Πως το τέρας του Λοχ Νες έκανε τους παίκτες της Σέλτικ και της Ρέιντζερς να παίξουν στην ίδια ομάδα

Πως το τέρας του Λοχ Νες έκανε τους παίκτες της Σέλτικ και της Ρέιντζερς να παίξουν στην ίδια ομάδα

Δημήτρης Χούπης 10:07 - 01.07.2023 / Ανανεώθηκε: 10:43 - 01.07.2023

Μία τρομερά ενδιαφέρουσα ιστορία έλαβε χώρα στη Σκωτία πριν από 64 χρόνια, στην οποία πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες της Σέλτικ, της Ρέιντζερς, της Ινβέρνες Καλεντόνιαν και το... τέρας του Λοχ Νες.

Το Σέλτικ - Ρέιντζερς ή αλλιώς Old Firm αποτελεί το πιο παλιό ντέρμπι στην ιστορία του ποδοσφαίρου και παράλληλα ένα από τα πιο εμπορικά, σκληρά και εντυπωσιακά παιχνίδια του πλανήτη. Παρόλα αυτά υπήρξε μια φορά που οι παίκτες των δύο ομάδων έπαιξαν στην ίδια ομάδα. 

Τον Μάρτιο του 1933 η Ινβερνές Καλεντόνιαν διοργάνωσε τον πρώτο αγώνα στη Σκωτία κάτω από το φως σύγχρονων προβολέων στο Telford Street Park. Η εγκατάσταση των προβολέων έφερε τη Σκωτία σε μία νέα πιο μοντέρνα και επαναστατική εποχή. Οι προβολείς στο ποδόσφαιρο ήταν σπάνιοι, είχαν γίνει πολλές προσπάθειες στην Αγγλία, αλλά είχαν απαγορευτεί από την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου τον Αύγουστο του 1930. Κάτι που παρέμεινε μέχρι τον Δεκέμβρη του 1950. 

Στο Ινβερνές ο ήλιος έδυε λίγο μετά τις 16:00, ειδικά τον χειμώνα. Κάπως έτσι τα φώτα στο γήπεδο ήταν εκτός από αναγκαία και μεγάλη επιτυχία. Αλλά έμειναν για λίγο εκεί. Κι αυτό γιατί στην πόλη αναμενόταν να γίνει κάτι αναπάντεχο. Στις 2 Μαΐου του 1933 μία εφημερίδα της περιοχής δημοσίευσε μια ιστορία ενός τοπικού επιχειρηματία, ο οποίος οδηγούσε παράλληλα με τη λίμνη Λοχ Νες, όταν η γυναίκα του άρχισε να φωνάζει. 

Είχε δει μια μεγάλη αναταραχή στη λίμνη, την ώρα που ήταν απόλυτα ήρεμη. Τα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για ένα μυστηριώδες πλάσμα το οποίο άρχισε να κυλάει και να βυθίζεται για ένα λεπτό, με το σώμα του να μοιάζει με αυτό μιας φάλαινας. Όταν έπεφτε στο νερό μάλιστα έμοιαζε σαν ένα καζάνι που σιγοβράζει. Κάπως έτσι ο μύθος για το τέρας του Λοχ Νες ξεκίνησε

Χιλιάδες κόσμος πήγαινε στη λίμνη με την ελπίδα να δουν το τέρας. Μάλιστα ένα τσίρκο, το Μπέρτραμ Μάιλς, έβαλε και χρηματικό βραβείο 20.000 λιρών (1.24 εκατομμύρια λίρες σήμερα) σε όποιον το έπιανε. Στη βοήθεια λοιπόν για την αναζήτηση της Νέσι (Το τέρας του Λοχ Νες), οι προβολείς βγήκαν από το γήπεδο και τοποθετήθηκαν λίγα μίλια κάτω από τον δρόμο για να φωτίσουν μερικά από τα 22 τετραγωνικά μίλια της λίμνης. Προφανώς όμως χωρίς καμία επιτυχία, αφού κανείς δεν το έπιασε. 

Περίπου 25 χρόνια μετά τα αδέρφια Γουίλιαμ και Χιού ΜακΝτόναλντ πλήρωσαν για να τοποθετηθούν ξανά προβολείς στο γήπεδο του Telford Street Park. Για να γιορτάσουν αυτή την περίσταση, αποφάσισαν να κάνουν καλέσουν μια επίλεκτη ομάδα παικτών της Σέλτικ και της Ρέιντζερς απέναντι στην τοπική ομάδα της Ινβερνές Καλεντόνιαν

Δεν ήταν κάτι που δεν είχε ξαναγίνει. Παίκτες και των δύο ομάδων είχαν παίξει ξανά σε ένα επετειακό παιχνίδι για τον Μπίλι Μέρεντιθ, έναν από τους πρώτους ποδοσφαιρικούς σταρ το 1925. Αλλά μια τέτοια ιδέα δεν είχε πέσει ποτέ στο τραπέζι από τότε που η κόντρα των δύο συλλόγων είχε φουντώσει ξανά. 

Ο μέσος των «κελτών», Πάντυ Κρεράντ κατάγεται από ιρλανδούς γονείς και για το παιχνίδι αυτό είχε πει στην αρχή ότι ήταν «περίεργη ιδέα». «Από εκεί που κατάγομαι η Ρέιντζερς δεν είναι και πολύ γνωστή ομάδα. Αλλά ήμασταν όλοι ποδοσφαιριστές και ήμασταν φιλικοί προς πολλούς παίκτες της Ρέιντζερς εκείνη την εποχή», είχε πει στο BBC Sport. 

«Δεν υπήρχε η αντιπαλότητα μεταξύ των παικτών, που ο κόσμος νόμιζε. Αλλά είμαι έκπληκτος που η Καλεντόνιαν μπόρεσε να οργανώσει μια εκλεκτή ομάδα της Σέλτικ και της Ρέιντζερς, επειδή οι σύλλογοι απείχαν αρκετά εκείνες τις ημέρες. Δεν θα μπορούσαν να συνδεθούν μεταξύ τους. Ήταν εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Υπήρχε τόσος πολύς αντικαθολικισμός, ήταν γελοίο».

Παρόλα αυτά η ομάδα φτιάχτηκε και ο Κρεράντ ήταν ένας από τους πέντε παίκτες της Σέλτικ που έδωσαν το παρόν στον αγώνα. 

Το παιχνίδι τελικά έληξε 4-2 υπέρ της επίλεκτης ομάδας του Old Firm. Ο Σάμι Μπέρντ έκανε χατ- τρικ και ο Κόνγουεϊ έβαλε άλλο ένα γκολ, την ίδια ώρα που ο Ρόντγουιλ Κλάιν και ο Τζίμι Ίνγκραν πέτυχαν τα γκολ για την Ινβερνές.