Βαριά τιμωρία από την UEFA στην Ρουμανία για τα πανό κόντρα στο Κόσοβο με πολιτικό μήνυμα (vids)

Οπαδοί της Ρουμανίας

Βαριά τιμωρία από την UEFA στην Ρουμανία για τα πανό κόντρα στο Κόσοβο με πολιτικό μήνυμα (vids)

Κώστας Τόπας 13:58 - 13.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:58 - 13.09.2023

Η Ρουμανία είναι εκτεθειμένη σε σκληρές κυρώσεις από την UEFA μετά τα όσα συνέβησαν στην αναμέτρηση με το Κόσοβο. Από κεκλεισμένων των θυρών μέχρι να χάσει τον αγώνα στα χαρτιά και να δεχθεί βαρύ πρόστιμο.

Η UEFA θα ανοίξει έκτακτο φάκελο μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης (12/09) στην αναμέτρηση της Ρουμανίας με το Κόσοβο στο Βουκουρέστι. Ο αγώνας διεκόπη για περίπου μία ώρα αφού οι παίκτες του Κοσόβου αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο στο 19ο λεπτό του αγώνα, όταν οι Ρουμάνοι οπαδοί άρχισαν να φωνάζουν «Σερβία, Σερβία!» και εμφανίστηκε ένα πανό «Το Κόσοβο είναι Σερβία». Υπενθυμίζεται ότι η Ρουμανία δεν αναγνωρίζει ως κράτος το Κόσοβο.

Απαντες περιμένουν τα συμπεράσματα της UEFA για την Ρουμανική Ομοσπονδία η οποία είναι εκτεθειμένη σε σκληρές κυρώσεις. Το άρθρο 11 του Πειθαρχικού Κώδικα της UEFA ορίζει ότι οι εθνικές ομοσπονδίες είναι υπεύθυνες για «διακοπή και εγκατάλειψη του γηπέδου». 

Επιπλέον, το άρθρο 14 σχετικά με τις ρατσιστικές πράξεις ορίζει ξεκάθαρα ότι «αν ένα ή περισσότερα μέλη μιας ομοσπονδίας προσβάλλουν ή επιτεθούν λόγω φυλετικής, θρησκευτικής καταγωγής κ.λπ.», εκτίθενται σε μερικό κλείσιμο του γηπέδου τους εκτός από πρόστιμο. Όμως το ίδιο το άρθρο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ολικού κλεισίματος του γηπέδου για ένα ή περισσότερα παιχνίδια. Και μάλιστα ήττα του αγώνα στα χαρτιά.

Επίσης, το άρθρο 16 της UEFA για την τάξη και την ασφάλεια θεωρεί την τοπική ομοσπονδία υπεύθυνη για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της. Μεταξύ άλλων, για τη χρήση «χειρονομιών, λέξεων ή οποιασδήποτε άλλης μεθόδου για τη μετάδοση ενός προκλητικού μηνύματος» και ιδιαίτερα αυτού που έχει πολιτική, ιδεολογική ή θρησκευτική χροιά.

Έτσι, η Ρουμανία εκτίθεται σε σκληρή κύρωση από την UEFA και αναμένεται να δούμε τι θέση θα πάρει η Πειθαρχική Επιτροπή για την απόφαση των Κοσοβάρων παικτών να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο.