Σαουδική Αραβία: Τελικά τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία κι αστέρες ήδη ψάχνουν διέξοδο

Μπόμπι Φιρμίνο - Καρίμ Μπενζεμά - Τζόρνταν Χέντερσον

Σαουδική Αραβία: Τελικά τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία κι αστέρες ήδη ψάχνουν διέξοδο

Κώστας Τόπας 15:13 - 08.01.2024

Έξι μήνες μετά τη χρυσή προσγείωση τους στο εξωτικό πρωτάθλημα, υπάρχουν ήδη αρκετοί ποδοσφαιριστές που μετανιώνουν για την απόφασή τους.

Ένα διαφορετικό κλίμα, μια συγκλονιστική κουλτούρα και άλλος τρόπος κατανόησης του ποδοσφαίρου. Πολλά αστέρια συμφώνησαν να ξεφύγουν από την άνεση τους στην Ευρώπη για να αυξήσουν μαζικά τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Έξι μήνες μετά τη «χρυσή» προσγείωση τους στη Σαουδική Αραβία, υπάρχουν ήδη αρκετοί αστέρες του ποδοσφαίρου που μετανιώνουν για την απόφασή τους να παίξουν στο εξωτικό πρωτάθλημα. Λένε ήδη, ότι τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία.

Η απελπισία του Χέντερσον

Η πιο σοκαριστική περίπτωση είναι αυτή του Τζόρνταν Χέντερσον. Σύμφωνα με αγγλικά ΜΜΕ, ο πρώην αρχηγός της Λίβερπουλ, ο οποίος κερδίζει 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Αλ Ετιφάκ, σκέφτεται να επιστρέψει στην Αγγλία αφήνοντας τα πετροδόλαρα στην άκρη, προκειμένου να βρει ξανά την χαρά του ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, για να απολαύσει κάποιο τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το υπέρογκο συμβόλαιό του, πρέπει να μείνει στη χώρα για δύο χρόνια. Εάν δεν συμμορφωθεί και φύγει νωρίτερα από την Αραβία, τότε δεν θα κερδίσει ολόκληρο το ποσό του συμβολαίου. Σε όλα αυτά θα έπρεπε να προσθέσουμε και τα χρήματα που θα σταματούσε να κερδίζει σπάζοντας πρόωρα το συμβόλαιό του (μέχρι τις 30 Ιουνίου 2026).

Οι βασικοί λόγοι που οδηγούν τους παίκτες στην αποχώρηση τους από την Σαουδική Αραβία, ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσαρμογή στο νέο κλίμα, πολύ ζεστό και υγρό, η χαμηλή προσέλευση στους αγώνες και η περίπλοκη κατάσταση στο πρωτάθλημα.

Ξεχασμένος στον πάγκο ο Φιρμίνο

Ένας άλλος από τους ποδοσφαιριστές που θα αναζητούσαν την επιστροφή στην Premier League είναι ο Ρομπέρτο ​​Φιρμίνο. Μετά από οκτώ χρόνια στο Άνφιλντ ο Βραζιλιάνος έφτιαξε βαλίτσες για την Αλ Αχλί . Υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2026 με επιτόκιο 20 εκατ. ευρώ τη σεζόν. Ο χρόνος του στη Σαουδική Pro League ξεκίνησε με στυλ. Σημείωσε χατ-τρικ στο ντεμπούτο του εναντίον της Αλ Χαζέμ, στις 11 Αυγούστου 2023. Ωστόσο, δεν έχει σκοράρει από τότε και τώρα σε πολλά παιχνίδια μένει στον πάγκο. Χαρακτηριστικό ότι στα τελευταία εννέα παιχνίδια έχει ξεκινήσει οκτώ φορές ως αλλαγή.

Σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε ένα τραγικό προσωπικό γεγονός που δεν βοήθησε στην προσαρμογή του στη Φιρμίνο, την απώλεια του πατέρα του τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το talkSPORT, η αθλητική και προσωπική κατάσταση του ποδοσφαιριστή θα τον ωθούσε να επιδιώξει την επιστροφή του στην Premier League.

Ο Μπενζεμά μετανιώνει

Το σχέδιο της... απόδρασης στη Σαουδική ΑΡαβία δεν λειτούργησε ούτε για τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης, Καρίμ Μπενζεμά. Από τη Γαλλία επισημαίνουν ότι «μετανιώνει» που πήγε στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ζαν-Μισέλ Λαρκέ, πρώην Γάλλος ποδοσφαιριστής, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι «Θυμάμαι ότι είχε εκφράσει την επιθυμία του να τελειώσει την καριέρα του στη Μαδρίτη. Είχε την ευκαιρία. Θα μπορούσε να είχε φύγει από την μπροστινή πόρτα, αλλά πήγε σε τεχνητό πρωτάθλημα».

Ο μεγάλος σταρ της Αλ Ιτιχάντ δέχτηκε σφοδρή κριτική στο τέλος της χρονιάς. Όλα ξεκίνησαν με τη σκληρή ήττα από την Αλ Νασρ. Οι οπαδοί του έδειξαν το δάχτυλο για τη βαριά επένδυση που έκανε ο σύλλογος για να τον πάρει και για τους αριθμούς του (9 γκολ σε 15 αγώνες). Η ομάδα του παραμένει στην έβδομη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Ο Καρίμ Μπενζεμά που είχε ήδη αποδοκιμαστεί από τους οπαδούς της ομάδας του, έκλεισε τον λογαριασμό του στο Instagram και ορισμένες φήμες για πιθανή αποχώρηση άρχισαν να κυκλοφορούν σε διάφορα τοπικά μέσα. Με συμβόλαιο μέχρι το 2026, ο Μπενζεμά απολαμβάνει έναν μισθό περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως (συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών συμφωνιών), σύμφωνα με τον ειδικό στο μεταγραφικό παζάρι δημοσιογράφο, Φαμπρίτσιο Ρομάνο.

Όπως και να έχει, χρειάστηκαν μόνο έξι μήνες για να ξυπνήσουν αρκετοί ποδοσφαιριστές από το όνειρο της Σαουδικής Αραβίας και να αρχίσουν, τουλάχιστον, να σκέφτονται αν ήταν καλή απόφαση να φύγουν νωρίς το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.