Ντέκλαν Ράις: Ο κομβικός ρόλος στη μεσαία γραμμή και η ραχοκοκαλιά της Άρσεναλ

Ντέκλαν Ράις: Ο κομβικός ρόλος στη μεσαία γραμμή και η ραχοκοκαλιά της Άρσεναλ

Sportal newsroom 10:15 - 16.07.2023 / Ανανεώθηκε: 10:25 - 16.07.2023

Ο Ντέκλαν Ράις θα αποτελέσει μία ποιοτική λύση στον χώρο της μεσαίας γραμμής της Άρσεναλ. Ο Άγγλος διεθνής αποχώρησε από τη Γουέστ Χαμ, έπειτα από τρία χρόνια παρουσίας.

Όπως σε μερικές από τις μεγάλες ιστορίες αγάπης στον κόσμο του κινηματογράφου, αυτή του Ντέκλαν Ράις και της Γουέστ Χαμ έχει πάρει δραματικές αποχρώσεις. Η ζωή είναι μια ακολουθία κύκλων που σηματοδοτούν τα στάδια της πορείας μας. Και αυτή του Άγγλου διεθνή στο Λονδίνο έφτασε στο τέλος της. 

Το μεγαλύτερο ατού των «σφυριών» φεύγει από τον σύλλογο της ζωής του αναζητώντας μια μεγαλύτερη πρόκληση. Ο Ράις ήταν κάτι περισσότερο από τον αρχηγό, την αναφορά ή τη ναυαρχίδα της αγγλικής ομάδας. Αυτή στην Πράγα στις 7 Ιουνίου, μια συμβολική εικόνα που αντικατοπτρίζει το παρόν και το μέλλον του συλλόγου και του franchise παίκτη του. Σε ηλικία 24 ετών φεύγει, αφήνοντας ένα UEFA Conference League στις προθήκες της Γουέστ Χαμ. Όμως, έπρεπε να φύγει από τη Γουέστ Χαμ και, όπως σε βιντεοπαιχνίδι, να πάει στο επόμενο επίπεδο. 

Η Άρσεναλ έκλεισε την μεταγραφή του Ντέκλαν Ράις και θα πληρώσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ στη Γουέστ Χαμ για τον Άγγλο μέσο. Θα φτάσει για να ενισχύσει τη μεσαία γραμμή των «κανονιέρηδων» και να κάνει το μεγάλο οριστικό άλμα στην αθλητική του καριέρα. Οι παίκτες του Μικέλ Αρτέτα παίζουν ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά δίνει την αίσθηση ότι αυτό είναι απλώς το έμβρυο αυτού που θα είναι μια τερατώδης και κυρίαρχη Άρσεναλ

Και για να ολοκληρώσει αυτό το «παζλ» έρχεται ένας Ράις που πρέπει να προσαρμοστεί σε μια νέα ομάδα, σύστημα, σχηματισμό και φιλοσοφία. Ο Ισπανός τεχνικός γνωρίζει ότι πρέπει να αλλάξει πράγματα στην ενδεκάδα, ενόψει της νέας σεζόν. Αν θέλει να αγωνιστεί ένας εναντίον ενός με τη Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρδιόλα, χρειάζονται αλλαγές στην ομάδα και να δημιουργήσουν μία πιο ανταγωνιστική ομάδα.

Ο Ράις έπαιξε κάθε λεπτό στη περσινή σεζόν στην Premier League, εκτός από ένα παιχνίδι, όπου αρρώστησε το προηγούμενο βράδυ κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι. Τα υπόλοιπα, όλα ολοκληρωμένα, από την αρχή μέχρι το τέλος. Μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα για μια σχετικά κοντή και κάπως περιορισμένη μεσαία γραμμή: Γκρανίτ Τσάκα, Τόμας Παρτέι, Μοχάμεντ Ελνένι, Ζορζίνιο και Φάμπιο Βιεϊρά. 

Μεταξύ του Ελβετού και του Γκανέζου έχουν συγκεντρώσει 5.489 λεπτά στο αγγλικό πρωτάθλημα. Μια αποτελεσματική διαχείριση βραχυπρόθεσμα, αλλά μη βιώσιμη για την παράτασή της σε βάθος χρόνου. Αφού σημείωσε 50 βαθμούς στον πρώτο γύρο (88%), η Άρσεναλ πρόσθεσε μόνο 34 στον δεύτερο. Κουρασμένη και χωρίς «γκάζι» στα πόδια, η ομάδα του Αρτέτα κατέληξε να υποκύψει στην ανωτερότητα των «πολιτών».

Η ζωή χωρίς τον Τόμας Σούτσεκ 

Η Άρσεναλ πετυχαίνει μια μεταγραφή που θεωρεί θεμελιώδη και προτεραιότητα. Ωστόσο, ποια θα είναι η λειτουργία και ο ρόλος του Ράις στο 1-4-2-3-1 του Μικέλ Αρτέτα; Ο Άγγλος διεθνής, ύψους 1.88 εκατοστών, είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους χαφ στην Ευρώπη: εξαιρετικός στην κάλυψη χάρη στην επιβλητική φυσική του παρουσία, έντονος και γρήγορος στις μονομαχίες, εξαιρετικός χειρισμός με τη μπάλα, όντας ειδικός στον χειρισμό της και έξυπνος στη κάλυψη... αλλά φυσικά, με τον Τόμας Σούτσεκ στο πλευρό του. Η ζωή με τον Τσέχο είναι πιο εύκολη. 

Αμυντικά έχουν σχηματίσει ένα από τα καλύτερα δίδυμα στην Αγγλία. Ο Τόμας Σούτσεκ και ο Ντέκλαν Ράις έχουν συνδυαστεί για τρία χρόνια (2020-2023) για να δημιουργήσουν ένα τρομερό δίδυμο στη μεσαία γραμμή του Ντέιβιντ Μόγες. Και οι δύο είναι εξαιρετικοί σε ατομικές μονομαχίες. Επιπλέον, και οι δύο πιέζουν και λειτουργούν καλά με την πλάτη στην άμυνά τους. Και στην επιθετική φάση, συμπληρωματικά. Με τη μπάλα, ο Άγγλος τείνει να διώχνει μπροστά, σπάζοντας τις αντίπαλες γραμμές, ενώ ο Σούτσεκ σε αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο στην επίθεση είναι ότι φέρνει παρουσία μέσα στη περιοχή. 

Ώριμο έργο, ώριμος ποδοσφαιριστής 

Ο Ράις έχει καταγράψει πέντε γκολ και τέσσερις ασίστ, παρόλο που παίζει ως μέσος. Στην Premier League έχει 88% αποτελεσματικότητα στις πάσες, εκτός από 2,1 τάκλιν και 1,7 κοψίματα ανά παιχνίδι. 

Αυτή τη σεζόν ήταν ο παίκτης στο αγγλικό πρωτάθλημα που σημείωσε τα περισσότερα κοψίματα (63), δείχνοντας ένα από τα σπουδαία χαρακτηριστικά του από την άμυνα προς τα εμπρός. Έχει επίσης ξεχωρίσει ως ο παίκτης στο πρωτάθλημα που έχει κερδίσει τις περισσότερες κατοχές (334) και ο τρίτος που έχει διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση (412 χιλιόμετρα).