Τώρα είναι καλός ο Σπόραρ;

Άντραζ Σπόραρ

i

© Intime

Τώρα είναι καλός ο Σπόραρ;

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 15:30 - 02.08.2023 / Ανανεώθηκε: 15:39 - 02.08.2023

Ο Άντραζ Σπόραρ ξεκίνησε με τον ιδανικότερο τρόπο αυτήν τη δεύτερή του σεζόν στον Παναθηναϊκό, «λύνοντας» έτσι τα χέρια του Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε αυτό το απαιτητικό ευρωπαϊκό ξεκίνημα.

Η πορεία του Άντραζ Σπόραρ στον Παναθηναϊκό μέχρι στιγμής έχει περάσει από... σαράντα κύματα, όμως με το χθεσινό «σόου» κόντρα στην Ντνίπρο, το οποίο εξασφάλισε στο «τριφύλλι» το εισιτήριο για την επόμενη προκριματική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ο Σλοβένος κατάφερε να δώσει τη δική του απάντηση.

Να θυμίσουμε, από τα πέντε γκολ που πέτυχε ο Παναθηναϊκός σε αυτές τις δύο αναμετρήσεις με την Ντνίπρο, ο Σπόραρ πέτυχε τα τρία. Στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα των πρασίνων στο Κόσιτσε της Σλοβακίας και στο σπουδαίο διπλό της ομάδας (1-3), ο Σλοβένος φορ έδωσε το προβάδισμα κι άνοιξε τον δρόμο για την πρόκριση.

Σε ό,τι αφορά τη ρεβάνς της Λεωφόρου, η Ντνίπρο έδειξε αποφασισμένη να κάνει τη ζημιά στον Παναθηναϊκό και να πάρει μία μεγάλη πρόκριση με ανατροπή, όμως το «κανόνι» του Παναθηναϊκού είχε άλλη άποψη. Με δύο εξαιρετικά γκολ του 29χρονου φορ, η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πήρε την ισοπαλία (2-2) και «τσέκαρε» το εισιτήριο για τον τρίτο προκριματικό γύρο, εκεί που θα κληθεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μαρσέιγ.

Μέχρι στιγμής, το ξεκίνημα του Σλοβένου επιθετικού σε αυτήν τη δεύτερη σεζόν του με την «πράσινη» φανέλα φαίνεται κάτι παραπάνω από εκρηκτικό. Το κοντέρ γράφει τρία γκολ σε δύο ευρωπαϊκά ματς, με τον ίδιο να έχει δείξει από τα φιλικά κιόλας ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Όπως αποδείχθηκε και πέρσι, ο Σέρβος τεχνικός και γενικότερα όλη η ομάδα έχει ανάγκη τον... φορμαρισμένο Σπόραρ, με σκοπό να επιτευχθούν οι στόχοι.

Η οικονομική υπέρβαση για έναν... killer

Στις 28 Ιουλίου του 2022, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τη μεταγραφή του Άντραζ Σπόραρ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με το «τριφύλλι» έως τον Ιούνιο του 2026. Oι «πράσινοι» δαπάνησαν ένα ποσό κοντά στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, έκαναν οικονομική υπέρβαση για να φέρουν στην Αθήνα τον Σλοβένο επιθετικό, ο οποίος ενσωματώθηκε άμεσα στο σύνολο του Γιοβάνοβιτς για να προσφέρει αυτό που έλειπε, το... εύκολο γκολ.

Το πρώτο επίσημο γκολ του Σλοβένου με το «τριφύλλι» στο στήθος, ήρθε σε μία βραδιά που η ομάδα κυνήγησε μία μεγάλη ανατροπή. Μετά την ήττα στην Τσεχία από την Σλάβια Πράγας στο πρώτο ματς (2-0), στο οποίο άπαντες στον σύλλογο είχαν τρομερά παράπονα από τη διαιτησία, ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τους Τσέχους στην κατάμεστη Λεωφόρο με σκοπό την ανατροπή και την πρόκριση. 

