Ροντινέι: «Υπάρχει μεγάλη πίεση στον Ολυμπιακό, φοβερός προπονητής ο Καρβαλιάλ»

Ροντινέι

i

©Intime

Ροντινέι: «Υπάρχει μεγάλη πίεση στον Ολυμπιακό, φοβερός προπονητής ο Καρβαλιάλ»

Sportal newsroom 20:57 - 27.12.2023

Ο Ροντινέι μίλησε σε βραζιλιάνικο Μέσο για την παρουσία του στον Ολυμπιακό και το ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ αναφέρθηκε και στη σχέση του με τον Κάρλος Καρβαλιάλ.

Μία μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε στη βραζιλιάνικη Globo ο Ροντινέι, ο οποίος αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα, όπως την παρουσία του στον Ολυμπιακό και τη Stoiximan Super League. Μάλιστα, μίλησε και για τον νέο τεχνικός της ομάδας του Πειραιά, Κάρλος Καρβαλιάλ.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τα χαρακτηριστικά του: «Είναι δύσκολο να βρεις σήμερα ακόμα και winger να πηγαίνει στο ένας με έναν. Δεν έχω χάσει αυτό το χαρακτηριστικό μου. Είναι χαρακτηριστικό Βραζιλιάνου παίκτη. Για αυτό εξακολουθούν να με συνδέουν με τη χώρα μου και το βραζιλιάνικο στιλ. Για αυτό το ειδικό χάρισμά μου και το κάτι διαφορετικό που έχω».

Για τον Καρβαλιάλ: «Όταν ήρθε την πρώτη μέρα στην ομάδα ήρθε και με χαιρέτησε και είπε: 'Κοίτα παρολίγον θα ήμουν προπονητής σου στη Φλαμένγκο ε;'. Είναι ένας φοβερός τύπος και ένας φοβερός προπονητής. Μίλησα και με τον Ντιέγκο Άλβες που είχε σχετική εμπειρία και μίλησα και για μεθόδους του Ζέσους στη Φλαμένγκο (ο Άλβες είχε 53 ματς με τον Ζέσους εκεί).

Υπάρχει άνθρωπος που δουλεύει την αμυντική γραμμή και το αμυντικό κομμάτι. Με αυτόν παίζω έναν άλλον ρόλο από αυτό που είχαν. Είμαι σαν ένας winger όταν κάνω τις κινήσεις και τις μπαλιές από δεξιά. Πρέπει να επιτίθεμαι και μετά να γυρίζω πίσω στην άμυνα των 4.

Είναι ο τρόπος που παίζω που θέλει πιο μεγάλη ένταση. Με κουράζει λίγο παραπάνω αλλά Δόξα τον Θεό στα 31 μου χρόνια είμαι πολύ καλά, φροντίζω πολύ καλά τον εαυτό μου και διατηρώ το επίπεδό μου».

Για το ότι καθιερώθηκε ως βασικός από τότε που πήγε στον Ολυμπιακό: «Κάθε παίκτης θέλει να παίζει. Ήρθα πολύ καλά προετοιμασμένος. Ήρθα από την πιο μεγάλη ομάδα στη Βραζιλία και οι απαιτήσεις ήταν πάντα υψηλές.

Κατάφερα να κάνω το καλύτερο δυνατό, να κρατήσω το επίπεδό μου και να συνεχίσω. Έχω ακόμα 1,5 χρόνο συμβολαίου και θέλω να συνεχίσω στην Ευρώπη και να απολαύσω και άλλο. Θέλω και λίγο ακόμα. Θέλω να μείνω όσο περισσότερο γίνεται στην Ευρώπη».

Για τα είδωλά του: «Είμαι μεγάλος φαν του Μαικόν. Είχα την ευκαιρία να του μιλήσω μέσω των social media. Μου έδωσε πολλές συμβουλές και φυσικά δεν είμαι σαν και αυτόν ή σαν τον Καφού. Είμαι σίγουρος πώς τα φουλ μπακ στην Εθνική είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Η Εθνική περνάει μία περίοδο αναμόρφωσης και... αναδόμησης και αυτό θέλει χρόνο».

Για τον Μαρσέλο: «Ήταν εκεί όταν πήγα στον Ολυμπιακό. Πήρα από την εμπειρία και τις συμβουλές του Μαρσέλο για το παιχνίδι μου. Συνεχίζω να κάνω πλάκα με τους Έλληνες για το γεγονός ότι όταν περάσω τον πρώτο παίκτη δεν γυρίζω ποτέ πίσω και πηγαίνω για το γκολ. Ξέρουν πώς όταν θα μου δώσουν τη μπάλα θα είμαι εκεί. Όταν την έχω, έχω την ποιότητα να ντριμπλάρω».

