Χρυσές κάρτες, διπλά γκολ: Το Kings League φέρνει την επανάσταση στο 7Χ7

Χρυσές κάρτες, διπλά γκολ: Το Kings League φέρνει την επανάσταση στο 7Χ7

Πάνος Μαλακτάρης • 11:40 - 12.01.2023 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Μία νέα μικρή επαναστατική λίγκα που γίνεται «viral» σε ολόκληρη την Ισπανία αλλάζει τις ισορροπίες και προσφέρει θέαμα και διασκέδαση πέρα από τα συνηθισμένα

Η απόσυρση του Ζεράρ Πικέ από τη Μπαρτσελόνα που λάτρεψε και λατρεύτηκε, σήμανε ταυτόχρονα την έναρξη της πραγματοποίησης των επιχειρηματικών του ανησυχιών. Η συνεργασία του με έναν από τους πιο γνωστούς streamers της Ισπανίας, τον Ιμπάι Γιάνος, γνωστό απλά ως Ιμπάι, έφερε την υλοποίηση μιας αρκετά ευφάνταστης ιδέας. 

Πάμε να δούμε τι τελικά είναι αυτή η λίγκα που κερδίζει καθημερινά περισσότερους φίλους στα κοινωνικά δίκτυα όπου προβάλλεται (twitch). Δεν είναι σίγουρα ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία απόπειρα δημιουργίας ενός πρωταθλήματος 7χ7 όπως λέγεται. Εκατοντάδες ανά την Ευρώπη διοργανώνονται συνεχώς, ωστόσο εδώ η όλη οργάνωση και κάποιες έξτρα πινελιές είναι που το ξεχωρίζουν με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα. 

Δώδεκα ομάδες αποτελούν τον κορμό του πρωταθλήματος, με τους προέδρους τους να είναι άνθρωποι είτε του ποδοσφαίρου, είτε των μίντια. Κάθε ομάδα αποτελείται από 12 παίκτες, οι πρώτοι 10 εκ των οποίων επιλέχτηκαν μέσα από μια διαδικασία παρόμοια με το draft που βλέπουμε στο NBA. O 11oς και 12ος παίκτης κάθε ομάδας είναι συνήθως πρώην ποδοσφαιριστές, καμιά φορά ακόμη και εν ενεργεία, όπως ο μασκοφόρος που έκανε την εμφάνισή του την περασμένη Κυριακή και μας άφησε όλους με την απορία για το ποιος τελικά μπορεί να είναι. Ο 11ος παίκτης λοιπόν παραμένει στο ρόστερ μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, ενώ αντίθετα ο 12ος μπορεί να αλλάζει κάθε εβδομάδα. 

Σημαντικό ρόλο στη δημοφιλία του όλου πρότζεκτ παίζει σίγουρα ο Γιάνος Ιμπάι που αναφέραμε, ο οποίος με 8,4 εκατομμύρια ακολούθους στο ίνσταγκραμ είναι ένας από τους πλέον γνωστούς δημιουργούς ψηφιακού περιεχομένου στην Ισπανία. Δεν του είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσελκύσει ένα ευρύ νεανικό κοινό στο να γνωρίσει την Kings League. Πέραν αυτού, είναι σαφώς και τα μεγάλα ονόματα που έχει καταφέρει να προσελκύσει με τις γνωριμίες του ο Πικέ. Η kunisports και η 1Κ, δύο από τις συμμετέχουσες ομάδες, έχουν αντίστοιχα στη θέση του προέδρου τους Ίκερ Κασίγιας και Σέρχιο Αγουέρο. Ο Κάρλες Πλάνας, πρώην αμυντικός των Μπαρτσελόνα και Θέλτα, ο Ζοάν Καπντεβίλα, ο πρώην παίκτης της Εσπανιόλ Ζοάν Βερδού, ο Αλμπέρτο Μπουένο, ο Σέρχιο Γκαρσία και ο Ραούλ Ταμούδο, ο Χαβιέρ Ερνάντες (Τσιτσαρίτο) και ο Τζόναθαν Σοριάνο, όλοι δίνουν μια έξτρα δόση λάμψης στο εγχείρημα του Πικέ, ο οποίος φροντίζει να παρακολουθεί αγώνες με τους γιους του από τα VIP.  

