαυτού του και δεν είναι το ίδιο επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας του. Σε αυτό έχει ευθύνη και ο Αντσελότι, ο οποίος στον τελικό του Σούπερ Καπ τον χρησιμοποίησε ως δεξί εξτρέμ και αυτή η θέση δεν του επιτρέπει να φανερώσει πλήρως την ποιότητά του.

Ο Λούκα Μόντριτς μοιάζει εξουθενωμένος, πράγμα που είχε διαπιστωθεί και στη διάρκεια κάποιων αναμετρήσεων της Κροατίας στο Κατάρ. Απέναντι στην Μπαρτσελόνα έδειχνε να υποφέρει και πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να γεμίσει εκ νέου τις μπαταρίες του, μιας και όσο προχωράει προς το φινάλε της η σεζόν και τα ματς γίνονται κρισιμότερα, θα είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρεάλ να τον έχει σε καλή κατάσταση. Στα 37 του, χρειάζεται ειδική διαχείριση, κάτι που γνωρίζει καλά και ο Αντσελότι, γι’ αυτό και τον άφησε στον πάγκο στον ημιτελικό με την Βαλένθια.

Με την επανέναρξη της σεζόν, ο Αντσελότι αντιμετωπίζει τον Εντουάρντο Καμαβινγκά ως μια λύση για να κοντρολάρει τον χρόνο συμμετοχής ποδοσφαιριστών που βρίσκονται μπροστά του στην επιλογή, αλλά το στοίχημα ως τώρα δεν του έχει βγει. Τόσο απέναντι στη Βαλένθια όσο και κόντρα στην Μπαρτσελόνα αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο. Και αυτό δεν έγινε επειδή έμεινε από δυνάμεις. Ο Γάλλος μέσος μοιάζει σαν να νοιώθει κάπως… άβολα στον αγωνιστικό χώρο, συχνά του λείπει η ακρίβεια και υπάρχουν στιγμές που βγάζει κάτι άναρχο στο παιχνίδι του, πράγμα που δεν ικανοποιεί καθόλου το προπονητή του.

Οι τραυματισμοί μειώνουν τις επιλογές

Λόγω του προβλήματος που αποκόμισε από την αναμέτρηση της Primera Division, με τη Βιγιαρεάλ, ο Νταβίντ Αλάμπα δεν μπήκε στο αεροπλάνο για τη Σαουδική Αραβία. Αναμένεται να αποθεραπευτεί σε περίπου έναν μήνα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τον Αντσελότι. Ο τεχνικός της Ρεάλ χάνει τον βασικό του στόπερ, αλλά κι έναν παίκτη που μπορεί να αγωνιστεί και στο αριστερό άκρο της άμυνας, αντί του Μεντί. Η απουσία του έχει ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα, μιας και λόγω της μη συμμετοχής του στο Μουντιάλ έδειχνε να είναι πιο «φρέσκος» σε σχέση με αρκετούς συμπαίκτες του.

Στον αντίποδα, ο Τσουαμενί ήταν ο παίκτης της εθνικής Γαλλίας που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από τον Ντιντιέ Ντεσάν, με αποτέλεσμα να κληρονομήσει ως… σουβενίρ έναν μυϊκό τραυματισμό. Στους αγώνες που έδωσε η Ρεάλ στη Σαουδική Αραβία, λόγω της απουσίας του, φάνηκε το πρόβλημα στη θέση του ανασταλτικού μέσου, μιας και ήταν ο παίκτης που ανέλαβε τον ρόλο του Καζεμίρο μετά την παραχώρηση του τελευταίου στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Αντσελότι επιχείρησε να «μπαλώσει» την κατάσταση χρησιμοποιώντας τον Κρόος και τον Καμαβινγκά σε αυτό το πόστο, άλλαξε ακόμα και το σύστημα για να μη φανεί το κενό. Μάταια…

Ο τρίτος της παρέας των τραυματιών είναι ο Λούκας Βάσκεθ, ο οποίος αντικαταστάθηκε στην αναμέτρηση απέναντι στη Βαλένθια. Η επάνοδός του του στη δράση υπολογίζεται σε περίπου έναν μήνα. Σημαντικότατη απώλεια, από τη στιγμή που θεωρείται βασική επιλογή για την δεξιά πτέρυγα όταν είναι ντεφορμέ ο Καρβαχάλ ή χρειάζεται ανάσες. Δηλαδή, ό,τι ακριβώς συμβαίνει τώρα.

Δεν τους… βλέπει ο Αντσελότι

Λίγο πριν αρχίσουν οι υποχρεώσεις της Ρεάλ για το δεύτερο μισό της σεζόν, ο Κάρλο Αντσελότι είχε δηλώσει πως ο Εντέν Αζάρ θα έπαιρνε χρόνο αντίστοιχο με όλους τους ποδοσφαιριστές είχαν μείνει στο Βαλδεμπέμπας και δεν συμμετείχαν στο Μουντιάλ. Του έδωσε την ευκαιρία στο Κύπελλο, απέναντι στην άσημη Κασερένιο, αλλά ο Βέλγος… πέρασε και δεν ακούμπησε. Ήταν αποκαρδιωτικός. Σχεδόν αδιάφορος. Ως αποτέλεσμα, δεν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο στο Σούπερ Καπ. Ούτε στους δύο αγώνες πρωταθλήματος που έχουν δώσει οι «μερένχες». Παρέμεινε στη… μαύρη λίστα του προπονητή του και είναι απίθανο να του δοθεί νέα ευκαιρία.

Ούτε ο Οντριοθόλα αποτελεί επιλογή για τον Αντσελότι. Παρά την κακή κατάσταση του Καρβαχάλ και τον τραυματισμό του Λούκας Βάσκεθ, μοιάζει πιο πιθανό να διαβεί την πόρτα της εξόδου, παρά να του εμπιστευτεί ο τεχνικός της Ρεάλ μια θέση στην δεξιά πτέρυγα.

Σε ανάλογη μοίρα βρίσκεται και ο Χεσούς Βαγιέχο. Μόνο σε εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση μπορεί να αποτελέσει επιλογή. Η παρουσία του περιορίζεται στα 17 λεπτά που πήρε στο τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων του Champions League, κόντρα στη Σέλτικ, και στα 39 που αγωνίστηκε απέναντι στην Κασερένιο.

Ο Μαριάνο είναι μια από τις πλέον αποτυχημένες μεταγραφές που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια η Ρεάλ και για τον Αντσελότι ουσιαστικά… δεν υπάρχει. Ο συνολικός χρόνος συμμετοχής του φέτος είναι 25 λεπτά. Το μεγαλύτερο διάστημα που βρέθηκε σε αγωνιστικό χώρο ήταν τα 11 λεπτά που χρησιμοποιήθηκε κόντρα στη Ράγιο Βαγιεκάνο (7/11), όταν οι «μερένχες» έψαχναν απεγνωσμένα την ισοφάριση. Το αργότερο το καλοκαίρι θα αποχαιρετήσει το «Μπερνα