Ο Αμπράμοβιτς «αρνείται» να δώσει τα χρήματα που υποσχέθηκε στους Ουκρανούς

Ρομάν Αμπράμοβιτς

i

© Intime

Ο Αμπράμοβιτς «αρνείται» να δώσει τα χρήματα που υποσχέθηκε στους Ουκρανούς

Κώστας Τσιακλής 10:13 - 19.06.2023 / Ανανεώθηκε: 10:51 - 19.06.2023

Ο πρώην πρόεδρος της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, μοιάζει να «αρνείται» να παραχωρήσει τα χρήματα που είχε υποσχεθεί στους Ουκρανούς από την πώληση των «μπλε».

Ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμονιτς, φέρεται να «αρνείται» να δωρίσει τα 2.7 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε υποσχεθεί πως θα δώσει στα θύματα του Ουκρανικού πολέμου.

Ο Αμπράμοβιτς είχε πουλήσει την Τσέλσι στον Τοντ Μπόελι τον Μάιο του 2022 με ένα ποσό που άγγιζε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Ρώσος επιχειρηματίας είχε αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, όταν και γνωστοποιήθηκε η σύνδεση του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρόμαν Αμπράμοβιτς © Photo by Paul Gilham/Getty Images

Τότε ο Αμπράμοβιτς είχε δεσμευτεί πως μερικά από τα χρήματα της πώλησης θα τα είχε χαρίσει στα θύματα του πολέμου της Ουκρανίας ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει τηρήσει την υπόσχεση του. Μάλιστα όπως αναφέρεται από τα ρεπορτάζ της Αγγλίας ο Αμπράμοβιτς άλλαξε γνώμη και θέλει μερικά από αυτά τα λεφτά να δοθούν σε Ρώσους που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.

Πάντως μετά την πώληση, το γραφείο Τύπου του Αμπράμοβιτς είπε ότι «ήθελε τα έσοδα να μεταφερθούν σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για τις ανάγκες των θυμάτων και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Μια πηγή της Daily Mail εξέφρασε την ανησυχία της για το αν θα δοθούν τελικά τα χρήματα στους Ουκρανούς. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Ελπίζαμε ότι τα χρήματα θα μεταφερθούν το περασμένο καλοκαίρι, τότε ελπίζαμε για εξελίξεις τον Ιανουάριο. Τώρα ελπίζουμε ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να φτάνουν στην Ουκρανία προτού δημιουργηθούν ξανά σκληρές χειμερινές συνθήκες προς το τέλος του έτους, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα συμβεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα βρίσκονται επί του παρόντος σε έναν παγωμένο τραπεζικό λογαριασμό που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι κανόνες σχετικά με την αποδέσμευση των χρημάτων επιτρέπουν τη μεταφορά τους αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς σκοπούς της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλέιου, Τζέιμς Κλέβερλι, πρόσθεσε: «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα χρήματα που αποδεσμεύονται θα πηγαίνουν αποκλειστικά στους αποδέκτες στους οποίους απευθύνονται. Χρειάζομαι πλήρη διαβεβαίωση ότι ισχύει». Τέλος, δήλωσε πως δεν είναι σίγουρος πως τα χρήματα θα παραδωθούν πριν τις διακοπές της κυβέρνησης για το καλοκαίρι.