Ο Σπόραρ το έκανε όπως ο Ροναλντίνιο: Γιατί είναι σωστή η απόφαση να ακυρωθεί το γκολ του (vid)
i

© PrtScr

Ο Σπόραρ το έκανε όπως ο Ροναλντίνιο: Γιατί είναι σωστή η απόφαση να ακυρωθεί το γκολ του (vid)

Γιάννης Λιβανός 11:29 - 12.02.2024

Ο Σπόραρ πήρε την μπάλα από τον Χοβάν ενόσω αυτή βρισκόταν στον αέρα και σκόραρε, ωστόσο ο διαιτητής της αναμέτρησης Βεργέτης, ακύρωσε το γκολ. Κάτι ανάλογο είχε κάνει πριν λίγα χρόνια ο Ροναλντίνιο με τη φανέλα της Κερέταρο...

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να είχε ένα εύκολο απόγευμα Κυριακής (11/02) απέναντι στον Πανσερραϊκό πετυχαίνοντας τρία τέρματα, φεύγοντας από τις Σέρρες με τους πολύτιμους τρείς βαθμούς. Ωστόσο αυτός που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Σπόραρ στο 79ο λεπτό του αγώνα.

Ο Σλοβένος επιθετικός του «τριφυλλιού» ύστερα από μία ανεπιτυχή επίθεση της ομάδας του, έμεινε κοντά στον Χοβάν, ο οποίος προσπάθησε να κάνει ένα βολέ για να βγάλει την ομάδα του στην κόντρα. Ο επιθετικός των «πράσινων» την ώρα που ο αντίπαλός του πέταξε την μπάλα στον αέρα για να την κλωτσήσει, την... έκλεψε και στη συνέχεια την έστειλε στα δίχτυα της ανυπεράσπιστης εστίας του Πανσερραϊκού.

Παρολ' αυτά, ο διαιτητής της αναμέτρησης, Βεργέτης ακύρωσε κατευθείαν το γκολ που πέτυχε ο Σπόραρ, ενώ παράλληλα τιμώρησε και τον παίκτη του Παναθηναϊκού με κίτρινη κάρτα, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στον πάγκο των «πρασίνων».

Κάτι ανάλογο είχε κάνει και ο Ροναλντίνιο στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Μεξικού, με τη φανέλα της Κερετάρο. Χαρακτηριστικά ο Βραζιλιάνος «μάγος» τσίμπησε την μπάλα από τον αντίπαλο τερματοφύλακα και την έστειλε με περίσσεια ευκολία στα δίχτυα, με τον διαιτητή του αγώνα να τον τιμωρεί με κίτρινη κάρτα και να ακυρώνει το γκολ.

Δείτε παρακάτω το ακυρωθέν-γκολ του Ροναλντίνιο:

Τι προβλέπει ο σχετικός κανονισμός:

Παρά το γεγονός πως ούτε η μπάλα δεν ήταν στα χέρια του 28χρονου Σλοβάκου, ούτε υπήρξε σωματική επαφή μεταξύ των δύο ποδοσφαιριστών, σύμφωνα με τους κανονισμούς, θεωρείται πως ο Χοβάν είχε την κατοχή της.

Χαρακτηριστικά, στο κεφάλαιο «Κανόνας 12», στη δεύτερη παράγραφο με τίτλο «Έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα», αναφέρει πως:

«Ο τερματοφύλακας θεωρείται ότι ελέγχει την μπάλα με το χέρι/τα χέρια όταν: 

Η μπάλα βρίσκεται μεταξύ των χεριών του ή μεταξύ του χεριού και κάθε επιφάνειας (π.χ. έδαφος, σώμα του) ή την αγγίζει με οποιοδήποτε τμήμα των χεριών ή των βραχιόνων του, εκτός εάν η μπάλα αναπηδά από τον τερματοφύλακα ή ο τερματοφύλακας έκανε μια απόκρουση κρατά την μπάλα στο τεντωμένο ανοιχτό του χέρι αναπηδά την μπάλα στο έδαφος ή τη ρίχνει στον αέρα Ένας τερματοφύλακας δεν μπορεί να μαρκαριστεί από αντίπαλο όταν έχει αποκτήσει τον έλεγχο της μπάλας με το χέρι/τα χέρια του».