Στο μικροσκόπιο και στην αξιολόγηση του Αλμέιδα, ακόμα και ο σχηματισμός

O Mατίας Αλμέιδα

i

©intime

Στο μικροσκόπιο και στην αξιολόγηση του Αλμέιδα, ακόμα και ο σχηματισμός

Κώστας Τσίλης 16:30 - 25.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:06 - 29.05.2024

Ο Αργεντινός τεχνικός περνάει από... κόσκινο όλα όσα έγιναν στην περυσινή σεζόν, προκειμένου να κτίσει την ΑΕΚ της νέας σεζόν και σ' αυτό συμπεριλαμβάνεται και το σύστημα.

Μετά το τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος στο οποίο χάθηκε ο τίτλος πάνω στο νήμα, ο Ματίας Αλμέιδα είπε περισσότερες από μια φορές την φράση, "αυτή η σεζόν ήταν ένα μεγάλο μάθημα για μας". Έχει δείξει ο Αργεντινός τεχνικός της ΑΕΚ, πως απολύτως τίποτα δεν το λέει, απλώς για να το πει. Εννοεί τα πάντα και κάθε κουβέντα του, έχει την σημασία της.

Ο Αλμέιδα φεύγει από το ’23 και γυρίζει στο… ’22, για να επιστρέψει στην κορυφή
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ

19:40 - 23.05.2024

Ο Αλμέιδα φεύγει από το ’23 και γυρίζει στο… ’22, για να επιστρέψει στην κορυφή

Ξέρει εδώ και πολύ καιρό την συνταγή που θα ακολουθήσει ο Αλμέιδα αυτό το καλοκαίρι για να φτιάξει την ΑΕΚ της νέας χρόνιας, είναι εντελώς διαφορετική απ' αυτή του περυσινού καλοκαιριού, αλλά υπάρχουν και πολλά και δύσκολα που πρέπει να γίνουν, σε μικρό χρονικό διάστημα - Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Είναι δεδομένο πως ο Αλμέιδα μαζί με τους συνεργάτες του, έχουν περάσει από "κόσκινο" όλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν τη σεζόν που πέρασε. Αυτά τα συμπεράσματα που έβγαλε, είναι η βάση πάνω στην οποία θα κτίσει την ΑΕΚ της επόμενης σεζόν. Από το μικροσκόπιο του Αλμέιδα έχουν περάσει τα πάντα. Από ατομική εικόνα των ποδοσφαιριστών, μέχρι συνολική λειτουργία του τακτικού κομματιού. Χωρίς να αποτελεί εξαίρεση η εφαρμογή του σχηματισμού.

Ο Αλμέιδα το έχει αποδείξει πως δεν είναι δογματικός. Δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα ούτε να το παραδεχθεί όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο τακτικό κομμάτι. Ούτε και να αλλάξει σχηματισμό. Το καλοκαίρι του 2022, ο Αλμέιδα ξεκίνησε και δούλευε με σχηματισμό με τριάδα στο κέντρο της άμυνας. Μ' αυτό ξεκίνησε τη σεζόν, αλλά βλέποντας πως δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, το έβαλε στο συρτάρι από την τέταρτη αγωνιστική και μετά. Και γύρισε σ' ένα 4-2-3-1 που έφερε το νταμπλ.

Φέτος στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν, ο Αλμέιδα πήγε με μια παράμετρο του 4-4-2. Με δυο αμυντικά χαφ και παίκτη ελεύθερο στον άξονα αλλά πιο κοντά στον φορ. Ειδικά στα Play Offs, αυτόν τον σχηματισμό δεν τον άλλαξε σχεδόν καθόλου. Όλο αυτό θα μπει στο μικροσκόπιο του Αργεντινού τεχνικού. Εξονυχιστικά. Και με βάση τα συμπεράσματα που θα βγάλει, θα προχωρήσει και στις αποφάσεις του για το τακτικό κομμάτι της νέας ΑΕΚ.

Προφανώς και αυτές οι αποφάσεις, θα αποτελέσουν και τον οδηγό για τον τρόπο που θα κινηθεί η ομάδα, στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Ο Αλμέιδα δεδομένα είναι ανοιχτός σε κάθε σχηματισμό, που θεωρεί πως θα μπορούσε να υπηρετήσει καλύτερα την αγωνιστική φιλοσοφία της ΑΕΚ. Ήδη άλλωστε έχει περάσει από πολλές και διαφορετικές επιλογές. Σχεδόν καθόλου μέχρι τώρα, δεν έχει πάει στην επιλογή του 4-3-3. Μόνο κατά την διάρκεια παιχνιδιών, υπό συγκεκριμένη αγωνιστική συνθήκη.

Είναι όμως ένας σχηματισμός που ο Αλμέιδα έχει εφαρμόσει αρκετά σε προηγούμενες ομάδες. Ως εκ τούτου φυσικά και είναι πάνω στο τραπέζι ως επιλογή. Ειδικά από την στιγμή που πλέον η ΑΕΚ διαθέτει ήδη δυο τόσο ποιοτικούς μέσους όπως ο Πινέδα και ο Λιούμπιτσιτς, που ίσως η ιδανική τους θέση μέσα στο γήπεδο, είναι αυτή του "οχταριού". Επομένως θα τους ταίριαζε να παίξουν ως εσωτερικοί χαφ σ' ένα 4-3-3.

Ωστόσο οι αποφάσεις που θα πάρει ο Αλμέιδα για τον σχηματισμό, δεν εξαρτάται μόνο από δυο παίκτες. Περνάει μέσα από τα συμπεράσματα που έχει βγάλει από την σεζόν που "έχει γίνει μάθημα". Όπως επίσης έχει να κάνει και μ' αυτό που θέλει να παίξει η ΑΕΚ την επόμενη σεζόν. Και εννοείται πως με βάση αυτό, θα καθοριστεί και το υλικό το οποίο θα επιδιώξει ο Αλμέιδα να έχει. Είτε από το υπάρχον ρόστερ, είτε από τις μεταγραφές που θα έρθουν.