Σβαμπ: «Προτίμησα τον ΠΑΟΚ από τη Γερμανία για να διεκδικήσω τίτλους»
i

Στέφαν Σβαμπ/ © Intime

Σβαμπ: «Προτίμησα τον ΠΑΟΚ από τη Γερμανία για να διεκδικήσω τίτλους»

Μάνος Τσαλγατίδης • Πάνος Μαλακτάρης • 16:01 - 17.02.2023 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Πολλά και ενδιαφέροντα είχε να μοιραστεί ο Στέφαν Σβαμπ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Kicker

Mετά από μια 10ετία στα γήπεδα της Αυστρίας, τα περισσότερα εξ' αυτών με τη φανέλα της Ραπίντ Βιέννης (2014-2020), ο Στέφαν Σβαμπ διανύει ήδη την τρίτη σεζόν του στην Τούμπα όντας ένα από τα βασικά γρανάζια της μεσαίας γραμμής του δικεφάλου του Βορρά. Ας δούμε παρέα τα όσα είχε να πει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Kicker

Πώς ένας σχετικά ήρεμος Αυστριακός τα βρίσκει με τους τρελούς οπαδούς του ΠΑΟΚ; 

Είναι ωραία, οι φίλαθλοι σε αναγνωρίζουν σε κάθε γωνιά της πόλης και νιώθεις ανά πάσα στιγμή πόσο σημαντική είναι η ομάδα για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Οι Έλληνες φίλαθλοι θεωρούνται ιδιαίτερα ένθερμοι, κάτι που ξέρω ήδη από τα χρόνια που πέρασα στη Ραπίντ. Όποτε παίζουμε κάποιο φιλικό στο Βέλγιο, στη Γερμανία, ή όπως συνέβη πέρυσι στην Κύπρο, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μαζεύονται και μας ακολουθούν παντού. Μόνο θετικά λόγια έχω να πω. 

Ο ΠΑΟΚ είναι αήττητος εδώ και 16 παιχνίδια, η τελευταία σας ήττα ήταν στα τέλη Οκτωβρίου

Αληθεύει αυτό, αλλά δυστυχώς είχαμε και αρκετές ισοπαλίες οπότε προς το παρόν είμαστε 7 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό. Οι προσδοκίες στην αρχή της σεζόν ήταν χαμηλότερες από ό,τι συνήθως. Η ομάδα έχει ανανεωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά έχει πολλή ποιότητα. Είμαστε στα ημιτελικά του κυπέλλου και θέλουμε να φτάσουμε ακόμα μια φορά στον τελικό. Μπορεί να μην είμαστε το φαβορί για το πρωτάθλημα, αλλά ακόμα διατηρούμε τις πιθανότητές μας για την κατάκτησή του. 

 Τι θα κρίνει κατά τη γνώμη σου την μάχη των 4 ομάδων για τον τίτλο; 

To καλοκαίρι λίγοι θεωρούσαν πως θα είμαστε ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου. Είναι επίσης ασυνήθιστο να είναι 4 ομάδες ισότιμες διεκδικήτριες του πρωταθλήματος μέχρι το τέλος. Τα πλέι οφ είναι μια διαδικασία όπου πρέπει να συγκεντρώσουμε όσο περισσότερους βαθμούς μπορούμε για να διατηρήσουμε την επαφή μας με την κορυφή. 

Αυτό να θεωρήσουμε πως ισχύει και για το ματς την ερχόμενη Κυριακή (19/2) με την ΑΕΚ;

 Έχουμε ένα μεγάλο παιχνίδι μπροστά μας και χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τη νίκη. Η ΑΕΚ έχει αλλάξει πολύ φέτος, είναι πιο επιθετική, ο νέος προπονητής και οι παίκτες αποδίδουν πολύ καλά και έχουν και ένα επιπλέον σημαντικό όπλο: το νέο τους γήπεδο, στο οποίο έχουν κερδίσει και τα 13 παιχνίδια που έχουν δώσει έως τώρα. Από τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες φέτος, μόνο την ΑΕΚ δεν έχουμε κερδίσει, αλλά μπροστά στο κοινό μας θέλουμε τους 3 βαθμούς ώστε να μειώσουμε τη διαφορά μας από την κορυφή. 

Πώς και δεν μεταπήδησες -όπως πολλοί άλλοι Αυστριακοί- στην Μπουντεσλίγκα;

Έφτασα κοντά σε μια μετακίνηση το 2015 όταν ο -προπονητής- Μάρτιν Σμιντ και ο αθλητικός διευθυντής Ρούβεν Σρέντερ ήταν στο τιμόνι της Μάιντς. Ήμουν κοντά σε αυτή τη μεταγραφή τότε, αλλά τελικά επέλεξαν τον Ελβετό Φαμπιάν Φράι. Τότε κι εγώ ανανέωσα με την Ραπίντ και παράλληλα πήρα και το περιβραχόνιο του αρχηγού. Και όταν το καλοκαίρι του 2020 ο Όλαφ Ρέμπε με έφερε στον ΠΑΟΚ, υπήρχε ενδιαφέρον για εμένα από την Φορτούνα Ντίσελντορφ. Αλλά προτίμησα να έρθω στον ΠΑΟΚ για να μπορώ να διεκδικώ τίτλους.

Αυτή η άρνηση (σ.σ. να παίξεις στη Γερμανία) σου έχει βγει σε καλό ως τώρα. 

Ξεκάθαρα, κερδίσαμε το πρωτάθλημα απέναντι στον Ολυμπιακό με το που ήρθα. Πέρυσι φτάσαμε στα προημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ και χάσαμε στον τελικό του κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό. Θέλουμε να διεκδικήσουμε και τους 2 τίτλους ξανά φέτος. 

Ζεις για τρίτη χρονιά στην Ελλάδα. Τι διαφέρει στην καθημερινότητά σου εκεί; 

Δεν είναι τόσο του στυλ μου το ότι ο κόσμος βγαίνει και τρώει τόσο αργά το βράδυ. Αυτό το κάνω μόνο όταν έχουμε ρεπό την επομένη. Κατά τα λοιπά, δε γίνεται να μη παρατηρήσω το πόσο κοντά στις ομάδες τους βρίσκονται εδώ οι φίλαθλοι. Μπορώ να το συγκρίνω μόνο με την Αυστρία βέβαια, όπου οι φανέλες πχ των Μπάγερν Μονάχου και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κρέμονται παντού. Ενώ εδώ βλέπεις παντού μόνο τις ασπρόμαυρες, σίγουρα και κάποιες του Άρη. Μόνο στα πίσω ράφια των καταστημάτων μπορεί κανείς να βρει εμφανίσεις άλλων ευρωπαϊκών ομάδων.