Ρόμπερτ Προσινέτσκι, o αγαπημένος «Zuti» των Κροατών κλείνει σήμερα τα 54
i

Ρόμπερτ Προσινέτσκι / © Clive Brunskill/Allsport UK/Getty Images/Ideal Images

Ρόμπερτ Προσινέτσκι, o αγαπημένος «Zuti» των Κροατών κλείνει σήμερα τα 54

Πάνος Μαλακτάρης • 17:37 - 12.01.2023 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Ένας αρτίστας των γηπέδων, ένας «χαφ» παλιάς κοπής με ένα χαρακτηριστικό ράθυμο στυλ

Με το προσωνύμιο «Zuti», δηλαδή «κίτρινος», λόγω της ξανθιάς του κόμης, ο γεννημένος στη δυτική Γερμανία από Σέρβο μπαμπά και Κροάτισσα μητέρα μετανάστες Ρόμπερτ Προσινέτσκι, επέστρεψε στη χώρα του το 1979 σε ηλικία 10 ετών. Η Ντινάμο Ζάγκρεμπ αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο σκαλοπάτι για τη λαμπρή καριέρα του, δίνοντάς του παράλληλα την ευκαιρία να μεταγραφεί στον Ερυθρό Αστέρα, ομάδα που έμελλε να περάσει το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του με 117 συμμετοχές σε 4 χρόνια. 

Ακολούθησε το κεφάλαιο Ισπανία. Ρεάλ Μαδρίτης, Οβιέδο, Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη. Επιστροφή στην Κροατία, λίγο Βέλγιο και μια υπέροχη χρονιά στην Πόρτσμουθ πριν το κλείσιμο σε Σλοβενία και Κροατία. Αργότερα πέρασε στην προπονητική, ένα βήμα πολύ λογικό και αρκετά αναμενόμενο από μια ποδοσφαιρική ιδιοφυία όπως αυτός.  Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για τα όσα έχει πετύχει ο Κροάτης άσσος στα γήπεδα. Οι ντρίπλες του, τα μαγικά του αγγίγματα στη στρογγυλή «θεά», οι μοναδικής αισθητικής αλλαγές κατεύθυνσης με το χαρακτηριστικό αργό ρυθμό του. 

Ποτά, τσιγάρο, μπάλα. Πολλή μπάλα. Ίσως και πολλά τσιγάρα, δεν κρίνουμε. Επιλέξαμε λοιπόν ανήμερα των γενεθλίων του να παραθέσουμε απλώς ένα υπέροχο διάλογο που έλαβε χώρα ζωντανά στο BBC το 2020, ανάμεσα σε 2 ανθρώπους που τον γνώριζαν καλά. Τον Πίτερ Κράουτς που συνυπήρξε μαζί του στην Πόρτσμουθ το 2001-2002, και τον Χάρι Ρέντναπ. Μιλούσαν λοιπόν για την Αγγλία και τις τότε πιθανότητές της να προκριθεί στα τελικά του Euro. 

H Aγγλία είχε μόλις κερδίσει την Κροατία, με τον Ρέντναπ να δηλώνει: «Νικήσαμε την Κροατία η οποία ήταν κακή. Είχαν τρομερές ομάδες τα τελευταία 25 χρόνια», ρωτώντας παράλληλα τον Κράουτς: «έχεις παίξει με έναν από τους καλύτερους παίκτες που είχαν ποτέ, τον Προσινέτσκι. Πώς ήταν αλήθεια;» Για να απαντήσει ο υψηλόσωμος Άγγλος: «Τι παίκτης! Δεν έχω δει ποτέ κανέναν να καπνίζει 40, ακόμα και 60 marlboro τη μέρα και μετά να βγαίνει και να κάνει ένα και στο ημίχρονο!» Ο πάντα μετρ στην αυτοκριτική Κράουτς δε σταμάτησε εκεί: «Ήμουν σαν όρθιος στύλος εκείνη τη σεζόν, απλά τριγυρνούσα στο πίσω δοκάρι και ο Ρόμπερτ μου έστελνε συστημένες τις μπαλιές. Πέτυχα κάπου 19-20 γκολ εκείνη τη χρονιά»

Ο δε Ρέντναπ προσέθεσε: «Μπορούσε να κάνει ένα τσιγαράκι κατά τη διάρκεια του αγώνα, κυριολεκτικά θα μπορούσε να το καπνίζει στην άκρη του γηπέδου και ξαφνικά να πάρει τη μπάλα, να περάσει 4 αντιπάλους και να τη στείλει στο κεφάλι του Κράουτς».  Ένας πραγματικός «χομπίστας» των γηπέδων, ένας ολοκληρωμένος μέσος με υψηλό ποδοσφαιρικό iq που σπάνια συναντάμε. Και του χρόνου με υγεία «κίτρινε», ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις.