Το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία αυτά της Σκωτίας και της Αυστρίας - Απλησίαστη η Premier League

Καρίμ Μπενζεμά - Ντομινίκ Σομποζλάι

Το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία αυτά της Σκωτίας και της Αυστρίας - Απλησίαστη η Premier League

Κώστας Τσιακλής 14:15 - 16.07.2023

Το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία αυτά της Σκωτίας και της Αυστρίας ωστόσο για να φτάσει την Premier League θα πρέπει να κάνει ακόμα πάρα πολλά.

Οι ομάδες της Σαουδικής Αραβίας αποκτούν ποδοσφαιριστές ασταμάτητα και πλέον η χρηματιστηριακή αξία του πρωταθλήματος έχει ξεπεράσει στην κατάταξη το αντίστοιχο της Σκωτίας και της Αυστρίας. Βέβαια οι Άραβες θα πρέπει να κάνουν πάρα πολλά για να ξεπεράσουν την απλησίαστη Premier League.

Οι Άραβες ήρθαν για τα καλά να ταράξουν τα νερά το φετινό καλοκαίρι αφού δεν σταματούν να αγοράζουν παίκτες των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων. Φυσικά η αρχή έγινε τον Ιανουάριο όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποφάσισε να μεταγραφεί στην Αλ Νασρ όταν έπρεπε να αποχωρήσει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Από εκεί και πέρα ακολούθησε ένα μεταγραφικό ντεμαράζ. Μεταξύ άλλων ο Καρίμ Μπενζεμά, ο Ενγκολό Καντέ και ο Ζότα εντάχθηκαν στην Αλ Ιτιχάντ ενώ εκεί θα πάει όπως όλα δείχνουν και ο Φαμπίνιο της Λίβερπουλ. Επίσης το δρόμο για τη Σαουδική Αραβία ακολούθησαν επίσης ο Μαρσέλο Μπρόζοβιτς (Αλ Νασρ) και Καλιντού Κουλιμπαλί (Αλ Χιλάλ).

Πλέον οι Άραβες καταφέρνουν να προσελκύουν και παίκτες σε πιο ναερή ηλικία να πάνε εκεί όπως για παράδειγμα ο Ρούμπεν Νέβες που άφησε τη Γουλβς και την Premier League για χάρη της Αλ Χιλάλ. Ένας ακόμα σπουδαίος ποδοσφαιριστής, ο Μιλίνκοβιτς Σάβιτς θα μπορούσε να πάει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ομάδα ωστόσο τελικά αποκτήθηκε επίσης από την Αλ Χιλάλ.

Όλες αυτές οι μεταγραφές ανέβασαν κατακόρυφα τη χρηματιστηριακή αξία του πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα το ποσό αυξήθηκε κατά 181 εκατομμύρια ευρώ και πλέον το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας αξίζει 461,45 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το transfermarkt. Το ποσό αυτό είναι πλέον μεγαλύτερο από τη Premiership της Σκωτίας (314,33 εκατομμύρια ευρώ) και την αυστριακή Bundesliga (398,75 εκατομμύρια ευρώ).

Ωστόσο το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να κάνει ακόμα πάρα πολλά για να βρεθεί στην κορυφή της λίστας αφού εκεί βρίσκεται η απλησίαστη Premier League που έχει αξία 10,11 δισεκατομμύρια ευρώ. Τη χαρακτηρίζουμε απλησίαστη αφού η La Liga που βρίσκεται στη δεύτερη θέση αξίζει σχεδόν έξι δισεκατομμύρια λιγότερα (4,73).

Αναλυτικά τα δέκα πιο ακριβά πρωταθλήματα:

Premier LeagueΑγγλία10,11 δισεκατομμύρια ευρώ
La LigaΙσπανία4,73 δισεκατομμύρια ευρώ
Serie AΙταλία4,60 δισεκατομμύρια ευρώ
BundesligaΓερμανία4.03 δισεκατομμύρια ευρώ
Ligue 1Γαλλία3,50 δισεκατομμύρια ευρώ
Primeira LigaΠορτογαλία1,27 δισεκατομμύρια ευρώ
EredivisieΟλλανδία1,08 δισεκατομμύρια ευρώ
Super LigΤουρκία863,57 εκατομμύρια ευρώ
Premier LigaΡωσία860,18 εκατομμύρια ευρώ
Jupiler Pro LeagueΒέλγιο816,18 εκατομμύρια ευρώ