Σάντερλαντ - Νιουκάστλ: Το πιο σκληροπυρηνικό ντέρμπι της Αγγλίας που κρατάει αιώνες (vids)

Νιουκάστλ - Σάντερλαντ

i

©Photo by Richard Sellers/Getty Images/Ideal Images

Σάντερλαντ - Νιουκάστλ: Το πιο σκληροπυρηνικό ντέρμπι της Αγγλίας που κρατάει αιώνες (vids)

Κώστας Τόπας 12:50 - 06.01.2024

Απίστευτες εικόνες έξω από το «Σεντ Τζέιμς Παρκ» με 6.000 οπαδούς της Νιουκάστλ να περιμένουν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για να αναχωρήσουν μαζί με την αποστολή της ομάδας στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» για ένα από τα πιο σκληρά ντέρμπι στην Αγγλία, κόντρα στη Σάντερλαντ.

Χιλιάδες οπαδοί της Νιουκάστλ συγκεντρώθηκαν έξω από το «Σεντ Τζέιμς Παρκ» νωρίς το πρωί του Σαββάτου (06/01) πριν από το πολυαναμενόμενο ταξίδι τους για να αντιμετωπίσουν τη Σάντερλαντ στο ντέρμπι «Tyne-Wear» για το Κύπελλο Αγγλίας.

Σε έναν από τα πιο σκληρά ντέρμπι στο αγγλικό ποδόσφαιρο, η αστυνομία έλαβε μια σειρά προφυλάξεων για να μειώσει την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ των δύο ομάδων οπαδών. Ως αποτέλεσμα, οι οπαδοί της Νιούκαστλ πρέπει να κάνουν το ταξίδι με πούλμαν, αλλά και μαζί με την αποστολή της ομάδας τους μαζί με συνοδεία χιλιάδων αστυνομικών δυνάμεων.

Δωρεάν κασκόλ, νερό και μπάρα δημητριακών

Αυτό σήμαινε ότι οι 6.000 οπαδοί κατευθύνθηκαν στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» από νωρίς για να κάνουν ουρά για να επιβιβαστούν στα 120 λεωφορεία που τους περίμεναν για να τους μεταφέρει στο «Στάδιο του Φωτός». Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ανθρώπους της Νιουκάστλ να δίνουν ένα δωρεάν κασκόλ στους οπαδούς που περίμεναν για την περίσταση, καθώς και ένα μπουκάλι νερό και μια μπάρα δημητριακών.

Οι φίλαθλοι θα λάβουν το εισιτήριο του αγώνα όταν επιβιβαστούν στο λεωφορείο, αλλά, επειδή δεν είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν πίσω με την ίδια διαδρομή, υπάρχει πιθανότητα συγκρούσεων μετά τον αγώνα, εάν αποφασίσουν να αφήσουν τη «φούσκα» των φιλοξενούμενων οπαδών.

Οι εντάσεις μεταξύ των συλλόγων κλιμακώθηκαν αυτή την εβδομάδα, αφού αποκαλύφθηκε ότι η Σάντερλαντ κανε τρομερά λανθασμένη κίνηση στο γήπεδο της ομάδας ενόψει του φοβερού ντέρμπι με τη Νιούκαστλ, και αυτό προκάλεσε την οργή των οπαδών. Ως αποτέλεσμα, οι «μαυρόγατες» απολογήθηκαν δημόσια και διόρθωσαν την γκάφα τους…

Το χρονικό της αντιπαλότητας

H Νιούκαστλ, με ομάδα αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων λιρών, θα αντιμετωπίσει μια ομάδα της Σάντερλαντ της οποίας ο μέσος όρος ηλικίας στη νίκη της Πρωτοχρονιάς κόντρα στην Πρέστον ήταν μόλις 23,4 χρόνια. Αλλά μια ποδοσφαιρική αντιπαλότητα που χρονολογείται από μια πρώτη συνάντηση το 1898 παραμένει απίστευτα στενή ιστορικά με 53 νίκες της Νιούκαστλ, 50 νίκες της Σάντερλαντ και 50 ισοπαλίες σε προηγούμενες αναμετρήσεις.

Υπάρχει ένα τραγούδι που συνήθιζαν να τραγουδούν οι κάτοικοι του Νιούκαστλ τον 17ο αιώνα.

Το τραγούδι ήταν δημοφιλές κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Η Νιούκαστλ ήταν πιστή στον βασιλιά Κάρολο Α', ενώ η Σάντερλαντ τάχθηκε στο πλευρό των βουλευτών. Οι λόγοι για αυτό χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και την εποχή του βασιλιά Ιωάννη, όταν η Νιουκάστλ αγωνίστηκε για να εξασφαλίσει το μονοπώλιο στις εξαγωγές άνθρακα. Ο Βασιλιάς Κάρολος απένειμε στην πόλη ένα αποκλειστικό βασιλικό ναύλωση για την εξαγωγή άνθρακα που είχε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για το Σάντερλαντ και τη γύρω περιοχή. Εξηγεί κατά κάποιο τρόπο γιατί οι δύο πόλεις έπεσαν και στις δύο πλευρές της μάχης του Εμφυλίου Πολέμου.

