Η Σαουδική Αραβία είναι ήδη η τρίτη παγκόσμια δύναμη λόγω των «χρυσών» μεταγραφών

Κουλιμπαλί, Καντέ, Κριστιάνο και Μπενζεμά

Η Σαουδική Αραβία είναι ήδη η τρίτη παγκόσμια δύναμη λόγω των «χρυσών» μεταγραφών

Κώστας Τόπας 13:09 - 03.10.2023 / Ανανεώθηκε: 13:12 - 03.10.2023

Οι δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας για καλοκαιρινές μεταγραφές αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η Saudi Pro League είναι ήδη ένα από τα σπουδαία πρωταθλήματα στον κόσμο. Όπως φαίνεται από τις αναφορές της FIFA και του Transfer Room, το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας ανέβηκε στην τρίτη θέση στις παγκόσμιες δαπάνες για μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι, αφού αύξησε την επένδυσή της κατά περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι Σαουδάραβες αύξησαν τις δαπάνες τους κατά 806 εκατ. ευρώ και έκαναν τη μεγαλύτερη θερινή μεταγραφική περίοδο από ποτέ, όσον αφορά τις συνολικές δαπάνες. Η Premier League διατήρησε την πρώτη θέση, ενώ η γαλλική Ligue 1 βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Το καλοκαίρι που έσπασε το ρεκόρ. η Σαουδική Pro League τροφοδοτήθηκε από μεγάλες συμφωνίες όπως εκείνη της Αλ-Χιλάλ, η οποία δαπάνησε 90 εκατ. ευρώ για τον Βραζιλιάνο αστέρα, Νεϊμάρ, καθώς επίσης έβγαλε και 60 εκατ. ευρώ και 55 εκατ. ευρώ για τον Μάλκολμ και τον Ρούμπεν Νέβες, αντίστοιχα.

Οσον αφορά την Premier League, η πρώτη κατηγορία της Αγγλίας διατήρησε το προβάδισμά της, με τους συλλόγους να δαπανούν περισσότερα από 2,75 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου συνόλου ενώ μάλιστα τα χρήματα ήταν υπερτριπλάσια των δαπανών της δεύτερης στην κατάταξη, Ligue 1, των 895 εκατομμυρίων ευρώ. Η Serie A και η Bundesliga συμπλήρωσαν τα πέντε πρωταθλήματα με τις μεγαλύτερες δαπάνες.

Πολιτική πωλήσεων

Όσον αφορά τα κέρδη, οι σύλλογοι του αγγλικού πρωταθλήματος κέρδισαν 335 εκατομμυρίων ευρώ. Μεγάλη αύξηση αν αναλογιστεί κανείς τα 72 εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται εν μέρει στη μείωση των δαπανών κατά 87 εκατομμύρια ευρώ (32%) , αλλά αντικατοπτρίζει επίσης την αποτελεσματική πολιτική πωλήσεων των τριών ομάδων που υποβιβάστηκαν (Λέστερ, Λιντς και Σαουθάμπτον). Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η μεταγραφή του Ντέκλαν Ράις από την Γουέστ Χαμ στην Άρσεναλ και η μεταγραφή του Μόισες Καϊσέδο από την Μπράιτον στην Τσέλσι, έθεσαν νέα εγχώρια ρεκόρ πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για κάθε συμφωνία.

Η Σαουθάμπτον ηγήθηκε αυτής της ανόδου, εξασφαλίζοντας περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων του Ρομέο Λάβια στην Τσέλσι, του Τίνο Λιβραμέντο στη Νιουκάστλ και του Τζέιμς Πόουζ στην Γούεστ Χαμ.