«Η κοινωνία του χιονιού» - Σαν Λορέντζο και Ρίβερ Πλέιτ κράτησαν... συντροφιά στους επιζήσαντες της αεροπορικής τραγωδίας στις Άνδεις

«Η κοινωνία του χιονιού» - Σαν Λορέντζο και Ρίβερ Πλέιτ κράτησαν... συντροφιά στους επιζήσαντες της αεροπορικής τραγωδίας στις Άνδεις

Δύο επιζήσαντες της τραγωδίας αποκάλυψαν τον ρόλο που έπαιξαν οι αγώνες της Σαν Λορέντζο με τη Ρίβερ Πλέιτ, όσο περίμεναν τη διάσωση στις Άνδεις.

Η ιστορία τους συγκλόνισε πριν πέντε δεκαετίες όλο τον κόσμο.

Έγιναν βιβλίο, ταινία και πλέον η νέα έκδοση έφερε επανάσταση στην πλατφόρμα του Netflix. Έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Δεκέμβριο και αμέσως σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση. Έχει τις περισσότερες προβολές τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

«Η κοινωνία του χιονιού», προκάλεσε κι αναστάτωση σε πολλές χώρες για τον τρόπο με τον οποίο περιγράφεται τι συνέβη την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 1972 στα βουνά των Άνδεων, όταν ένα αεροπλάνο που αναχώρησε από την Ουρουγουάη συνετρίβη στις Άνδεις. 

Μια ιστορία, που περιλαμβάνει και το αργεντίνικο ποδόσφαιρο. Το αεροσκάφος Fairchild της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης, πτήση 571, μετέφερε παίκτες ράγκμπι από τον σύλλογο Old Christians και μαζί τους ήταν ορισμένοι συγγενείς. Συνολικά, 45 άτομα, αλλά οι 29 έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή, αλλά και από χιονοστιβάδα στη συνέχεια. Φυσικά ορισμένοι δεν άντεξαν και τις κακουχίες, ενώ ήταν σοβαρά πληγωμένοι. Οι 16 επιζήσαντες έμειναν στις Άνδεις 72 μέρες!

Αναχώρηση από το Μοντεβιδέο για το Σαντιάγο της Χιλής. Όλοι ταξίδευαν χαρούμενοι, αλλά η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Κατέληξε σε τραγωδία. Νεκροί, αγνοούμενοι, αλλά και 16 επιζήσαντες!

Δύο από τους διασωθέντες της τραγωδίας, ο Αλφρέντο Ντελγκάδο Σαλαβέρι και ο Ρομπέρτο Κανέσα, αποκάλυψαν ότι το ποδόσφαιρο ήταν μέρος της ζωής τους στις χιονισμένες Άνδεις.

«Ο αθλητισμός μας έμαθε να απορροφούμε μεγάλες δυσκολίες. Ξέραμε πως να νικάμε και ξέραμε πώς να παλεύουμε ενάντια στις αντιξοότητες», είπε αρχικά ο Κανέσα.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους επιβάτες, είχαν ένα ραδιόφωνο, το οποίο χρησιμοποιούσαν για να ενημερωθούν αν τους αναζητούν. Έπρεπε φυσικά να προσέχουν τη χρήση για να μην τελειώσει η μπαταρία.

Αλλά δύο φορές, ο αθλητισμός τους έκανε να ξεχάσουν τα πάντα. Το ένα γεγονός ήταν η αναμέτρηση του Αργεντινού πυγμάχου Κάρλος Μονζόν με τον Αμερικανό Μπένι Μπρίσκο. Το δεύτερο ήταν το ντέρμπι, που διεξήχθη όσο περίμεναν τη διάσωση, μεταξύ της Σαν Λορέντσο και της Ρίβερ Πλέιτ.

Εκείνη την εποχή, το πρωτάθλημα παιζόταν σε δύο ομίλους. Οι δύο πρώτοι περνούσαν στη νοκ άουτ φάση, αν και οι κανονισμοί όριζαν ότι αν μια ομάδα τερμάτιζε δεύτερη, τέσσερις ή περισσότερους βαθμούς πίσω από την πρώτη, δεν θα προκρινόταν και η πρώτη ομάδα, θα πήγαινε απευθείας στον τελικό.

Η Σαν Λορέντζο είχε 23 βαθμούς, έναν περισσότερο από τη Ρίβερ κι επικράτησε 3-2 στο ματς που έγινε στις 17 Δεκεμβρίου 1972 στο Σάρσφιλντ.

Ο Ντελγκάδο περιέγραψε: «Ακούγαμε τον τελικό της Ρίβερ με τη Σαν Λορέντσο. Τρία λεπτά κάθε 15 για να μην κλείσει η μπαταρία. Αλλά όταν πήγε στην παράταση ακούσαμε όλο το ματς» .

Ο τίτλος κατέληξε στο Μποέδο (την περιοχή της Σαν Λορέντσο) και οι επιζήσαντες  ανέφεραν: «Είχαμε έναν συμπαίκτη, τον Πέδρο Αλκόρτα, ο οποίος ζούσε στην Αργεντινή για μεγάλο διάστημα. Είναι φανατικός οπαδός τηγς Σαν Λορέντσο και όταν τελείωσε ο αγώνας έκανε έναν γύρο, γύρω από το αεροπλάνο. Είχαμε συμπηρώσει 64 μέρες αναμονής για τη διάσωση. Σχεδόν όλοι ήμασταν λυπημένοι, γιατί υποστηρίζαμε τη Ρίβερ».