Οι «ηλεκτρικές καρέκλες» του Big-5 και οι δύο μόνοι... διασωθέντες

Μαρτίνεθ - Γιοβάνοβιτς

i

© Intime

Οι «ηλεκτρικές καρέκλες» του Big-5 και οι δύο μόνοι... διασωθέντες

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 15:04 - 27.12.2023 / Ανανεώθηκε: 15:04 - 27.12.2023

Το τέλος του Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τον Παναθηναϊκό αποτέλεσε την τρίτη φετινή απομάκρυνση προπονητή από τον πάγκο ομάδας του Big-5.

Το όνομα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς βρίσκεται στο επίκεντρο της αθλητικής επικαιρότητας τις τελευταίες ώρες, μετά τη ξαφνική απομάκρυνσή του από τον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Έπειτα από περίπου 2,5 χρόνια στο «τριφύλλι», η πράσινη ΠΑΕ γνωστοποίησε την αποχώρηση του Σέρβου τεχνικού, με την είδηση να σκάει σαν... βόμβα. Παράλληλα, ο μεγαλομέτοχος του συλλόγου, Γιάννης Αλαφούζος, εδώ και μέρες βρισκόταν σε συζητήσεις με τον σπουδαίο Τούρκο προπονητή, Φατίχ Τερίμ και τις τελευταίες ώρες έφτασε σε οριστική συμφωνία μαζί του για τον επόμενο 1,5 χρόνο.

Το τέλος του Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τον πάγκο του Παναθηναϊκού μπορεί να θεωρηθεί απρόσμενο, ωστόσο δεν είναι κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά τη φετινή σεζόν στην Stoiximan Super League. Η αλήθεια είναι πως έχουμε μετρήσει ήδη αρκετές αποχωρήσεις προπονητών, πριν ακόμα μας αποχαιρετήσει το 2023.

Μάλιστα, το αξιοσημείωτο είναι πως από το Big-5 του ελληνικού πρωταθλήματος, μονάχα δύο ομάδες έχουν κρατήσει τον προπονητή τους στον πάγκο. Ο λόγος γίνεται για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, οι οποίοι συνεχίζουν έχοντας τους Ματίας Αλμέιδα και Ράζβαν Λουτσέσκου στο τιμόνι.

Από την άλλη, Τόλης Τερζής, Ντιέγκο Μαρτίνεθ και Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποτελούν ήδη παρελθόν από τον... μαγικό κόσμο της Super League.

Πριν από τον Γιοβάνοβιτς, αυτός που αποχώρησε από τον πάγκο ομάδας του Big-5 ήταν ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ο Ισπανός τεχνικός «πλήρωσε» τα αρνητικά αποτελέσματα του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να μη μακροημερεύσει στην Ελλάδα και με τον Κάρλος Καρβαλιάλ να αποτελεί πλέον τον αντικαταστάτη του.

Την αρχή στις αποχωρήσεις έκανε ο Τόλης Τερζής. ο οποίος έλυσε τη συνεργασία του με τον Άρη τον περασμένο Αύγουστο, μετά τον αποκλεισμό στην Ευρώπη και το κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα. Ο Έλληνας τεχνικός πρόλαβε να καθίσει σε μόλις έξι παιχνίδια τη φετινή σεζόν στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο, καθώς έπειτα ακολούθησε η επιστροφή του Άκη Μάντζιου στους Θεσσαλονικείς.

Οι μόνοι... διασωθέντες

Οι Ράζβαν Λουτσέσκου και Ματίας Αλμέιδα είναι μέχρι στιγμής οι δύο προπονητές του Big-5 που έχουν παραμείνει στη θέση τους. Όσον αφορά στον Ρουμάνο τεχνικό, όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές μέρες ο... Άγιος Βασίλης ήρθε λίγο νωρίτερα στην Τούμπα, με τον Ιβάν Σαββίδη να επιβραβεύει το έργο του με μία επέκταση συνεργασίας.

Από την άλλη, ο Αργεντίνος τεχνικός της ΑΕΚ ανανέωσε το συμβόλαιό του τον περασμένο Γενάρη μέχρι και το 2028, ενώ στη συνέχεια η επίτευξη του νταμπλ έφερε τη δικαίωση της «κιτρινόμαυρης» διοίκησης για την επιλογή της.

Λουτσέσκου και Αλμέιδα έχουν χτίσει το δικό τους «μύθο» σε Τούμπα και Νέα Φιλαδέλφεια, με αποτέλεσμα να παίζουν καθοριστικό ρόλο στις επιτυχίες των δύο Δικεφάλων.