Όπως εξηγεί ο συγγραφέας Paul Brown στο ιστορικό βιβλίο του «Newcastle United - All With Smiling Faces», στην πραγματικότητα, και οι δύο πόλεις πάλευαν για τα προς το ζην. Η Σάντερλαντ υποστήριξε τους Σκωτσέζους καθώς προσπαθούσαν να επιτεθούν στη Νιούκαστλ

Το Wearside έγινε βάση ανεφοδιασμού κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πολιορκίας και οι ντόπιοι υιοθέτησαν καπέλα με «βομβαρδισμό» του στρατού της Σκωτίας για υποστήριξη, σύμφωνα με το τραγούδι. Η Νιουκάστλ τελικά έπεσε στους Σκωτσέζους, τον εννιάχρονο Εμφύλιο Πόλεμο τελείωσε, ο Κάρολος Α΄ της Αγγλίας εκτελέστηκε και το πρώτο μονοπώλιο άνθρακα της Νιουκάστλ έληξε.

Το πρώτο Tyne–Wear derby

Οι πόλεις συγκρούστηκαν σε ποδοσφαιρικό πλαίσιο για πρώτη φορά περίπου 250 χρόνια αργότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1898. Η Νιούκαστλ κέρδισε εκείνο το ένα με 3-2 και από τότε έχουν γίνει 154 ντέρμπι Tyne-Wear. Και οι δύο ομάδες έχουν σημειώσει 53 νίκες έκαστος, με 49 ισοπαλίες. Με τη Νιούκαστλ να είναι διάσημη χωρίς τρόπαια από το 1969 και το υπουργικό συμβούλιο της Σάντερλαντ να μην ενοχλείται από μεγάλες διακρίσεις από το 1973, το ντέρμπι έχει γίνει ουσιαστικά ο τελικός κυπέλλου και των δύο συλλόγων. Αλλά η έλλειψη του ντέρμπι Tyne-Wear από το 2016 αμβλύνει ή την ενέτεινε την αντιπαλότητα;

Χουλιγκανισμός και βία

Τα ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων έχει κατά καιρούς βιώσει περιστατικά ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού. Το 1990, καθώς η Σάντερλαντ οδηγούσε τον ημιτελικό των πλέι οφ με 2–0, ορισμένοι οπαδοί της Νιούκαστλ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, με την ελπίδα να διακοπεί ο αγώνας. Το 2001 έγιναν 160 συλλήψεις σε σχέση με ένα παιχνίδι.

Τον Μάρτιο του 2002, χούλιγκαν των δύο ομάδων έδωσαν «ραντεβού» για επεισόδια, και στιγματίστηκε ως «μία από τις χειρότερες ποδοσφαιρικές μάχες οπαδών που έχουν γίνει ποτέ μάρτυρες στην Ηνωμένο Βασίλειο» Οι ηγέτες των Gremlins και Casuals φυλακίστηκαν και οι δύο για τέσσερα χρόνια για συνωμοσία, ενώ άλλοι 28 φυλακίστηκαν για διάφορους όρους, με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αφού η αστυνομία εξέτασε τα μηνύματα που στάλθηκαν από κινητό τηλέφωνο μεταξύ των μελών της συμμορίας εκείνη την ημέρα.

Στις 2 Απριλίου 2003, περίπου 95 οπαδοί συνελήφθησαν όταν περίπου 200 οπαδοί της Σάντερλαντ και της Νιούκαστλ συγκρούστηκαν στο κέντρο της πόλης του Σάντερλαντ πριν από έναν αγώνα προκριματικών του Euro 2004 της Αγγλίας εναντίον της Τουρκίας στην πόλη. Στη συνέχεια, οι οπαδοί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, πετώντας τους με βλήματα, όπως μπουκάλια, κονσέρβες και επενδύσεις τροχών. Ορισμένες πηγές απέδωσαν αυτές τις συγκρούσεις σε μια αναζωπύρωση της σύγκρουσης μεταξύ των Gremlins και των Seaburn Casuals. 

Το 2008, αφού η Σάντερλαντ κέρδισε τη Νιούκαστλ εντός έδρας για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια, υπήρξε μια μικρή εισβολή στο γήπεδο από οπαδούς της Σάντερλαντ και αντικείμενα εκτοξεύτηκαν στον μέσο της Νιούκαστλ Τζόι Μπάρτον , αν και ο προπονητής Ρόι Κιν υποβάθμισε τη σοβαρότητα του περιστατικού. Στις 16 Ιανουαρίου 2011 στη σύγκρουση της FA Premier League στο «Stadium of Light», ένας 17χρονος οπαδός της Σάντερλαντ έτρεξε στον αγωνιστικό χώρο και έσπρωξε τον τερματοφύλακα της Νιούκαστλ, Στιβ Χάρπερ και ήταν μεταξύ 24 ατόμων που συνελήφθησαν σε σχέση με μια σειρά από περιστατικά χούλιγκαν στον αγώνα. 

Ωστόσο, τα περιστατικά βίας δεν είναι τόσο συνηθισμένα όσο προτείνεται μερικές φορές - για παράδειγμα η Σάντερλαντ βραβεύτηκε με το βραβείο οπαδών με την καλύτερη συμπεριφορά για τη σεζόν 2010–11, παρά τις συλλήψεις την ημέρα του ντέρμπι. 

Στις 14 Απριλίου 2013, ορισμένοι οπαδοί της Νιούκαστλ ξεσηκώθηκαν στους δρόμους του Νιούκαστλ απόν Τάιν μετά την ήττα 3–0 από τη Σάντερλαντ στο Σεντ Τζέιμς Παρκ, με την επίθεση ενός οπαδού σε ένα αστυνομικό άλογο να κέρδισε την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και έγιναν 29 συλλήψεις. Η αντιπαράθεση μεταξύ των οπαδών των αντίπαλων ομάδων στο σιδηροδρομικό σταθμό του Νιούκαστλ εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά All Aboard: East Coast Trains σε ένα επεισόδιο με τίτλο «Derby Day».