Ένας Μουσολίνι στο ρόστερ της Λάτσιο (vids)
i

Ρομάνο Φλιοριάνι Μουσολίνι/©S.S. Lazio

Ένας Μουσολίνι στο ρόστερ της Λάτσιο (vids)

Κώστας Τόπας 09:35 - 24.02.2023

Το όνομα Ρομάνο Φλοριάνι Μουσολίνι εμφανίστηκε στην αποστολή της Λάτσιο για τον αγώνα με την Κλουζ. Και δεν πρόκειται για απλή συνωνυμία αλλά για συγγένεια...

Κατά την ανασκόπηση των ενδεκάδων στον αγώνα της Λάτσιο με την Κλουζ, για τη ρεβάνς των «16» των Play Off του Conference League,, ένα επώνυμο ξεχώρισε από την ιταλική ομάδα. Δίπλα στον αριθμό «4» εμφανίστηκε το επίθετο του Μουσολίνι. Ο Ρομάνο Φλοριάνι Μουσολίνι προβιβάστηκε από τις ακαδημίες στην Primavera των «λατσιάλι», την ομάδα κάτω των 19 ετών που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πρώτη ομάδα. Και δεν πρόκειται για απλή συνωνυμία με τον άλλοτε Ιταλό δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, αλλά για συγγένεια...

Η μητέρα του, Αλεσάντρα Μουσολίνι, είναι κόρη του Ρομάνο Μουσολίνι, του τέταρτου γιου του Μπενίτο Μουσολίνι και της Ρακέλε Γκουίντι και όλη η οικογένεια διαιωνίζει το επώνυμο, γι' αυτό και ο Ρομάνο το χρησιμοποιεί μαζί με το πατρικό, Φλοριάνι. «Είναι μια απόφαση να κρατήσει το οικογενειακό όνομα ζωντανό», είπε η μητέρα του νεαρού μέσου της Λάτσιο.

Ο Ρομάνο Φλοριάνι Μουσολίνι περίμενε στον πάγκο για ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Λάτσιο, αλλά αυτό δεν συνέβη ούτε κόντρα στην Κλουζ. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν η δέκατη φορά που ο 20χρονος Ιταλός συμπεριλήφθηκε στην αποστολή με την πρώτη ομάδα των «λατσιάλι».

Η Λάτσιο, της οποίας οι οπαδοί συνδέονταν πάντα με τους ακροδεξιούς, τον έκανε δικό της πέρυσι μέχρι τη σεζόν μέχρι το 2025. Γεννημένος το 2003, ο Ρομάνο Μουσολίνι, αγωνίζεται ως δεξιός μπακ χαφ αλλά και κεντρικός αμυντικός και ονειρεύεται να κάνει μια μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα, ενώ οι υπεύθυνοι των ακαδημιών της Λάτσιο θεωρούν ότι διαθέτει τα στοιχεία για να καθιερωθεί στη Serie A. Τη φετινή σεζόν, στο πρωτάθλημα Primavera 2, πραγματοποίησε 15 συμμετοχές δίνοντας τέσσερις ασίστ στους συμπαίκτες του, παίζοντας πάντα βασικός.

Υμνήτρια του Μπενίτο Μουσολίνι η μητέρα του

Η μητέρα του είναι πρώην βουλευτής (εκλεγμένη με νεοφασιστικό κόμμα) και ευρωβουλευτής, όμως ορισμένες τοποθετήσεις της τη διαφοροποιούσαν ξεκάθαρα από τον παππού της. Οπως ότι είναι υπέρ των δικαιωμάτων των ζευγαριών εκτός γάμου, κατά της σεξουαλικής κακοποίησης σε χώρους εργασίας, ενώ έχει έρθει σε ανοικτή αντιπαράθεση πολλές φορές διεκδικώντας ισότητα γυναικών-αντρών. Μάλιστα, η Αλεσάντρα Μουσολίνι σκεφτόταν να βαφτίσει τον Ρομάνο ακόμα και Μπενίτο, αντί να πάρει το όνομα του πατέρα της μιας και στο παρελθόν έχει στηρίξει πολλές φορές τη μνήμη και την ιστορία του παππού της.

Λίγο πριν από την πρώτη εκλογή της στο ιταλικό κοινοβούλιο, είχε δηλώσει «είναι ρατσισμός να ασκείς κριτική σε κάποιον επειδή το επώνυμό του είναι Μουσολίνι. Είμαι εγώ. Είμαι μια Μουσολίνι. Πιστεύω σε εκείνον και σε ό,τι έκανε για την Ιταλία».

Οι ακροδεξιοί οπαδοί

Με το ίδιο πάθος που επευφημεί η Μουσολίνι τον παππού της, συνεχίζουν να κάνουν και οι οργανωμένοι φίλαθλοι της Λάτσιο, που ενστερνίζονται ακροδεξιές ιδέες. «Τιμή στον Μπενίτο Μουσολίνι», έγραφε ένα πανό στο παιχνίδι κυπέλλου κόντρα στη Μίλαν το 2019, ενώ δεν λείπουν οι φασιστικοί χαιρετισμοί τους όταν περνούν από την πλατεία στην οποία απαγχονίστηκε το 1945.

Σε περισσότερα από 100 χρόνια ζωής του συλλόγου, διάφορα σκάνδαλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Το 2000, μια ομάδα ultras έδειξε ένα πανό που έγραφε: «Τιμή στον Τίγρη Αρκάν», ο οποίος ήταν ο επικεφαλής των σερβικών προστρατιωτικών δυνάμεων, υπεύθυνος για σημαντικό αριθμό θανάτων στα Βαλκάνια. Αν και δεν ήταν το μοναδικό, γιατί είχε εμφανιστεί κι ένα πανό το οποίο έγραφε: «Άουσβιτς η πατρίδα σου, οι φούρνοι το σπίτι σου», αναφερόμενο στους οπαδούς της Ρώμης.

Το 2018, η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επέβαλε πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ στον σύλλογο επειδή θεώρησε «αντικειμενικά» υπεύθυνο για τα αντισημιτικά αυτοκόλλητα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης με την εικόνα της Άννας Φρανκ, θύματος του ναζιστικού ολοκαυτώματος, φορώντας φανέλα της Ρόμα.

Ο ίδιος προσηλωμένος στο ποδόσφαιρο

Φυσικά, όλα αυτά επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τον νεαρό ποδοσφαιριστή της Λάτσιο, Ρομάνο Μουσολίνι, από τη στιγμή μάλιστα που αποκαλύφθηκε προσφάτως ότι ο πατέρας του επισκεπτόταν ανήλικες ιερόδουλες. Παρ' όλα αυτά, ο 20χρονος παραμένει δισέγγονος του Μουσολίνι, συνεχίζει να ανήκει στο δυναμικό της Λάτσιο και καλείται να γράψει τη δική του ιστορία...

Σε δηλώσεις του ανέφερε πως δεν θέλουν να τον κρίνουν από το επίθετό του, αλλά από τις ικανότητές του στο χορτάρι. «Στην Λάτσιο κρίνομαι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο παίζω και όχι επειδή το επώνυμό μου είναι Μουσολίνι», είπε αρχικά και στη συνέχεια μίλησε για την προώθησή του στην δεύτερη ομάδα της Λάτσιο: «Εύχομαι να μην αργήσω να κάνω το ντεμπούτο μου με την Πριμαβέρα».