Η Σαουδική Αραβία μετατρέπει το πρωτάθλημά της σε Premier League: Τα αστέρια που είπαν «ναι» στα πετροδόλαρα (vids)

Κουλιμπαλί - Τζέραρντ - Καντέ

Η Σαουδική Αραβία μετατρέπει το πρωτάθλημά της σε Premier League: Τα αστέρια που είπαν «ναι» στα πετροδόλαρα (vids)

Κώστας Τόπας 15:10 - 20.06.2023

Οι Σαουδάραβες μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον ολόκληρης της μεταγραφικής περιόδου, καθώς μετατρέπουν την χώρα τους σε μία μικρή… Ευρώπη και η μισή Premier League έχει ήδη ξεκινήσει να μετακομίζει εκεί.

«Νομίζω πως πρέπει να κοιτάξετε το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας με διαφορετικό τρόπο. Δεν θα πω φυσικά ότι το πρωτάθλημα είναι σαν την Premier League, αυτό θα ήταν ψέμα. Όμως είναι ένα πρωτάθλημα το οποίο με έχει εκπλήξει με το επίπεδό του, με καλά ισορροπημένες ομάδες. Είμαι σίγουρος πως στο κοντινό μέλλον το πρωτάθλημα μπορεί να γίνει το τέταρτο, πέμπτο ή έκτο καλύτερο στο κόσμο», είχε πει χαρακτηριστικά ο Κριστιάνο Ρονάλντο και άπαντες είχαν μείνει άναυδοι μιας και δεν θεωρούσαν πως το πρωτάθλημα στην Σαουδική Αραβία θα έχει την αύξηση που προανήγγειλε ο Πορτογάλος αστέρας της Αλ Νασρ.

Κι όμως λίγους μήνες μετά την δήλωσή του, οι ομάδες της Σαουδικής Αραβίας έχουν βαλθεί να ταράξουν τα «νερά» της μεταγραφικής περιόδου, εντάσσοντας στα ρόστερ τους αστέρες οι οποίοι έως τώρα ήταν πρωταγωνιστές στην Ευρώπη! 

Μετά τον Κριστιάνο, ακολούθησε ο πρώην συμπαίκτης του στην Ρεάλ Μαδρίτης, Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες ανακοινώθηκε από την Αλ Ιτιχάντ και πλέον θα είναι αντίπαλος του Πορτογάλου. Το συμβόλαιο που προσέφερε η Αλ Ιτιχάντ στον επιθετικό της «βασίλισσας» τον καθιστά αυτόματα μέσα στους τρεις πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές του κόσμου, με την αμοιβή του να φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ ανά σεζόν συν ένα μπόνους 20 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό να εργαστεί ως πρεσβευτής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, το οποίο η Σαουδική Αραβία διεκδικεί να φιλοξενήσει.

Στη νέα του ομάδα ο Καρίμ Μπενζεμά θα έχει για προπονητή τον πρώην τεχνικό της Γουλβς και Τότεναμ, Νούνο Εσπιρίτο, ο οποίος στην πρώτη του θητεία στην ομάδα, αλλά και γενικότερα στο πρωτάθλημα της χώρας της Μέσης Ανατολής, την οδήγησε στην κορυφή έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια.

Στην ίδια ομάδα με τους Μπενζεμά και Εσπιρίτο, αναμένεται να ενταχθεί και ο Ενγκολό Καντέ, ο οποίος θα υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας, με το ετήσιο συμβόλαιό του να είναι επίσης… τριψήφιο, ολοκληρώνοντας τον κύκλο του στην Τσέλσι. Ο Καντέ μένει ελεύθερος το καλοκαίρι από τους Λονδρέζους στους οποίους πέρασε τις τελευταίες επτά σεζόν κατακτώντας κάθε πιθανό τρόπαιο και μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Αλ Ιτιχάντ δείχνει να έχει πάρει την απόφασή του.

Την ίδια απόφαση φέρεται να έχει πάρει και ο Ρούμπεν Νέβες. Ο μεσοεπιθετικός της Γουλβς αποτελεί τον τελευταίο παίκτη που αγωνιζόταν σε σύλλογο του κορυφαίου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ανακοινώθηκε από ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, καθώς τα βρήκε σε όλα με την Αλ Χιλάλ και αποφάσισε να αφήσει τους «λύκους», αναμένοντας να γίνει συμπαίκτης με τον… Καλιντού Κουλιμπαλί.

Ο 32χρονος κεντρικός αμυντικός αναμένεται να μείνει ελεύθερος από την Τσέλσι κι επιπλέον γνωρίζει πως μπορεί να πάρει ένα πολύ καλό συμβόλαιο από την Αλ Χιλάλ, μετά την κακή, πρώτη του σεζόν, που πραγματοποίησε στην Premier League. Ο Κουλιμπαλί μάλιστα αναμένεται να συναντήσει και πρώην συμπαίκτες του, καθώς ο Εντουάρ Μεντί συμφώνησε με την Αλ Αχλί, με την Τσέλσι να αναμένεται να απαντήσει θετικά στην προσέγγιση για τον Σενεγαλέζο.

Τα πράγματά του για την Σαουδική Αραβία ετοιμάζει και ο Χακίμ Ζίγιες, για τον οποίο η Αλ Νασρ του Κριστιάνο Ρονάλντο τον είχε στο στόχαστρο εδώ κι αρκετές εβδομάδες. Ο Μαροκινός συμφώνησε με την ομάδα των Εμιράτων και τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψει στο Ριάντ για να υπογράψει το νέο διετές συμβόλαιο του, αντί συνολικά 45 εκατομμυρίων ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 31χρονος μεσοεπιθετικός συμπεριλήφθηκε το 2019 στους 20 καλύτερους παίκτες του Champions League εκείνης της σεζόν. Ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 μετακόμισε από τον Αίαντα στην Τσέλσι έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ συν τα μπόνους.

Σύμφωνα με το «ESPN» η Αλ Ιντιχάντ έχει ήδη κάνει πρόταση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ στην Τότεναμ για τον Κορεάτη επιθετικό, Σον, ο οποίος έχει συμβόλαιο με τους Λονδρέζους μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Πάντως η περίπτωση του θεωρείται δύσκολη. Ο Σον θεωρείται βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας και δύσκολα θα τον αφήσει η Τότεναμ να φύγει, καθώς συνολικά μετράει 372 συμμετοχές με 146 γκολ και 80 ασίστ.

Τέλος, στην Σαουδική Αραβία, όπως όλα δείχνουν θα μετακομίσει ένας ακόμη πρώην προπονητής της Premier League. Ο λόγος για τον Στίβεν Τζέραρντ, ο οποίος εργάστηκε στη Ρέιντζερς και την Άστον Βίλα με επιτυχία, φέρεται να έχει συμφωνήσει σε όλα με την Αλ Ετιφάκ, η οποία είχε κακή σεζόν και τερμάτισε στην έβδομη θέση στο πρωτάθλημα, 35 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Αλ Ιτιχάντ και 30 από την Αλ Νασρ του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ολα αυτά προτού καν συμπληρωθούν δύο εβδομάδες στην επίσημη μεταγραφική περίοδο. Οι ομάδες της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται πως είναι αποφασισμένες όχι μόνο να αναβαθμίσουν το προϊόν τους αλλά και να κεντρίσουν όλα τα βλέμματα πάνω τους, έχοντας στα ρόστερ τους σπουδαίους αστέρες του ποδοσφαίρου.