Η προσπάθεια που κατέβαλαν οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς στον επαναληπτικό ήταν μεγάλη, όμως το γκολ του Σπόραρ δεν ήταν αρκετό. Ο Σλοβένος βρήκε δίχτυα στο 57ο λεπτό για το 1-0, ενώ σπατάλησε κι άλλες ευκαιρίες, ωστόσο η ισοφάριση των φιλοξενούμενων στα τελευταία λεπτά (1-1), «έσβησε» τα όνειρα της ελληνικής ομάδας.

Τα σκαμπανεβάσματα του Σπόραρ και ο... ανταγωνισμός με τον Ιωαννίδη

Μπορεί το ξεκίνημα του Σπόραρ να έμοιαζε ιδανικό, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που ο Σλοβένος δεν έκανε αισθητή την παρουσία του στις αντίπαλες άμυνες, ενώ και κάποιες μεγάλες χαμένες ευκαιρίες είχαν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους φίλους της ομάδας. Την ίδια ώρα, η αισθητή βελτίωση του Φώτη Ιωαννίδη καθ΄ όλη τη διάρκεια της περασμένης σεζόν έθεσε ένα μεγάλο δίλημμα στο «πράσινο» στρατόπεδο, σχετικά με τη φανέλα του βασικού.

Από τη μία υπήρχε ο έμπειρος Σπόραρ, ο οποίος διέθετε την ποιότητα και την ικανότητα στο σκοράρισμα, ενώ από την άλλη ο Έλληνας επιθετικός, ο οποίος ξεκίνησε ως δεύτερος αλλά με τα σημαντικά του γκολ κυρίως στα τελευταία λεπτά κατάφερε να κρατήσει την ομάδα ζωντανή στη μάχη του τίτλου μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές.

Ο τελικός απολογισμός της περσινής χρονιάς σε αυτήν την «κόντρα» έβγαλε νικητή τον Σπόραρ που σε 37 συμμετοχές βρήκε δίχτυα 14 φορές, έναντι του Ιωαννίδη ο οποίος σκόραρε επτά γκολ σε 42 ματς.

Με την έναρξη της νέας σεζόν, ο Σπόραρ φαίνεται να έχει και πάλι το προβάδισμα για τη θέση του βασικού, ενώ όσο συνεχίζει αυτές τις εμφανίσεις, τόσο περισσότερο θα «λύνει» τα χέρια του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Σπόραρ: «Στη Λεωφόρο θα είναι δύσκολα ακόμα και για τη Μαρσέιγ» (vid)
CHAMPIONS LEAGUE

00:18 - 02.08.2023

Σπόραρ: «Στη Λεωφόρο θα είναι δύσκολα ακόμα και για τη Μαρσέιγ» (vid)

Στρέφει άμεσα το ενδιαφέρον στο παιχνίδι με τη Μαρσέιγ ο Παναθηναϊκός, όπως δήλωσε ο Σπόραρ, ο οποίος ήταν και ο απόλυτος πρωταγωνιστής της βραδιάς με τα δύο γκολ που σημείωσε στην ισοπαλία του Παναθηναϊκού με 2-2 απέναντι στην Ντνίπρο.

Το παρελθόν του Σπόραρ και οι αριθμοί με τις... πρώην

Στην επαγγελματική του καριέρα ο Σπόραρ έχει περάσει από εννιά συλλόγους. Σε μερικούς από αυτούς δεν κατάφερε να προσαρμοστεί, ενώ σε κάποιους έκανε τη διαφορά. Δίχως αμφιβολία, η ομάδα στην οποία βρήκε την... Ιθάκη του ήταν η Σλόβαν Μπρατισλάβας. Με τον σύλλογο της Σλοβακίας ο ίδιος μέτρησε 60 γκολ σε 78 συμμετοχές, με αποτέλεσμα να τον αποκτήσει η Σπόρτινγκ Λισαβόνας τον Ιανουάριο του 2020. 

Ο προσωπικός στόχος του 29χρονου ποδοσφαιριστή με τη φανέλα του Παναθηναϊκού είναι να ξεπεράσει το ατομικό του ρεκόρ που είχε χτίσει στα γήπεδα της Σλοβακίας. Μέχρι στιγμής με την «πράσινη» φανέλα μετράει 17 τέρματα σε 39 εμφανίσεις και πλέον μένει να δούμε εάν θα καταφέρει να διατηρηθεί σε αυτήν την εξαιρετική φόρμα.