Για την ελληνική Λίγκα: «Πολύς κόσμος μπορεί να θεωρεί πώς το ελληνικό Πρωτάθλημα δεν είναι το πιο μεγάλο όμως είναι πολύ δύσκολο με πέντε με έξι ομάδες που ανταγωνίζονται. Δεν είναι σαν το Brasileirão όμως έχει πολύ ανταγωνιστικές ομάδες και ισορροπημένες. Είχα τη δυνατότητα να παίξω στο Europa και με ομάδες όπως η Γουέστ Χαμ ή με τη Φράιμπουργκ.

Ο Ολυμπιακός δεν με έκλεισε επειδή ήμουν ένας φοβερός σκόρερ. Είδαν το τι έκανα στη Φλαμένγκο. Το ποδόσφαιρο στην εποχή μας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Εάν είσαι ένας διαφορετικός παίκτης ή παίκτης για να παίξει ένας εναντίον ενός δεν είναι εύκολο. Στις ημέρες μας δεν υπάρχουν πολλοί πολύ καλοί φουλ μπακ. Δεν υπάρχουν πολλοί μπακ που να σπάνε τις αντίπαλες αμυντικές γραμμές».

Για τα δεδομένα στον Ολυμπιακό: «Ο Ολυμπιακός είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο μεγάλος σύλλογος στην Ελλάδα και με την πιο μεγάλη οπαδική βάση. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση. Πίεση σαν και εκείνη στη Φλαμένγκο. Δεν είναι ο ίδιος αριθμός οπαδών αλλά είναι πολύ θερμοί και τραγουδούν πολύ. Όταν έφτασα ήμασταν 12 πόντους πίσω από τον πρώτο και δώσαμε τα πάντα και ας μην γίναμε Πρωταθλητές.

Θα υπάρξει και η αποδοκιμασία και η πίεση. Πράγματα παρεμφερή με τη Βραζιλία. Υπάρχει όντως εγάλη πίεση. Μιλάω με τους Έλληνες φίλους μου τώρα που τα αγγλικά μου είναι πολύ καλά και λέω πώς 'μετά την πίεση που είχα στη Φλαμένγκο το να αποδοκιμάζομαι δεν είναι κάτι που με ενοχλεί πια'. Με έχουν αποδοκιμάσει 70.000 φίλαθλοι. Τώρα εάν με αποδοκιμάσουν 15.000 δεν είναι σαν πρόβλημα για μένα».

Για το πώς τον αντιμετωπίζει ο κόσμος στην Ελλάδα: «Με πλησιάζουν και μπορεί να μου λένε 'γειά' ή 'πώς είσαι'. Ήδη μιλάω κάποια ελληνικά. Είναι η ενέργεια που βγάζω. Το θέμα είναι να περνάς το σωστό μήνυμα. Στον πρώτο μου μήνα χρησιμοποιούσα μόνο τον μεταφραστή μου στο κινητό. Δεν ήξερα ούτε το σήμερα ή το αύριο στα αγγλικά.

Δεν ήξερα τίποτα. Σήμερα μιλάω αγγλικά, ελληνικά και βγάζω ωραία ενέργεια. Ο Φορτούνης που είναι ο καλύτερος παίκτης στην ομάδα και ο αρχηγός έχει ήδη γίνει φίλος μου. Ο καλύτερος φίλος μου. Περνάει περισσότερο χρόνο με μένα παρά με τους Έλληνες. Έτσι όταν έχεις καλά vibes και ενέργεια συνδέεσαι με τον κόσμο. Αρχικά ήταν δύσκολο. Τώρα μπορώ να πω ότι μιλάω πολύ καλά αγγλικά».

Για τις δυσκολίες που είχε πριν την εκμάθηση των γλωσσών: «Είχα μία εφαρμογή για τη μετάφραση. Στο γήπεδο το πιο σημαντικό είναι η μπάλα να μην χτυπήσει δοκάρι ή να πάει έξω. Το καλύτερο είναι το να μιλάς σωστά στο γήπεδο (με τις κινήσεις του). Στο εστιατόριο παραγγέλνω σαλάτα και νερό. Πώς να μπλέξω δηλαδή; (γέλια). Δεν χρειάζομαι κάτι άλλο».

