Σταυρός Παπαδόπουλος: Ο άνθρωπος που παραλίγο να φέρει τον Ρονάλντο στην Καλαμάτα
i

© Intime

Σταυρός Παπαδόπουλος: Ο άνθρωπος που παραλίγο να φέρει τον Ρονάλντο στην Καλαμάτα

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 12:19 - 27.02.2023 / Ανανεώθηκε: 12:26 - 27.02.2023

Μια προσωπική σχέση μεταξύ του Σταύρου Παπαδόπουλου και του Ζαϊρζίνιο. Και ένα deal που χάλασε για 10.000 δολάρια και δεν έφερε τον σπουδαίο Ρονάλντο στην Καλαμάτα.

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 89 ετών ο Σταύρος Παπαδόπουλος τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας. Ο ιστορικός παράγοντας της Καλαμάτας αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική.

Πλάι στο όνομα του Σταύρου Παπαδόπουλου θα μνημονεύεται για πάντα η ιστορία γύρω από τον Ρονάλντο. Τον Βραζιλιάνο πρώην σταρ του ποδοσφαίρου και νυν μεγαλομετόχου της ισπανικής Βαγιαδολίδ, ενός εκ των κορυφαίων επιθετικών που γνώρισε ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πρόκειται για μία από τις πλέον γνωστές ιστορίες που έχουν ειπωθεί όλα αυτά τα χρόνια, δίχως να έχει ειπωθεί πάντως το παραμικρό από την πλευρά της Καλαμάτας.

Τι αναφέρει ο... αστικός μύθος; Πως ο Ρονάλντο, πριν ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα στην Κρουζέιρο και στη συνέχεια εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον πλανήτη, είχε βρεθεί μια ανάσα από τη μεταγραφή του στην Καλαμάτα.

Άνθρωποι του Σταύρου Παπαδόπουλου, ο οποίος ήταν ένας παράγοντας που έφερνε πολλούς ξένους στην Ελλάδα και κάποιοι εξ αυτών έκαναν καριέρα, είχαν ανακαλύψει τον Ρονάλντο στα γήπεδα της Βραζιλίας. Για την ακρίβεια, οι «πηγές» του ιστορικού προέδρου της Καλαμάτας είχαν επαφές που τους πρότειναν παίκτες και μεταξύ αυτών ήταν ο Βραζιλιάνος.

Και ο ίδιος ο Σταύρος Παπαδόπουλος, όμως, δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στη Βραζιλία και ένας εκ των συνεργατών του ήταν ο Ζαϊρζίνιο, ο Βραζιλιάνος θρύλος του ποδοσφαίρου, που είχε πάρει μέρος σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα (1966, 1970, 1974) και το 1970 είχε αναδειχτεί πρώτος σκόρερ με εφτά γκολ.

Ο Ζαϊρζίνιο είπε στον Σταύρο Παπαδόπουλο να μην το σκεφτεί δεύτερη φορά και να πάρει στην Ελλάδα τον Ρονάλντο. Μιλούσε για ένα ταλέντο σπάνιο, το οποίο θα άφηνε εποχή στο ποδόσφαιρο. Όπως και έγινε. Ο Ρονάλντο ήταν τότε σε ηλικία μόλις 15 ετών και από τον Παπαδόπουλο ζητήθηκε το ποσό των 50.000 δολαρίων ώστε να πάρει τον Βραζιλιάνο στην Καλαμάτα. Όμως ο πρόεδρος της Καλαμάτας αρνήθηκε, θεωρώντας πολλά τα χρήματα. Επί της ουσίας, το deal χάλασε για 10.000 δολάρια και έναν χρόνο αργότερα ο Ρονάλντο υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στην Κρουζέιρο.

Δεν πέρασε παρά μόλις ένας χρόνος και ο Ρονάλντο είχε μετατραπεί πλέον σε έναν από τους πλέον περιζήτητους ποδοσφαιριστές στον πλανήτη. Το 1994 πήρε τον δρόμο για την Ευρώπη και την PSV Αϊντχόφεν, μετά από δύο χρόνια πήγε στην Μπαρτσελόνα και το 1997 στην Ίντερ. Ακολούθησε η Ρεάλ, η Μίλαν και η Κορίνθιανς.

Στην Καλαμάτα δεν ήρθε ο Ρονάλντο ποτέ, ήρθε όμως ο Ζαϊρζίνιο λίγα χρόνια αργότερα, αφού ο Σταύρος Παπαδόπουλος τον προσέλαβε για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ωστόσο η συνεργασία κράτησε ελάχιστα.