Πέρα από τους πρώην ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν και τους νυν που κάνουν κάποιες guest star εμφανίσεις, η πλειοψηφία των παικτών είναι είτε πρώην μέλη των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα και της Εσπανιόλ, ομάδων της ευρύτερης περιοχής της Καταλονίας, είτε παίκτες χαμηλότερων κατηγοριών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο άτυπο draft (διαδικασία επιλογής) και έγιναν δεκτοί. Τα χρήματα που λαμβάνουν-δεν αναφέρονται ποσά-είναι σταθερά για όλους, τουλάχιστον όσον αφορά τους άσημους. Ένας από αυτούς μάλιστα είναι ο Νταβίντ Άλμπα, ναι, αδερφός του Ζόρντι Άλμπα της Μπάρτσα, ο οποίος και βρέθηκε στις κερκίδες να παρακολουθήσει τον αδερφό του στην περιβόητη πια Kings League

Στα αγωνιστικά, οι ομάδες αγωνίζονται κάθε Κυριακή σε 2 ημίχρονα των 20 λεπτών και παίζουν 2 φορές με τον κάθε αντίπαλό τους κατά τη διάρκεια της σεζόν. Και πάμε να δούμε τις ιδιαιτερότητες στους κανονισμούς. Αρχικά η σέντρα, θυμίζει υδατοσφαίριση (πόλο). Οι παίκτες παρατάσσονται στη γραμμή του τέρματός τους και μόλις ο διαιτητής σφυρίξει τρέχουν προς το κέντρο να φτάσουν πρώτοι στη μπάλα και να επιτεθούν. Υπάρχει ο κανόνας του οφσάιντ, αναρίθμητες αλλαγές αλλά και σύντομες αποβολές! Κάθε παίκτης που θα δεχτεί κίτρινη κάρτα βγαίνει εκτός για 2 λεπτά, ενώ για κάθε κόκκινη κάρτα, μένει εκτός για 5 λεπτά. 

Υπάρχει και VAR, ωστόσο για να αποφεύγεται η κατάχρηση και άρα η καθυστέρηση στη ροή παιχνιδιού, κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να καταφύγει σε αυτό μια φορά ανά παιχνίδι. Αν στη φάση που ζητήσουν να δουν τελικά δικαιωθούν, μπορούν να πάνε στο VAR ακόμα μία φορά. Αν όχι, χάνουν αυτό το δικαίωμα. Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο, είναι η «χρυσή κάρτα». Πριν την έναρξη οι προπονητές διαλέγουν μεταξύ 5 διαθέσιμων καρτών, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους, το οποίο μπορεί να είναι: κερδίζεις άμεσα ένα πέναλτι, κλέβεις την κάρτα του αντιπάλου, αποβάλεις έναν αντίπαλο όποτε θες για 2 λεπτά, όποιο γκολ σημειωθεί στο επόμενο λεπτό μετράει διπλό, και μια κάρτα μπαλαντέρ, την οποία χρησιμοποιείς με όποιο από τους προαναφερθέντες τρόπους θες. 

Μέσα από το επίσημο κανάλι της λίγκας στο twitch έφτασε να παρακολουθεί αγώνες ένα κοινό άνω των 800.000 θεατών, ενώ εκτεταμένα στιγμιότυπα προβάλλονται ασφαλώς και μέσω των καναλιών youtube και twitter της Kings League. Οι αγώνες διεξάγονται σε ένα χώρο δίπλα στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης των αγώνων δια ζώσης (πέραν των λίγων VIP που αναφέραμε), ωστόσο υπάρχουν ήδη πλάνα να υπάρχουν περί τους 300 θεατές ανά παιχνίδι σχετικά σύντομα και μιας και η ζήτηση φαίνεται να είναι πραγματικά μεγάλη.   

Ας δούμε και τι δηλώνει ο γενικός διευθυντής Οριόλ Κιερόλ: «Έχουμε μόλις ξεκινήσει, η δε αντίστοιχη Queens League, η γυναικεία λίγκα, είναι ήδη στα σκαριά και αναμένεται να ξεκινήσει το Μάιο. Έχουμε πολλά σχέδια και πολλές διαφορετικές ιδέες να υλοποιήσουμε και το κλειδί είναι ότι το προϊόν φαίνεται να δουλεύει αποτελεσματικά». Μένουμε λοιπόν συντονισμένοι για να δούμε τι άλλη έκπληξη μας ετοιμάζουν ο Πικέ με την ομάδα του!