Για την παρουσία του στην Ευρώπη: «Δίχως αμφιβολία το Champions League είναι η επιτομή της επιτυχίας από πλευράς ατομικής παρουσίας όμως δεν είναι εύκολο το να το διασφαλίσεις μέσω της ελληνικής Λίγκας.

Η πιο εντυπωσιακή μου στιγμή ήταν όταν έπαιζα με τη Φράιμπουργκ και κοιτάζω το σήμα και τη φανέλα και λέω 'ουάου, που είμαι; Κοίτα τι έχω καταφέρει'. Μετά έπαιξα στο Λονδίνο σε ένα φοβερό γήπεδο με αντίπαλο τον Πακετά. Το απόλαυσα πραγματικά».

Για το εάν είχε κρούσεις πριν: «Υπήρχαν ομάδες στη Βραζιλία ή η Ρίβερ Πλέιτ. Όμως το να πάω στον Ολυμπιακό ήταν η εκπλήρωση ενός ονείρου. Ενός μεγάλου ονείρου. Δεν μου είχε κάνει νέα πρόταση η Φλαμένγκο; Κανένα πρόβλημα. Τους ευχαρίστησα όλους και βγήκα από την μπροστινή πόρτα. Εάν με ρωτάτε τι θα απαντούσα σε νέα πρόταση μάλλον θα ήταν περισσότερο το ναι παρά το όχι».

Για το πρώτο του διάστημα στην Ελλάδα: «Ναι έπαιξα τη μισή σεζόν. Παρότι έπαιξα λίγο παραπάνω από 20 ματς πήρα τον τίτλο του καλύτερου δεξιού μπακ στο Πρωτάθλημα. Φέτος ξεκίνησα καλά και τώρα θέλω να πάρω τον ίδιο τίτλο μαζί και με τον τίτλο του Πρωταθλήματος».

Για τον Αράο: «Ο Αράο είναι ένας πολύ αστείος τύπος. Όταν πήγα στην Ελλάδα και ήταν στην Τουρκία μου έστειλε μήνυμα: "Ναι μαυρούλη τώρα έχεις βγει έξω από την πίεση. Τώρα θα είσαι σαν ατομική βόμβα στο γήπεδο"

Οι γυναίκες μας μιλούν πολύ εδώ και κάνουν παρέα. Μιλάμε πολύ. Αυτό δεν έχει να κάνει με την αντιπαλότητα των ομάδων μας. Ξέρει τι έχω περάσει στη Φλαμένγκο και ξέρω το τι έχει περάσει. Είμαστε οι μεγάλοι αντίπαλοι εδώ με το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός.

Δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει αυτή η μεγάλη κόντρα. Θεέ μου. Βίωσα το Βάσκο - Φλαμένγκο ή άλλα ντέρμπι στη Βραζιλία αλλά και εδώ είναι 'τρέλα'. Εδώ στην Ελλάδα είναι αλλιώς. Στα ντέρμπι αυτά οι παίκτες 'μεταμορφώνονται'. Σε μέρα ντέρμπι αλλάζει και η πόλη. Και πραγματικά έχω δουλέψει πολύ σκληρά για τέτοιες μοναδικές στιγμές. Για τις στιγμές τέτοιων ντέρμπι».

Για την αντιμετώπισή του ως παίκτη: «Ο προηγούμενος τεχνικός μας εδώ στην Ελλάδα μου έλεγε κάθε μέρα το πώς είναι αδιανόητο το τι διαφορά κάνω. Όταν είναι χαρούμενος και καλά θέλω να είναι όλοι έτσι. Είμαι ένας άνθρωπος θετικός και με καλή ενέργεια. Δεν έχει να κάνει όμως με την κριτική που μπορεί να μου γίνεται. Αυτό με την αξιολόγηση και την κριτική το είχα και στη Φλαμένγκο. Θεωρώ πώς είμαι ένας πολύ καλός παίκτης και κάνω τη δουλειά μου στο γήπεδο».

Για την Εθνική Βραζιλίας: «Είμαι ένα αγόρι που κάνει όνειρα όπως πολλοί. Ποτέ δεν θα πω ότι δεν ονειρεύομαι την Εθνική. Δουλεύω για αυτό κάθε μέρα. Έχω αυτό το όνειρο όμως η προτεραιότητά μου είναι η ομάδα μου. Εκεί επικεντρώνομαι. Δεν είναι θέμα ηλικίας. Είναι το να είσαι καλά. Παίζω σε πολύ υψηλό επίπεδο εδώ και 1,5 χρόνο».